How to, Verdieping

Google AdWords updates

0

De afgelopen week heeft Google veel aandacht gekregen rondom de ontwikkelingen van het nieuwe product Google Buzz. Desondanks is Google druk bezig met de optimalisatie van zijn bestaande diensten. Google AdWords krijgt 2 nieuwe features die de resultaten van onze campagnes aanzienlijk kunnen verbeteren.

Suggesties voor biedingen

We zien dat AdWords steeds meer suggesties gaat geven rondom de effectiviteit van campagnes. Zo werd een aantal maanden geleden, kort na de lancering van het nieuwe platform, de opportunitiestab / het mogelijkhedenoverzicht in werking gesteld. In het overzicht worden relevante zoekwoorden voorgesteld die op dat moment nog niet actief zijn in de campagne.

bid ideas

Vanaf vorige week is er ook een tool beschikbaar waarbij Google advies geeft over de hoogtes van je biedingen, ‘bid ideas‘. Deze nieuwe tool is een upgrade van de huidige bid simulator die een jaar geleden werd gelanceerd en gek genoeg niet echt van de grond kwam. Bij slechts een beperkt aantal accounts werd de bid simulator ingeschakeld.

Volgens Google adviseert de tool wanneer je meer bezoekers kan sturen zonder een aanzienlijke verhoging in de kosten of wanneer er geld bespaard kan worden zonder een aanzienlijk verlies in het aantal bezoekers. Het zal een aantal weken duren voordat ‘bid ideas’ bij iedereen beschikbaar zal zijn.

AdWords vs. Analytics

Met de lancering van het nieuwe platform is er een aantal sterke features bij gekomen. Voornamelijk op analytisch niveau is AdWords sterk vooruit gegaan. Zo is het tegenwoordig mogelijk om zeer gedetailleerd data te filteren, op zoekwoord-niveau inzicht verkrijgen via welke zoekwoorden bezoekers echt komen en door middel van grafiekjes trends te herkennen. Vanaf vorige week is er een ‘analysis’ toolbar gelanceerd waardoor we nog gedetailleerdere grafieken en data kunnen verzamelen.

Adwords Toolbar

Deze toolbar wordt spoedig bij alle AdWords accounts gelanceerd en mijn verwachting is dat de functionaliteit van de toolbar steeds verder zal worden uitgebreid. Het is een goede zet om de functionaliteiten van Google Analytics te verwerken in Google’s adverteerderssysteem.  Doordat we op steeds meer variabelen kunnen filteren worden we in staat gesteld om campagnes beter te analyseren en te sturen op resultaat.

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.