Inspiratie

WebWinkelVakdagen barst uit z’n voegen

0

Druk. Dat was mijn eerste reactie toen ik aansloot in de rij voor de WebWinkelvakdagen 2009. Een rij voor de garderobe (het viel samen met de NOT, beurs voor onderwijs), een rij voor de entree (ondanks de reeds geprinte barcode), een rij voor de koffie en rijen voor de sprekersarena’s – en er weer uit. Webwinkelen is hot, en daarom barst het event uit de kleine hal 3 van de Jaarbeurs.

Ik heb een drietal spreekbeurten bijgewoond: over transactionele e-mail, trends in zoekmachinemarketing en do’s & dont’s van affiliate marketing. Je weet dat op dit soort evenementen de spreekbeurten altijd een wat commerciële ondertoon hebben (de sprekers zijn altijd werkzaam bij een bedrijf), maar desondanks heb ik nog wel wat nuttige dingen opgestoken.

logo Web PowerAd Walraven van WebPower, vertelde ons over de (marketing) kansen die voor het oprapen liggen bij transactionele e-mails, maar die nog vaak onvoldoende worden benut. Paul Neuteboom van Blinker schreef recent op Frankwatching nog een artikel over e-mailmarketing voor webwinkels, met een paragraaf over transactionele mail.

Wat uit deze presentatie nog meer bleek, is dat je bijvoorbeeld de wettelijke verplichting hebt om sommige mails ‘na de aankoopklik’ te versturen. Omdat er een transactie is geweest, moet je een bevestiging sturen en deze moet de juiste gegevens bevatten en bewezen aankomen (dus de mail mag niet als spam beoordeeld worden). Ook moeten deze mails wettelijk 5 jaar bewaard worden. Als je eenmaal alles hebt bevestigd, grijp dan meteen je kans om een dialoog te starten. Je kunt aanbiedingen, cross-selling of soft-selling in de mail doen (wel onderaan de mail pas!) of  kwaliteitsbewaking of loyaliteitsprogramma’s onder de aandacht brengen.

tjeenkwillinkHoewel Wolter Tjeenk Willink van TrafficBuilders beloofde tijdens de webwinkel vakdagen de uitkomsten van het onderzoek gereed te hebben over de inzet van zoekmachinemarketing in 2009, stelde hij ons daarin teleur. Hij krijgt het rapport dinsdag aanstaande pas, dus kregen we wat algemene tips over hoe je zoekmachinemarketing effectief inzet voor een hogere conversie. Dat het loont om zoekmachinemarketing in te zetten, toont dit cijfer aan: 50-73% van de online aankopen volgen uit een zoekopdracht! Overweeg je om vooral te spetteren in Google Adwords: niet doen. Slechts 14% van de kliks naar je site komt uit de gesponsorde links die volgen uit de zoekopdracht. De rest komt uit organische links. En hoe specifieker en hoe lager het aantal keywords, hoe hoger de conversie op je webshop. Maak je campagne zo klein mogelijk, daarmee kun je specifiek en dus relevant zijn, wat de kans op hogere CTR vergroot. Update de content van je sites regelmatig, zorg dat je site-teksten matchen met de zoektermen en je keywords terugkomen in de advertentietekst. Linkbuilding is het niet meer: social media is the buzz-word. Twitter, Hyve en blog je suf, is het motto.

Trade Doubler vertelt ons vooral Affiliate Marketing in te zetten als lange-termijn-instrument. Affiliate Marketing heeft een wat langere adem nodig dus breek je campagnes niet te snel af en bouw een relatie op met de uitgevers waar je adverteert. Informeer ze wat er in je bedrijf gebeurt, waar je mee bezig bent, zorg dat je ze netjes en op tijd betaalt, voorzie ze van de juiste tools en kies een beloningsmodel dat goed werkt voor jullie beiden. Oftewel: ga met hen net zo om als met je klanten en je gewaardeerde andere leveranciers. Niet veel nieuws, toch?

Vorig jaar zijn er video-opnamen gemaakt van alle spreekbeurten en deze online geplaatst; ik verwacht dat dat dit jaar ook weer gebeurt. Als ze er zijn, plaats ik de link. In de tussentijd kun je wat interviews beluisteren via de WWV-radio.

Gitta Bartling werkt voor fris in communicatie en houdt zich als adviseur en projectmanager bezig met crossmediale marketing- en communicatieprojecten ‘through any line’. E-commerce is een van haar focusgebieden.