Gespot

KwamUtegen: Verkeersergenissen doorgeven

0

Links rijden, bumperkleven… Om gek van te worden. Een gesprek met Jessica van Batenburg over KwamUtegen.

Wat doet de site?

De website KwamUtegen biedt verkeersdeelnemers de gelegenheid om met elkaar te communiceren over elkaars verkeersgedrag. Denk bijvoorbeeld aan ergernissen als onnodig links blijven rijden of als auto’s te hard langs de school van je kinderen rijden of in je woonwijk. Op dat moment is communicatie met de bestuurder moeilijk. Via de website kunnen mensen nu een opmerking of tip naar de bestuurder sturen. Het kenteken is waar de boodschap aan gehangen wordt, persoonsgegevens komen daar niet aan te pas.”

Waarom deze site?

“Vaak zijn bestuurders van een auto, motor of vrachtwagen zich niet bewust van onjuist (gewoonte)gedrag. Diverse onderzoeken – van onder andere verkeerspsychologen – wijzen uit dat het krijgen van feedback op het eigen rijgedrag, helpt om tot aanpassing daarvan te komen. Door met elkaar te communiceren met een vriendelijke ondertoon, dragen wij gezamenlijk bij aan een veiliger en socialer verkeersgedrag.”

Hoe werkt de site?

“
Op basis van het kenteken kan iedereen via KwamUtegen een verkeersboodschap naar een automobilist, motorrijder of vrachtwagenchauffeur sturen. De boodschappen zijn beveiligd met een wachtwoord, zodat alleen de bestuurder inzicht krijgt in de persoonlijke boodschappen. Om het kenteken op een verkeersveilige manier te onthouden, krijgen deelnemers gratis een AUTOMEMO. Deze compacte voicememo is handsfree en voorkomt gevaarlijke situaties als onderweg moeten graaien naar pen en papier.”

Wat zijn de facts?

“
De website is sinds maart 2009 online en heeft nu ruim 12.000 bezoekers mogen verwelkomen. De stichting KWAMUTEGEN is in gesprek met overheid, gemeentes en veiligheidsinstanties voor samenwerking en publiciteit. De inkomsten worden verkregen via sponsoren, over het algemeen zijn dat ondernemers die het dagelijkse verkeer mogelijk maken. De gesponsorde AUTOMEMO’s dragen er ook toe bij dat het KWAMUTEGEN kinderfonds jonge verkeersslachtoffers een financieel steuntje in de rug kan aanbieden om de gevolgen van een ongeval zo goed mogelijk te boven te komen.”

Wie maakt de site?

“De website KwamUtegen wordt door de stichting in eigen beheer onderhouden en geactualiseerd. De stichting wordt gevormd door 4 bestuursleden en een marketing & communicatie functionaris. Het kantoor is gevestigd in Bilthoven en is bereikbaar via stichting@kwamutegen.nl.”