Inspiratie

Binnenkort niemand meer online

0

Eerst waren we druk in de weer met cassettebandjes om data te transporteren van de ene Commodore 64 naar de andere. Toen kwamen de slappe en daarna de harde floppydisk. En vervolgens heeft het ons jaren gekost voordat 90% van Nederland online was. Online, de grote industriële revolutie van na 2000.

Het leven zal met online nooit meer hetzelfde zijn.  Maar online is een aflopende zaak. Want stiekem is heel Nederland al draadloos via WiFi. Er is nog een line, maar die houdt bij het Wireless Access Point op. En dat brengt beperkte beweeglijkheid. Van het bureau naar de bank met je notebook.

Maar als we straks écht massaal via de mobiele telefoon internetten slaat dat ‘online’ helemaal nergens op. Eigenlijk zijn we juist meer en meer ‘offline’. En zoals mijn oma altijd zei: ‘je moet zeggen wat je bent, niet wat je niet bent’ . Dus ik zeg: ‘on air’ is het nieuwe online. Wen er maar vast aan…

off-airEn als je dan eenmaal on air bent kan je natuurlijk ook weer ‘off air’ zijn. Daar ontstaat opeens de ‘Off Air Reply’. En wat nou als je niet on air bent, maar wel online? Dan ben je dus prima twittable, zij het dat je waarschijnlijk ergens achter een vaste werkplek – want dat is ongeveer de enige plek waar we draadloos nog niet zo vertrouwen – zit. Verwarrend.

Bereikbaar of niet, daar gaat het om. En het medium is dan helemaal niet belangrijk meer. Dus ben je ‘on’ of ben je ‘off’, dat is de vraag. En we zijn zo onderhand default ‘on’. De trend voor 2009 wordt om expliciet te maken dat je ‘off’ bent. Ik voorzie een applicatie die je in één klap ‘off’ instelt in mail, Twitter, Facebook enzo. En je krijgt er een zwarte zak bij thuis bezorgd die je over je hoofd kan trekken om niet meer herkend te worden. Hoe heerlijk analoog is dat?