T-Mobile G1 (review): Dit is nog maar het begin

0

De G1 is het eerste toestel dat gebruik maakt van Google’s besturingssysteem Android en vanaf eind januari ook in Nederland te krijgen, exclusief bij T-Mobile. Google heeft altijd een eigen kijk op hoe dingen moeten werken, denk aan ‘Google’s approach to e-mail’, Gmail, en het is daarom best interessant om te zien hoe Google vindt dat een telefoon moet werken. Van T-Mobile kreeg ik een G1 te leen om eens te kijken wat het toestel, en vooral Android te bieden hebben.

The elephant in the room

Ik begin met het design, dan hebben we dat gehad. De meeste mensen vinden de G1, op zijn zachts gezegd, niet zo mooi. Ook ik keek een beetje verbaasd toen ik voor het eerst een foto zag van het toestel, het leek meer op een prototype dat nog langs de designafdeling moest. Wat betreft het uiterlijk wint de G1 het ook absoluut niet van de iPhone. Toch heeft het toestel wel wat als je hem in je handen hebt, en na een week of 2 gebruiken vind ik hem absoluut niet lelijk. Misschien niet zo’n coole eye-catcher als de iPhone dus, maar Google is wel een merk dat de aandacht trekt. Op de achterkant van de telefoon is het Google logo zichtbaar, en dat zorgde toch voor wat verdwaalde en geïnteresseerde blikken in de trein.

Zwarte G1's

Overigens wordt er bij iedere G1 een setje stickervellen geleverd, waarmee je het toestel naar eigen wens kunt versieren. Het komt niet bij me op het toestel onder te plakken met stickers (al is het alleen maar omdat deze weer terug moet naar T-Mobile, natuurlijk), maar misschien zijn er mensen die het geweldig vinden.

Wat is Android?

android_droidEen korte introductie van Android voor de mensen die het nog niet kennen. Android is het open source besturingssysteem van Google, ontwikkeld voor mobiele telefoons. In tegenstelling tot de mobiele versie van OS X voor de iPhone is het de bedoeling dat Android op een diverse groep toestellen gaat draaien, onafhankelijk van schermgrootte en input mogelijkheden (touchscreen, qwerty-toetsenbord, trackball, etc, de G1 heeft ze alle drie). Dit betekent dat een relatief simpele telefoon ook de beschikking krijgt over de Android Market. De App Store voor de iPhone heeft de markt voor software voor mobiele telefoons veranderd, en Android zal dat met de Android Market doortrekken naar andere mobiele telefoons. De mogelijkheden voor telefoons zijn hierdoor vrijwel onbeperkt. Telefoons zullen krachtiger worden en steeds meer taken aankunnen waar vroeger een computer voor nodig was.

Bijzonder (maar uiteraard niet meer dan logisch) aan Android is verder de naadloze integratie met verschillende Google diensten. Gmail, Google Maps, YouTube, contacten, kalender en uiteraard de zoekmachine, die bereikbaar is via een widget op het home scherm (en uiteraard ook via de browser). Google Translate is beschikbaar als losse applicatie, en Google Talk ontbreekt ook niet, al is het wel jammer dat Europa het zonder Windows Live Messenger, AOL en Yahoo! Messenger moet doen. Dat laatste is iets wat T-Mobile UK niet duidelijk gecommuniceerd lijkt te hebben en daarom voor veel verbaasde en licht ontevreden gebruikers heeft gezorgd op internet. Voor Messenger zijn uiteraard wel third-party applicaties te vinden, maar die werken (nog) niet heel goed.

Accepteer cookies

Andere applicaties die standaard geïnstalleerd zijn op de G1 zijn onder andere een alarmklok, uiteraard een browser, SMS en MMS, en een MP3-speler. Die MP3-speler is redelijk, al is het (voor mij) wel erg lastig dat het niet mogelijk is te syncen met iTunes, waardoor ik handmatig nummers moest opzoeken en verplaatsen naar de G1. Overigens blijft het me verbazen dat Apple de enige is die een beetje duurzaam aanvoelende oordopjes kan maken. Fun fact: de oordopjes van iPods en iPhones zijn zo gemaakt dat ze minder snel in de knoop raken. Het G1 snoertje voelt daarentegen goedkoop en zwak, al komt er overigens wel prima geluid uit.

De enige applicatie die je nog zou kunnen missen is een videospeler. Uiteraard heb je de beschikking over meer video dan je ooit van je leven kunt zien via YouTube, maar de kwaliteit daarvan is natuurlijk erg wisselend.

youtube

Android kent minder beperkingen zoals je die wel hebt bij de iPhone. Dat betekent onder andere dat je niet verplicht bent gebruik te maken van de vooraf geïnstalleerde programma’s, zo kun je er voor kiezen een ander programma te gebruiken voor het versturen van SMSjes of zelfs voor bellen, of het beheren van contacten. Als je meerdere SMS-programma’s hebt, zal Android bij het binnenkomen van een nieuw bericht vragen welk programma het systeem moet gebruiken.

Al die vrijheid krijg je overigens pas nadat je het toestel geactiveerd hebt met een Google account. Voordat je dit gedaan hebt kun je geen gebruik maken van de functies van het toestel (waarvan een deel in principe prima zou kunnen werken met een Wifi verbinding). In het kader van vrijheid en openheid een beetje jammer, maar een Google account is aan de andere kant ook zo aangemaakt (mocht je daar niet over beschikken).

Gebruiksgemak

Android is behoorlijk gebruiksvriendelijk, dat bleek wel toen mijn 8-jarige zusje een uur lang zonder hulp van mij met het ding heeft zitten spelen, nadat ik één keer had laten zien hoe je een YouTube video bekeek. Opmerkelijk, want met mijn simpele Nokia 6300 kan ze een stuk minder goed overweg, omdat de interface hiervan veel te tekstueel is, en kennelijk niet intuïtief genoeg.

Het belangrijkste onderdeel van de interface is uiteraard het home scherm, wat in feite te vergelijken is met het bureaublad van een computer. Hier kun je zelf applicaties naartoe slepen vanuit het menu, maar je kunt er ook widgets op kwijt. Op dit moment kun je kiezen uit een Google zoek widget, een fotolijstje en een klok. Als Google de API van de widgets openstelt voor developers zullen er uiteraard nog veel meer widgets beschikbaar komen. Erg handig is overigens dat je in het hoofdmenu kunt typen om applicaties te zoeken.

homescreen

Een ander belangrijk onderdeel is de statusbalk bovenaan het scherm. Naast de gebruikelijke zaken als netwerk, batterijstatus en tijd, vind je hier notificaties van programma’s. Zo zie je direct en overal, ongeacht in welk programma je zit, of je nieuwe e-mail hebt of bijvoorbeeld ongelezen Twitter berichten. Iedere applicatie kan je op deze manier op de hoogte houden van gebeurtenissen. Door met je vinger het scherm naar beneden te trekken kun je alle meldingen zien, en eventueel direct de melding bekijken in het desbetreffende programma.

Wat wel jammer is, zijn bepaalde inconsistenties in de interface. Door met je vinger een item ingedrukt te houden kun je een (context) menu opvragen met opties om het item te verwijderen bijvoorbeeld. Denk aan rechtsklikken op een computer. Helaas is dit niet overal toegepast, waardoor ik soms tevergeefs met m’n vinger enkele seconden op het scherm zat te wachten.

Ook jammer is dat Android, in tegenstelling tot de iPhone, niet optimaal gebruik maakt van de aanwezige hardware. Om in landscape mode te browsen moet je het keyboard tevoorschijn halen, of handmatig de oriëntatie veranderen via het menu. De iPhone maakt hiervoor gebruik van de ingebouwde accelerometer.

touchinputDe huidige versie van het besturingssysteem kent alleen het qwerty-toetsenbord voor tekstinvoer. De volgende update, genaamd “Cupcake” zal ook een touch invoer mogelijkheid kennen, vergelijkbaar met die van de iPhone. Nu moet je dus iedere keer dat je tekst moet invoeren het keyboard uitschuiven. Het toestel zal hier ook om vragen, en direct de oriëntatie van het scherm wisselen. Hoewel dit misschien irritant lijkt, hoef je in de praktijk maar vrij weinig tekst in te voeren, doordat de browser bijvoorbeeld alle adressen onthoudt, of suggesties toont terwijl je typt bij het zoeken op YouTube. Veel handelingen zijn dan ook prima te bedienen zonder gebruik van het keyboard.

mp3Een kleine, maar fijne verrassing, was dat Android meerdere volumes kent. Een telefoonvolume, en een volume voor games en muziek. Erg fijn dat ze bij Google doorhebben dat ik mijn muziek niet altijd op hetzelfde volume wil hebben als telefoongesprekken. Jammer is dan overigens wel dat de G1 het niet doorheeft wanneer de koptelefoon -al dan niet per ongeluk- verwijderd wordt. Nooit leuk als je muziek opeens via de ingebouwde speaker door de trein klinkt, zelfs mijn Nokia is slim genoeg om de muziek te pauzeren als de koptelefoon verwijderd wordt.

Multitasking

De G1 werkt snel, zo lang je een beetje in de gaten houdt dat je niet te veel applicaties draait. In tegenstelling tot de iPhone kan de G1 namelijk wel meerdere applicaties tegelijk draaien, en dus multitasken. Grootste bottleneck lijkt het geheugen te zijn, wat snel vol kan raken. Als je vervolgens teruggaat naar het home scherm lijkt deze leeg te zijn, en moet Android het home scherm opnieuw opbouwen. Zolang je niet overdrijft met applicaties (wat ik voor deze review wel erg gedaan heb, laten we het de Frankwatching stresstest noemen…), heb je hier echter geen last van. Wel irritant is het feit dat sommige applicaties erg moeilijk af te sluiten zijn, deze blijven dan notificaties uitzenden, of houden het GPS signaal actief wat de accuduur niet ten goede komt.

multitaskingDe conclusie is denk ik dat telefoons prima in staat zijn tot multitasking, maar dat het van de gebruiker wel wat ‘verantwoordelijkheid’ vereist. Apple heeft altijd gezegd geen multitasking te ondersteunen op de iPhone om te voorkomen dat het systeem traag wordt. Android gaat er gewoon vanuit dat je als gebruiker bijhoudt wat je start en draait, en ook weet wat je moet doen zodra je toestel traag begint te worden.

Mijn ervaring is dat Android in het begin wat aandacht nodig heeft om te zorgen dat het toestel het lang genoeg volhoudt met een volle accu. De eerste dagen was de G1 erg snel leeg, en hield de accu het nog geen dag vol. Door gebruik te maken van een aantal slimme applicaties (gratis verkrijgbaar) is de levensduur van een volle accu echter makkelijk te verlengen naar een acceptabele tijd. De korte levensduur van de accu is ook een veelgehoorde klacht, en heeft zowel de aandacht van Google als T-Mobile. Zo werkt Google aan het verbeteren van het O.S. zodat dit energiezuiniger wordt, en er zijn geruchten dat T-Mobile accu’s gaat vervangen, al weet ik niet of de Nederlandse toestellen ook al met een krachtigere accu geleverd zullen worden.

Overigens is het toestel griezelig snel weer opgeladen. Binnen een uurtje is het toestel weer klaar voor gebruik, en de G1 geeft dit netjes aan door een groen LED-je.

Android Market

Wat voor de iPhone de App Store is, is de Android Market voor Android toestellen. Voorlopig bevinden zich alleen gratis applicaties in de Nederlandse Android Market, maar dat zal snel veranderen zodra de T-Mobile G1 hier ook verkrijgbaar is (eind deze maand, januari 2009). De Market is verdeeld in Applications en Games. Binnen die twee hoofdgroepen vind je dan een aantal subcategorieën, waarbij je kunt sorteren op datum of populariteit.

Voor een bedrijf dat groot geworden is door haar zoekmachine, is de zoekfunctie in de Android Market overigens echt bedroevend slecht, deze zoekt namelijk niet op delen van de titel. Zo krijg je de applicatie ShopSavvy (één van de grotere applicaties op dit moment) niet gevonden als je zoekt op “shop”. Redelijk frustrerend, want omdat de Android Market alleen te bereiken is vanaf het toestel, kost het soms wat moeite een applicatie te vinden waar je bijvoorbeeld op internet over gelezen hebt.

androidmarket

De kwaliteit van de applicaties is wisselend, eigenlijk net als bij de iPhone, al zijn er voor de iPhone bijvoorbeeld wel meer leuke games te vinden. Android komt op een paar uitzonderingen na niet veel verder dan Tic Tac Toe en schuifpuzzels, wat natuurlijk jammer is gezien de mogelijkheden van het toestel. Ook heb ik het idee dat Android developers minder aandacht besteden aan de interface, al is dat misschien niet echt een eerlijke vergelijking, omdat applicaties voor de desktop versie van OS X sowieso bekend staan om hun oog voor detail en eyecandy, in tegenstelling tot bijvoorbeeld applicaties voor Windows of Linux, die vaak soberder zijn.

Eén van de gaafste stukjes hardware in de G1 is een kompas. Google gebruikt dit zelf voor Street View in Google Maps, waarmee je het toestel als een vizier voor je uit kunt houden en zo de straat kunt bekijken. Een vergelijkbare toepassing van het kompas vinden we in het programma Sky Map, te vinden in de Android Market. Op een heldere nacht kun je met Sky Map nagaan welke sterren je buiten zou moeten zien. Sky Map maakt hiervoor gebruik van GPS en het kompas.

Het programma Wikitude maakt ook gebruik van het kompas, en geeft belangrijke locaties (denk aan toeristische attracties) weer als overlay op het beeld van de camera. Wikitude maakt hiervoor gebruik van Wikipedia, en op deze manier kan ik bijvoorbeeld precies zien in welke richting ik moet lopen om bij de Erasmusbrug te komen. We lopen nog niet rond met virtual reality brillen, maar het is wel een erg gave toepassing van augmented reality.

Accepteer cookies

Uiteraard is dit slechts het begin. De Android Market is pas een paar dagen open voor Nederlandse applicaties, en zeker als in de toekomst betaalde applicaties hun intrede doen zal het aanbod (en de kwaliteit) enorm toenemen. In Nederland is ook Android Developer Challenge gehouden, en volgende week maakt T-Mobile in Amsterdam de winnaar bekend. Applicaties voor Android zouden nog wel eens indrukwekkender kunnen zijn dan applicaties voor de iPhone, vanwege de grotere vrijheid die developers hebben bij het ontwikkelen. Volgende week zal ik in een tweede artikel extra aandacht besteden aan wat er op dit moment allemaal in de Android Market te vinden is. (Dit artikel is inmiddels gepubliceerd.)

Android vs. iPhone

pleasefixtheiphoneAls we kijken naar de door iPhone gebruikers meest gemiste functies, dan kunnen we bij Android snel vinkjes gaan zetten. Multitasking, veruit de meest gewilde functie voor de iPhone, check. MMS ondersteuning wordt door bijna evenveel mensen gemist, check. Copy/paste… Check. Soort van, Android ondersteunt het kopiëren uit invoervelden en bijvoorbeeld het kopiëren van de URL van de huidige pagina. De vierde grootste irritatie van iPhone gebruikers is de onmogelijkheid om te syncen via Wifi, 3G of Bluetooth, en waar de iPhone dit alleen via een kabeltje kan, kan Android dit juist weer alleen via de Google “cloud”. Android toestellen syncen continu met Google servers, om contacten, afspraken en meer up-to-date te houden. Op de veertiende plaats in de lijst vinden we een interessante: “Please have wifi and bluetooth shortcut icons. Tired of having to go at least 3 deep in menus”. Voor Android zijn hier meerdere applicaties voor beschikbaar, waarmee je vanuit je home scherm Bluetooth en Wifi kunt in- of uitschakelen. Perfect voorbeeld van het nadeel van de geslotenheid van de iPhone, terwijl er voor Android toestellen een simpele oplossing is.

iphonemultitasking

Buiten deze verschillen hebben de G1 en de iPhone natuurlijk vooral ook heel veel gemeen. Ze hebben beide een groot aanraakgevoelig scherm, en richten zich sterk op online toepassingen. Voor de komst van de iPhone waren mobiele providers erg terughoudend met het aanbieden van internet, en probeerden ze vooral controle te houden over wat een telefoon wel en niet kon. Internet werd gezien als een bedreiging die mogelijk inkomsten uit andere activiteiten zou laten afnemen. De iPhone veranderde dit, een consumententoestel dat eigenlijk constant verbinding heeft met het internet. Voor Android geldt dit nog meer door de koppeling met Google applicaties. Android zal dit proces versnellen en zorgen voor meer vrijheid en openheid van providers, doordat het constant verbonden is met het internet. Dit zal er uiteraard ook voor zorgen dat mobiel internet betaalbaarder wordt. Een G1 heb je al met een abonnement van T-Mobile voor € 29,50*, wat vergelijkbaar is met het iPhone abonnement dat T-Mobile aanbiedt. Hierbij krijg je onbeperkt snel internet. Vergelijk dit eens met de € 2,50 per MB die veel providers een jaar geleden rekenden (en nog steeds), en dan hadden we het vaak over GPRS (wat absoluut onwerkbaar is met toestellen als de G1 en iPhone).

* De G1 is ook met goedkopere abonnementen verkrijgbaar, maar dan is het toestel niet gratis bij een 2-jarig abonnement. Alle tarieven zijn te vinden op de speciale G1 site van T-Mobile.

Wat de iPhone begon, maakt Android af

Ik denk dat we veilig kunnen stellen dat de G1 nog maar het begin is. Android brengt de App Store van de iPhone naar een enorme lading mobiele toestellen en zal hiermee de mogelijkheden van mobiele telefoons voor altijd veranderen. Over een paar jaar is elke telefoon continu verbonden met het internet, en hebben we altijd en overal toegang tot al onze informatie. Aan Android zal, net als het besturingssysteem van de iPhone, continu ontwikkeld blijven worden, wat betekent dat je volgend jaar met een G1 in principe nog steeds de beschikking hebt over de nieuwste functies en verbeteringen die Android biedt, waar je in het verleden met een simpel Nokia, Samsung, of Sony Ericsson toestel al blij mocht zijn met een firmware update met wat bugfixes. Android op de G1 is in ieder geval veelbelovend met een intuïtief en snel besturingssysteem. Je hebt meer vrijheid en mogelijkheden dan met een iPhone, maar dat betekent ook dat het toestel wat meer aandacht nodig heeft wat betreft instellingen om het systeem goed te laten lopen.

g1Product: T-Mobile G1
Productsoort: mobiele telefoon
Features: besturingssysteem Android™ (Google), camera, mobiel internet (3G HSDPA + WiFi), Bluetooth, Gps, Mp3 speler en MMS
Leverancier: T-Mobile
Releasedatum: 30 januari 2009
Prijs: € 0,00 in combinatie met T-Mobile abonnement van € 29,50 per maand
Bestellen: Tarieven T-Mobile G1