De Google voor het vinden van de ideale partner

0

Google heeft laten zien dat internet veel mogelijkheden biedt om vraag en aanbod op innovatieve manieren bij elkaar te brengen. Ook op het gebied van het matchen van mensen en relaties wordt internet vaak ingezet. Jumel is een nieuwe relatiewebsite die gebruikt maakt van een aantal lessen die we kunnen leren van Google. In dit artikel lees je wat Jumel inhoudt en welke lessen van Google worden toegepast bij het opzetten van de dienst. Jumel is daarmee niet alleen interessant voor mensen die een partner zoeken, maar ook voor iedereen die wil zien hoe je internet kunt inzetten bij het opzetten van een nieuwe dienst.

Bestaande websites hebben beperkingen

Google heeft laten zien dat internet veel mogelijkheden biedt om vraag en aanbod op innovatieve manieren bij elkaar te brengen. Ook op het gebied van het matchen van mensen en relaties wordt internet vaak ingezet. Veel mensen zijn namelijk, hoewel zij een druk sociaal leven hebben, op zoek naar ‘de ware’: een leuke partner om hun leven mee te delen. Toch blijkt dat vinden van een goede partner lastig. Natuurlijk zijn er websites die claimen je te helpen, maar die hebben de nodige beperkingen. Bestaande relatiewebsites zijn erg gericht op het uiterlijk of maken gebruik van algemene kenmerken of gemiddelde waarden waarmee mensen met elkaar worden gematcht. Natuurlijk zijn mensen geen gemiddelde, hun gedrag verschilt per situatie. Het volgende citaat is daarbij veelzeggend en voor veel mensen herkenbaar: “Dinsdag heeft mijn hond een spuitje gehad, ik heb de hele dag stil voor me uit zitten treuren. Het weekend daarvoor was ik op een groot feest en bleef ik maar dansen en kletsen.”

Sociale psychologie als basis

Vanwege dit soort verschillen in gedrag van mensen is de match tussen mensen op bestaande relatiewebsites vaak niet optimaal. Maar hoe moet het dan wel? Hoe kun je een relatiesite ontwikkelen waar mensen wel op een optimale manier aan elkaar worden gekoppeld? David den Braver van Jumel vertelt over het concept dat Jumel heeft ontwikkeld op basis van onderzoek van de Universiteit Utrecht. Jumel maakt gebruik van sociale psychologie en marges rond individuele kenmerken om mensen met elkaar te matchen. Zo is de kwaliteit van een match veel hoger en heb je meer kans om in kore tijd een leuke partner te vinden die wél helemaal bij je past.

Marges rond individuele karaktereigenschappen

Sociale psychologie als basisHoe werkt Jumel precies? Den Braver vertelt dat een goede match tussen mensen is gebaseerd op sociale psychologie, waarbij rekening wordt gehouden met individuele verschillen in karaktereigenschappen. Jumel ziet karaktereigenschappen niet als een constante, maar juist als een gebied. Onderzoek toont aan dat karaktereigenschappen voor een groot deel bepalend zijn voor het langdurende succes van een relatie. Het verschilt echter per persoon welke karaktereigenschappen het meest belangrijk zijn voor een relatie. Iemand kan heel veel waarde hechten aan orde en netheid, terwijl voor iemand anders het veel minder uitmaakt of een partner netjes of juist wat slordiger is. Andere eigenschappen zijn dan veel belangrijker.

Hoe belangrijk een eigenschap is hangt af van de mate waarin iemand in staat is af te wijken van zijn of haar “standaardgedrag”. Kun je je makkelijk aanpassen, dan telt een eigenschap minder zwaar mee, kun je dat niet telt het heel zwaar. Je creëert letterlijk een marge rond een eigenschap. Zo maakt Jumel een scherp individueel profiel van je, waarbij je bovendien ook kunt aangeven hoeveel variatie er mag zijn in het profiel van de partner die je zoekt. Op deze manier komt er via Jumel een ideale match tot stand. Jumel.nl is daarin uniek.

De Google voor het matchen van mensen

De ambities van Jumel zijn hoog: “Wij willen de Google worden voor het matchen van mensen. Zoals je bij Google zorgt voor optimale match als je op zoek bent naar informatie, gaan wij zorgen voor een optimale match in je zoektocht naar een partner”. Ook Google Adwords, de match tussen adverteerders en aanbieders van websites, is een inspiratiebron. Google heeft de advertentieuitgaven afhankelijk gemaakt van het aantal mensen dat een advertentie bekijkt of doorklikt. Met zo’n resultaatgericht betaalsysteem gaat Jumel ook werken. Je betaalt niet voor een inschrijving of een profiel, maar voor een match, een resultaat. Mensen kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Pas als er een ideale match wordt aangeboden waar je op in wilt gaan, betaal je éénmalig een bedrag om de contactgegevens van je ideale partner te krijgen.

Wijsheid van het web en ambassadeurs voor het ontwikkelen van de dienst

Google voor het matchen van mensenOp dit moment is Jumel nog volop in ontwikkeling, al is er al een werkende beta beschikbaar op www.jumel.nl. De engine achter het matchen van mensen is gereed, maar de website en database worden nog gefinaliseerd. Bij het uitrollen van de dienst gaat Jumel gebruik maken van de wijsheid van het web: via de ‘feedback’ knop geven deelnemers aan de beta hun ervaringen, die worden stuk voor stuk geëvalueerd en bruikbare suggesties worden direct geïmplementeerd. Ook maakt Jumel gebruik van het ambassadeursprincipe: momenteel loopt er een iPod-actie waarbij de gebruikers van het eerste uur vrienden kunnen uitnodigen voor de dienst en een iPod kunnen verdienen.

Gaat Jumel er echt voor zorgen dat meer mensen hun ideale partner vinden? Daar is David den Braver duidelijk over: “Zonder een goede match van karaktereigenschappen is het vinden van een goede partner moeilijk en kun je keer op keer worden teleurgesteld. Jumel maakt gebruik van sociale psychologie en individuele kenmerken om mensen met elkaar te matchen. Zo is de kwaliteit van een match veel hoger en heb je meer kans om in korte tijd een leuke partner te vinden die wél bij je past.”

Wat is jouw mening?

Wil je zelf eens kijken wat Jumel precies inhoudt, dan kun je meedoen aan de beta. Je kunt gratis en vrijblijvend een profiel aanmaken en kijken of er al een geschikte match in de database voor je beschikbaar is. Ook kun je helpen met het verder ontwikkelen van de dienst door je feedback te geven.

Tot slot ben ik benieuwd naar jullie mening over dit initiatief: heeft Jumel met deze Google-gerichte aanpak kans van slagen in de volle markt van relatiewebsites? Kennen jullie zelf andere nieuwe diensten of cases die ook van deze principes gebruik maken? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!