Customer experience

Digitaal paaseitjes zoeken: 8 online Easter Eggs

0

Te oud om paaseieren te zoeken? Dan ken je de online variant, de zogenaamde Easter Eggs, waarschijnlijk nog niet! In de online wereld zijn namelijk behoorlijk wat ‘paaseitjes’ verstop. In dit artikel verklap ik een paar locaties. 👀

Allereerst even een kleine toelichting: wat bedoel ik met Easter Eggs? Naast dat het de Engelse vertaling voor ‘paaseieren’ is, heeft ‘Easter Eggs’ nog een andere betekenis. Dit is de benaming voor een grapje of verborgen boodschap die tevoorschijn komt als je een bepaalde toetsencombinatie gebruikt of ergens op klikt. Dit kan zowel op het internet zijn als in socialmedia-apps en zelfs in sommige computerprogramma’s zitten ze verstopt!

In dit artikel deel ik er 8 die mij opvielen.

1. Instagram-spelletje in je DM

Er zit een geinig spelletje verstop tussen je privé-berichten. Hoe activeer je dit? Allereerst moet je een losse emoji ontvangen of sturen naar iemand in je contactenlijst. Als je vervolgens klikt op deze emoji, opent een spelletje met diezelfde emoji in de hoofdrol. Mijn topscore is 22, zoals je in de onderstaande screenshots kunt zien. Kom jij daar overheen?

2. De ‘geen internet’-game van Google

Een van de bekendste Easter Eggs van Google (en die heeft er veel): de ‘geen internet’-game. Deze opent zodra je iets probeert te zoeken via Google, maar geen internet blijkt te hebben. De dino en cactussen verschijnen in beeld. Klik je vervolgens op je spatiebalk, dan begint de dino te rennen en is het de bedoeling om over de cactussen heen te springen. Leuk spelletje voor tijdens het wachten op een betere connectie. 😇

Ben je niet offline, maar wil je dit spelletje wel graag spelen? Typ dan chrome://dino/ in je adresbalk.

Screeneshot van de Easter Egg in Google als je geen internet hebt.

3. Boter, kaas en eieren

Heb je wél internet, maar verveel je je gewoon? Dan kun je via Google heel simpel een potje boter, kaas en eieren spelen. Typ dit simpelweg in als zoekopdracht, en je kunt direct beginnen. Dit werkt overigens ook voor Solitaire en Pacman.

Screenshot van de Easter Egg in Google: het spelletje boter, kaas een eieren.

4. Spotify-spelletje in je playlist

Ook Spotify heeft een app-game toegevoegd. Je kunt namelijk ‘je playlist opeten’. Hoe? Ga naar een playlist, het maakt niet uit welke je kiest. Klik vervolgens op de 3 liggende puntjes bovenaan de playlist. Vervolgens scroll je helemaal naar beneden, totdat je ‘Deze playlist opeten’ ziet staan. En dan begint het ‘Snake-achtige’ spelletje. Vergeet niet om je geluid aan te zetten!

5. Jingle in de AH-app

De Albert Heijn kon natuurlijk niet achterblijven, en heeft ook een leuke feature in de app verstopt. Open de app, en klik op het AH-logo bovenaan je scherm. Staat je geluid aan? “Dat is het lekkere van Albert Heijn.”

@albertheijn

@celestedegrootx ontdekte onze Mario easter egg al. Ontdek jij de volgende? ? ? #albertheijn #fyp #voorjou

? origineel geluid – Albert Heijn

Accepteer cookies

6. Amazon’s miauwende eend

Geen spelletje, maar wel een verstopt paaseitje: Amazon heeft op de homepage een Easter Egg verstopt in de code. Hoe vind je ‘m? Ga naar de homepage van Amazon, rechtermuisklik, ‘Inspecteren’ en vervolgens scroll je in de code helemaal naar beneden. Geinig, toch?

Screenshot van de verstopte Easter Egg op de Amazon homepage.

7. Androids space-game

Deze Easter Egg kan ik helaas niet testen, omdat ik geen Android-telefoon heb. Gelukkig laat deze video duidelijk zien hoe je ‘m kunt vinden! Lukt het jou om de zon op te sporen? En wat kun je nog meer vinden?

Accepteer cookies

8. Google’s Easter Eggs

Nog niet uitgezocht? Dan kun je in Google nog een hele tijd verder zoeken. Probeer de volgende zoekopdrachten maar eens:

  • Bletchley Park
  • Do a barrel roll
  • Conway’s Game of Life (goed kijken, en even geduld hebben)
  • 1.2+(sqrt(1-(sqrt(x^2+y^2))^2) + 1 – x^2-y^2) * (sin (10000 * (x*3+y/5+7))+1/4) from -1.6 to 1.6 (nee, dit is geen foutje)
  • Askew (deze vind ik komisch)
  • Blink HTML

Ben je zelf nog leuke Easter Eggs tegengekomen? Laat het hieronder weten!