Bloggen: 8 redenen om te beginnen

Bloggen is dood! Dit soort teksten trof ik vorig jaar regelmatig aan op diverse weblogs. Toch ben jij op dit moment een blog aan het lezen en heb ik de moeite genomen om er een te schrijven. Waarom eigenlijk? Waarom zou iemand überhaupt aan bloggen beginnen?

Mensen bloggen uiteraard om uiteenlopende redenen. In een poging tot overzicht heb ik er 8 op een rij gezet. Voel je vrij om de lijst in de reacties aan te vullen. In dit artikel gaat het met name over bloggen in een min of meer zakelijke context, zoals op Frankwatching. Voor persoonlijke blogs zijn er (deels) andere drijfveren.

Je passie delen

Als je veel passie hebt voor je vak dan verdiep je je er niet alleen tussen 9 en 5 in, maar bij elke gelegenheid die zich voordoet. Je bezoekt congressen, leest de vakbladen en uiteraard de blogs. En op een dag denk je bij jezelf ‘ik wil mijn kennis over mijn vak ook delen’. Vervolgens begin je je eigen blog of meld je je aan bij een platform zoals Frankwatching. Voilà een blogger is born!

Een podium vinden voor je ideeën

Een weblog is een prachtig podium om je ideeën met de wereld te delen. De drang om gezien en gehoord te worden is ingebakken bij de mens. Het succes van sociale netwerken zoals Facebook is er voor een groot deel aan te danken. Heb je een bepaalde opinie, dan wil je die uiten. Of het nu op een verjaardagsfeest is, bij de koffieautomaat op het werk of in de kroeg. Weblogs zijn laagdrempelige publicatieplatformen. Iedereen met basale internetkennis kan een weblog starten. Bijvoorbeeld via een service verlener zoals Blogger. Zij halen je alle technische vraagstukken uit handen zodat je je kunt richten op datgene waar het om draait. Het delen van de gedachten, kennis en ideeën.

Gedachten ordenen

Een goede manier om een coherente mening te vormen over een bepaald onderwerp is door erover te schrijven. Het schrijven van een blog dwingt je om na te denken, research te doen en structuur aan te brengen. Tijdens het schrijven kristalliseren je gedachten zich uit. Je bouwt een betoog op en voert niet alleen een gesprek met de lezer, maar ook met jezelf. Het resultaat is een artikel én aangescherpt inzicht.

Leren door feedback

Je blogpost is af. Tijd om achterover te leunen? Nee, nu wordt het pas interessant. Mensen lezen je blog (als het goed is) en reageren daarop. Je argumenten, feiten en opinies worden ondersteund of uitgedaagd. Lezers reageren met vragen en aanvullingen. Waardoor je opnieuw aan het denken wordt gezet. De grote meerwaarde van een blog is dat je directe feedback krijgt op wat je schrijft. Ideaal om van te leren. Graag vraag ik dan ook om jouw feedback op dit artikel. Zijn de genoemde redenen herkenbaar of denk je er anders over, laat het weten!

Gevonden worden & vertrouwen opbouwen

Ook voor personal branding is een blog een mooi instrument. Door te schrijven over zaken waar je verstand van hebt vergroot je de kans dat anderen vertrouwen in je stellen. Zo houden veel freelance marketingprofessionals een blog bij om te werken aan hun reputatie. Met wie wil een opdrachtgever immers liever zaken doen? Met degene die over een vraagstuk gepubliceerd heeft of degene die het gelezen heeft?

Naast een goed gevuld LinkedInprofiel is bloggen dus een uitstekend middel om je te profileren en om gevonden te worden. Iets dat overigens niet alleen voor freelancers interessant is. Het kan je ook helpen bij de selectie voor een volgende baan en binnen de organisatie waar je nu werkzaam bent. Blog over issues die relevant zijn voor je organisatie en deel die blogs met collega’s en leidinggevenden. Met een beetje geluk ziet men jou als de expert en krijg je de kans om zaken op te pakken waar je gepassioneerd over bent.

Omdat het kan

Technologie heeft ons leven ingrijpend veranderd. Vroeger vertelden mensen elkaar verhalen rond het haardvuur. In het verre verleden zelfs via rotstekeningen. De behoefte om te vertellen en te communiceren is van alle tijden. Voor de uitvinding van de boekdrukkunst was het echter lastig om verhalen te laten ‘reizen’. Mondelinge overlevering was de manier om een verhaal zijn weg te laten vinden. Fysieke afstand vormde daarbij een hindernis. Het gedrukte boek opende een nieuwe wereld van mogelijkheden. En de laatste decennia voltrekt zich een nieuwe mediarevolutie. Iedereen kan publicist worden. Even een account aanmaken op een van de vele blog platforms (of sociale netwerken) en je kunt alles delen met de buitenwereld. Mensen zijn niet veranderd, de technologie wel. Nog steeds willen we verhalen vertellen, net zoals de oermens die rotstekeningen maakte. Het grote verschil is dat iemand aan de andere kant van de wereld nu je verhaal kan lezen.

Nieuwe contacten opdoen

We leven in een netwerkeconomie. Het draait niet alleen om wat je kunt, maar ook wie je kent. LinkedIn is het symbool hiervan. Niet alleen kan je je netwerk er onderhouden, maar het is ook zichtbaar wie de relaties van je relaties zijn. Je netwerk is een currency. Met de juiste connecties bereik je meer en lever je ook waarde aan je netwerk. Bloggen kan een manier zijn om je persoonlijke netwerk uit te breiden. Je kan je blog gebruiken als een conversation starter. Soms wordt je ook benaderd naar aanleiding van iets wat je geschreven hebt. Overigens zou ik dit zelf nooit als primaire drijfveer zien om te bloggen. Een goede blogpost schrijven kost tijd en energie. Als het je puur om netwerken gaat, kun je ook de nodige congressen en borrels aflopen.

Het is leuk om te doen

Misschien wel de belangrijkste reden. Bloggen is fun. Ten minste, als je van schrijven houdt. Zo niet, dan kun je wellicht een video blog starten. Plezier in het bloggen is voor veel bloggers een belangrijkste drijfveer. Als je er geen plezier aan beleeft hou je het ook niet lang vol. Het onderhouden van een (eigen) blog vraagt om het commitment om regelmatig te publiceren. Voelt het schrijven van een blog aan als een bezoek aan de tandarts, begin er dan niet aan. Je bespaart jezelf een hoop kopzorgen. Anderzijds, vind je het leuk om te schrijven over je vakgebied, blog er dan lekker op los. Have fun!

Wat is jouw reden om wel of juist niet te bloggen?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Leuk artikel! Wat mij betreft heb je alle belangrijke redenen wel genoemd!

 2. Bloggen is ontzettend leuk om te doen. Ideeën genoeg, maar nu zorgen voor mensen die het willen lezen. http://www.kukeluusje.nl/weblog
  Ik zal van dit blog een RT maken. Hopenlijk doen anderen dat ook voor mijn blog.
  Ik kijk uit naar het volgende artikel!

 3. Ik heb geen aanvullende redenen, Marco. Je beschrijft precies hoe ik het ook ervaar.
  Ik ben een paar jaar geleden samen met een collega een duoblog begonnen. Het is superleuk om te doen daarom ook geen probleem om dat evt. buiten werktijd te doen. Het is mijn passie. Bloggen is mijn buitenboordbrein. Ik denk na over bepaalde onderwerpen, lees er van alles over en maak daar mijn eigen verhaal van. Ik zoek vaak nog even terug in ons blog wat ik ook al weer geschreven had.
  Bloggen kan ook binnen een onderwijssetting ingezet worden als reflectietool. Helaas gebeurt dat nog weinig, maar het is mijn werk om dat duidelijk te maken. Dus blijf ik enthousiast bloggen.
  Ik vind het alleen jammer dat er zo weinig gereageerd wordt. Heb je tips voor me?

 4. Helemaal eens met de stelling dat bloggen springlevend is. Hoe nobel de meeste redenen die je opsomt ook zijn, als bedrijf of zelfstandige zijn de belangrijkste toch: betere vindbaarheid, vertrouwen opbouwen, expertise uitstralen en finaal dus: meer en beter zaken doen.

  Of zoals ik begin dit jaar schreef in mijn artikel Bloggen: dood of springelevend: “Blijven bloggen dus. Maar vertel je concurrenten wel dat bloggen dood is. Hoe minder content zij hebben, hoe meer bezoekers en klanten jij hen afhandig kan maken.”

 5. Bloggen is zeker niet dood. Degene die dit roepen kan je onderverdelen in minimum 2 categorieën:

  * Zij voor wie het ‘nieuwe’ er af is en op zoek gaan naar iets anders.

  * Zij die een blog hebben volgeschreven met artikelen waarin ze zichzelf roemen hoe goed ze wel zijn en waarbij ze vooral de indruk willen geven dat ze toch wel zeer interessante mensen zijn.

  Over die laatste groep: zelfs hun eigen huisdier is daar niet in geïnteresseerd, gedesillusioneerd verlaten ze het front wegens weinig of geen bezoekers.

  De echte zuivere kennisdelers hebben wel een publiek en kunnen dit vertalen in persoonlijk gewin: meer klanten, meer omzet, beter werk, etc.

  Een bedrijf met een typische website van een paar pagina’s moet tonnen uitgeven aan SEO, marketing, Adwords e.a. zaken om op te vallen.

  Een blogger met goede artikelen moet dat niet doen. Die wordt zo wel opgemerkt, die staat bovenaan in de zoekmachines, heeft veel volgers en doet er absoluut zijn persoonlijk financieel voordeel mee.

 6. Het raakt aan ‘je passie delen’, maar co-creatie vind ik ook een goede reden om te gaan bloggen. Het is een mooie manier om mensen (medewerkers) zelf aan het woord te laten ipv het over hen te hebben. Samen bloggen betekent samen het verhaal maken. Vanuit verschillende invalshoeken belicht. Zo worden verhalen spannend, authentiek.

 7. @Judith Het grootste deel van de lezers zal nooit een reactie achterlaten. Dat wil overigens niet zeggen dat ze je artikelen niet waarderen. Wat je kan doen is expliciet om de opinie van je lezer te vragen.

 8. Leuk artikel. Altijd leuk om te zien dat er nog mensen zijn die het nut van een blog nog wel inzien.

 9. Beste Marco,

  Leuk en interessant artikel. Ik mis eigenlijk nog 1 onderdeel: het creëren van linkbait. Door interessante artikelen te publiceren zullen er wellicht websites zijn die hiernaartoe linken. Dit kan veel extra verkeer naar je website en een hogere pagerank opleveren.

  Groet, Arien

 10. Bloggen om mensen te vermaken if voor mij de belangrijkste reden. Als iemand reageert dat hij of zij erg heeft moeten lachen om iets wat ik geschreven heb is het voor mij al de moeite waard geweest

 11. Beste Marco,

  Hoewel ik mijn hersenen pijnig om een zinnige aanvulling te doen, komt er bitter weinig in me op. Knap artikel dat een mooi overzicht geeft waarom bloggen interessant en leuk is. Misschien toch eentje: regelmatig bloggen verhoogt je schrijfkwaliteit en de snelheid waarmee je schrijft.

 12. Bloggen is zeker niet dood. Dit is een uitspraak die vooral wordt gedaan door mensen die het even (korter dan een jaar) hebben geprobeerd en verbaasd zijn over de relatief lage bezoekersaantallen.

  Vrijwel alle grote blogs bestaan al jaren en hebben stap voor stap een naam opgebouwd. Dus als je het niet leuk vind of niet van plan bent om echt door te zetten, is bloggen misschien niet jouw ding.

 13. Edu Andriesen |

  Toch blijven de gesprekken bij de koffieautomaat nodig voor informele zaken.

 14. We zijn inmiddels al enkele jaren verder en de discussie over WEL of NIET bloggen is nog steeds gaande. Zelf ben ik groot voorstander van bloggen en zie in de praktijk wat het voor je bedrijf kan doen.

  Ik zou alleen nooit een blog starten op een apart platform. Zorg dat je altijd je blog op je eigen website hebt staan. Zo bouwt je website de waarde op die het verdient.

 15. We gaan nu richting 2015 – dit artikel is van 2011 – en de vraag of je moet bloggen speelt nog steeds. Ik adviseer mijn klanten om het wel te doen. Je ziet dat websites met een persoonlijke noot steeds meer worden gewaardeerd door bezoekers (en door Google). Die voordelen wegen mijn inziens dusdanig veel op dat bloggen loont. Ik denk zelfs dat het dé manier van de toekomst is om je websitewaarde te verhogen. Sinds een paar weken blog ik op http://www.kimstein.nl. Ik schrijf hier over verscheidene internet marketing tactieken voor (kleine) ondernemers. Ben benieuwd wat voor reactie ik hier over een aantal jaar onder schrijf 😉

 16. Leuk artikel.

  Wanneer je echt passie voor een bepaald onderwerp hebt dan is het bloggen niet alleen een leuke manier om die passie te delen, maar ook om je eigen kennis in dit vakgebied te verbreden.

  Ook leuk om te zien dat iets waar je met ziel en zaligheid aan hebt gewerkt zo kan groeien in de loop der jaren.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!