Verdieping

Betaalde tweets: tijd voor een verbod?

0

Als de verkoper in de winkel zegt: “Ik heb hem zelf ook” dan wordt het tijd om op te letten. De man werkt waarschijnlijk op provisiebasis en het gaat hem er alleen om dat de klant zijn geld in deze winkel en aan deze verkoper uitgeeft. Geen krachtigere aanbeveling dan die van een onbevooroordeelde, zo weten we. Dat verklaart de grote belangstelling van het bedrijfsleven voor social media. De beste ambassadeurs van je merk zijn de klanten die belangeloos positief over je spreken.

Sociale aanbevelingen

Het is niet voor niets dat er tegenwoordig veel aandacht is voor de Net Promotor Score (NPS) als indicator voor de klantentevredenheid. Simpel gezegd komt het er op neer dat de klant een antwoord moet geven op de vraag: “Zou u ons aanbevelen bij uw beste vrienden?”. Het is bekend dat een ontevreden klant meer behoefte heeft om te klagen dan dat een tevreden klant de neiging heeft om te loven. Het is dus de uitdaging om je tevreden klant er toe aan te zetten om over jou te praten.

Een ideale klus voor het internet dat zo op de punt van ieders tong ligt.

Het achterlaten van een bericht op social media is net zo makkelijk als het inbreken op een site van een Nederlandse gemeente (password: welkom). Sociale aanbevelingen zijn dus van grote invloed en het is erg makkelijk om ze te uiten. Dan is de volgende stap snel gezet: we gaan mensen betalen om aanbevelingen te doen. Het is het mechanisme van ‘pay with a tweet’. Als de twitteraar zo vriendelijk is om een voorgekauwd positief kort bericht over je bedrijf te schrijven, dan krijg je een cadeau. Een stapje verder en je krijgt er geld voor.

[vimeo]https://vimeo.com/19880705[/vimeo]

Einde van geloofwaardigheid

Bij kerstboombezorgen.com – het is al een tijdje herfst en dus is het tijd voor een kerstboom- krijg je 100 gratis kerstlampjes als je een tweet (Twitter) of post (Facebook) de wereld in helpt. Bij Hotel Domspitzen in Keulen krijg je een welkomstdrankje als je je vrienden een positief bericht stuurt. Er zijn sites waarbij de omvang van je cadeau wordt bepaald door het aantal vrienden of volgers waarmee je omzwermd wordt.

Het wordt het einde van de geloofwaardigheid van je vrienden. Onder hen zullen de lobbyisten infiltreren. Ze zeggen niet meer wat goed is voor mij, ze zeggen wat goed is voor henzelf. Ze laven zich aan de provisie op eenregelige berichten. Het zijn de meningshoeren van de sociale media, de penningbietsers die hun kleffe zakjes vullen met smeergelden. Ze belazeren hun volgers en vrienden door de taal van hun broodheren te spreken.

Verbod betaalde tweets

De mail ging ooit ten gronde aan de vervuiling door de spammers. Als we niet oppassen gaat Twitter kapot aan de de betaalde tweets. Nu heeft het nog zijn charme, het getwitter. Nu is het nog dikwijls een belangeloze ‘nietsigheid’ die vrolijk stemt. Maar zodra de lobbyisten de arena gaan betreden is het einde nabij. Het wordt tijd voor een verbod op het mechanisme van de betaalde tweets, voordat het te laat is.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.