Pinterest: Social & SEO = Pinteresting!

Pinterest is een succesvolle convergentie tussen social bookmarking en de visuele wereld, die sneller gaat dan de 140 tekens van Twitter. Maar sinds kort weten we ook dat Pinterest meer is dan een zeer beeldend sociaal netwerk: het is een traffic booster voor websites en webshops geworden.

Sinds Google+ weten we dat sociale netwerken niet alleen een op zichzelf staand medium zijn, maar ook een belangrijke aanjager zijn van een hogere positie in de zoekmachine en meer traffic naar je website. Pinterest gooit met name bij dat laatste hoge ogen, zo blijkt.

Verwijzende site Pinterest

Bezoek stijgt met 4000% in 6 maanden

Pinterest genereert nu al meer verwijzend verkeer naar websites in vergelijking met bijvoorbeeld Google+, LinkedIn en YouTube, toch gevestigde namen in het social media landschap. Dat inzicht, tezamen met het feit dat Pinterest inmiddels vijf miljoen unieke gebruikers per maand heeft, maakt het een serieuze speler op sociaal gebied. Schreef ik een maand geleden nog over de nieuwe hype die Pinterest heette, momenteel is het duidelijk dat het meer dan alleen een hype is. De cijfers spreken boekdelen:

Unieke bezoekers stijging Pinterest

Stijging van het aantal unieke bezoekers per maand op Pinterest.com

Pinterest = Social + SEO

Pinterest voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het samensmelten van social media marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO), door de potentie die het heeft om websitebezoek te stimuleren. Zorg dus voor een goede omschrijving van de afbeeldingen en video’s op Pinterest, maar vergeet niet dat het een sociaal netwerk is en dus draait om interacties, gesprekken en connecties. Daardoor zorg je voor meer likes en repins, wat uiteindelijk zal bijdragen aan de virale verspreiding van content en dus meer websitebezoek genereert.

Cases van succesvolle organisaties op Pinterest zijn in Amerika inmiddels volop te vinden. Zo kan je als verhuurder van vakantiehuisjes een prachtig portfolio maken en meer boekingen teweeg brengen via Pinterest. Een goed voorbeeld van een sociaal merk, dat daardoor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen een positieve impuls geeft.

Meer Social, meer SEO

Hoe zorg je er voor dat je op Pinterest populair wordt, en daarmee ook meer traffic naar je website leidt? Enkele tips:

1. Zorg voor een vol board en wees specifiek

Hoe voller je board zit, hoe groter de kans dat men je boards gaat volgen. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een niche; op persoonlijk vlak is dat niet alleen een board met grappige foto’s, maar juist specifiek met grappige foto’s van kinderen of dieren. Als organisatie zorg je er voor dat de producten die je op je board zet eruit springen ten opzichte van concurrenten.

2. Wees onderscheidend en innovatief

In de hypefase van een nieuw sociaal netwerk, zorg je er voor dat je voorop loopt en creatief bent. Bijvoorbeeld door als bedrijf al je medewerkers op een board te pinnen, of zorg voor een innovatieve ‘contactpagina’ door je verschillende vestigingen met adres, telefoon en e-mail op een apart board te plaatsen.

3. Maak gebruik van de samenwerkingsmogelijkheden

Pinterest biedt de mogelijkheid om gezamenlijk aan een board te werken. Pin een foto of ontwerp en becommentarieer andermans pins. Pinterest zorgt automatisch voor een bronvermelding, zodat mede-bijdragers direct kunnen zien waar de afbeelding vandaan komt. Als organisatie kun je je klanten vragen wat zij graag in je nieuwste product willen zien. Het aantal likes kan dan uiteindelijk een beslisser zijn voor de productontwikkeling.

4. Check wie afbeeldingen van je website hebben gepind

Als je naar http://pinterest.com/source/website.nl/ (met jouw URL op de plek van website.nl) gaat, dan zie je welke pins door gebruikers van Pinterest zijn gebruikt. Ik heb dit getest met NU.nl, en zie hier de resultaten. Ook als je géén Pinterest account hebt, is het mogelijk om dit te bekijken.

5. Communiceer je Pinterest-account

Als niemand weet dat je Pinterest gebruikt, kan het lang duren voordat je boards en pins populair worden. Communiceer dus in je marketinguitingen en op je website dat je er bent. Dat kan onder andere door gebruik te maken van de Volg button van Pinterest:

Integratie buttons Pinterest

Tips om te starten

Hoe begin je nu eigenlijk met Pinterest? Hier een stappenplan:

 • Maak zelf een Pinterest account aan. Pin hier de afbeeldingen vanaf je website, zodat Pinterestgebruikers deze kunnen delen op hun eigen accounts. Zo stimuleer je het delen binnen Pinterest;
 • Pinterest - Drake UniversityZet hier je algemene informatie, links naar je website en Twitter-account op;
 • Maak daarnaast ook boards met afbeeldingen die je van andere gebruikers of websites pint. Pinterest vind het namelijk een stuk relevanter als je niet alleen je eigen materiaal promoot;
 • Plaats je producten, diensten, merken of ander onderscheidende elementen op je boards;
 • Re-pin andermans pins, like andere boards en geef commentaar op andere boards en pins om interactie te weeg te brengen;
 • Integreer de Pinterest-buttons op je website, zodat je account goed vindbaar is en je doelgroep makkelijker bepaalde afbeeldingen kan pinnen.
Heb je nog inspiratie nodig? Check dan eens enkele voorbeelden van businesses die Pinterest inmiddels hebben omarmd, zoals Nordstrom (kleding) en The Travel Channel. Maar ook als online marketing website of universiteit is Pinterest geschikt. Mogelijkheden te over!
Ben jij al enthousiast over de mogelijkheden van Pinterest?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Sander Tamaëla |

  Helder artikel.

  Maar waar zie je SEO dan terugkomen (nadat twee weken terug alle links nofollow zijn geworden)?

 2. @Sander: Dankje, een terechte opmerking van jouw kant. SEO gebruik ik hier als overkoepelende term; het gaat in de basis natuurlijk om de traffic die Pinterest genereert naar websites. ‘Referral’ was dan ook een betere term geweest, maar SEO dekt de lading beter, ook als je Pinterest als ‘zoekmachine’ gaat zien (zoals YouTube dat eigenlijk ook is geworden). Nog beter: SMO (Social Media Optimization)

 3. Jammer, het is wel op uitnodiging. Ik kan dus niet gelijk aan de slag hiermee.

 4. Zeer interessant om te zien dat wanneer je denkt; share buttons hebben we nu wel gezien. Veel meer ‘vernieuwing’ lijkt verder onmogelijk. En hoppa een nieuwe dienst als Pinterest wordt opgezet. Erg leuk,en gezond. Zo blijft het sociale landschap wat in beweging…
  Wel erg jammer dat je er inderdaad niet direct mee kan werken , en dat het geheel waarschijnlijk in eerste instantie vooral werkt met Engelse sites, (taal) e.d.

 5. @Hugo: Je hebt een invite van me gekregen :-)

  @Paul: Engelstalig is inderdaad nog lastig – ook de ‘pricetags’ die je aan producten kunt hangen zijn enkel nog in ponden of dollars beschikbaar. Hopelijk komt dit ook snel in Euro’s, dat zorgt voor een extra motivatie voor bedrijven en een nieuwigheid voor Nederlandse Pinterest-gebruikers.

 6. Voor diegenen die meteen aan de slag willen met Pinterest; ik heb (zoals alle users) invites ten overvloede. Contacteer me even via @DjoeriNL op Twitter, en dan kun je je mailadres DM-en.

 7. Ook direct even aangemeld en wachten op de toelating om een kijkje te nemen.
  Voor kleine ondernemingen denk ik echter dat het steeds lastiger wordt om alles bij te houden. Twitter én Facebook én YouTube én Google+ én Pinterest én etc. Als online marketeer heb je natuurlijk ook je “gewone” SEO. Ik wacht nog even op case studies van de grotere ondernemingen voor ik echt ben overtuigd :).

 8. Ik ben al sinds mei 2011 lid. Ik vind het vooral nice om moodboards mee te maken en sferen te kunnen ontdekken.

 9. @Bart: Als je nog een invite over hebt hou ik me aanbevolen. Alvast bedankt.

 10. Koppelen via Facebook doet wonderen :-)

 11. Die statistieken zijn wel erg eenzijdig en gekleurd. Appels en Peren.

  Pinterest is een verzameling linkjes. Alleen de teaser, het plaatje met een flard tekst, staat op Pinterest. Wil je meer weten, dan moet je klikken en ga je naar een site. Want op Pinterest zelf staat net niks.

  Bij Facebook en Goolge+ kan een veel groter deel van het verhaal al in het netwerk plaatsvinden. Daardoor is de noodzaak tot doorklikken veel minder groot. Maar de mensen die wel doorklikken zullen dat bewuster doen en daardoor waarschijnlijk waardevoller zijn.

  Een cijfer als “aantal doorkliks” zegt niets als je daar niet een metric als “time-on-site”, “aantal pagina’s per bezoek” of “omzet” naast zet.

  Dit doet me een beetje denken aan de discussie over hoe ‘groot’ bepaalde sites zijn. En dan pageviews als metric nemen. In dat soort discussies is een hoog aantal pageviews vaak meer een indicatie van slechte navigatie, dan van hoge engagement.

  O en de bewering “het bezoek is 4000% gestegen” geldt voor elke nieuwe site. Als je van nul komt en stijgt heb je al snel zo’n percentage.

  Neemt allemaal niet weg dat Pinterest in korte tijd een interessante ontwikkeling doormaakt. Mij raakt het nog niet, maar misschien komt dat nog. Het komt op mij nu vooral over als een moderne manier voor kookclubjes en breiverenigingen om recepten en breipatronen uit te wisselen. Maar wellicht zit ik ernaast 😉

 12. Wat Remi zegt, holle stats galore…

 13. @Bart, Dank je, gaan aan de slag.

 14. Tip: Voor iedereen die een invite wil; even de Pinterest FB page liken en daar lief vragen of je een invite mag doet wonderen!

  Verder ben ik benieuwd hoe hier wordt gekeken naar de mogelijkheden van Pinterest voor B2B? Ik heb er deze blogpost over geschreven – http://www.chainconnection.com/trending-pinterest-is-het-ook-voor-b2b, maar wat denken jullie?

 15. @Remi en bas: Zeiden we een tijdje geleden niet van Twitter dat het ‘helemaal niks was’, omdat je maar 140 tekens kwijt kon en het eigenlijk verder niets deed? En dat ‘Twitter het nooit lang vol zou houden’?

  Ik wil daarmee niet zeggen dat Pinterest Twitter voorbij gaat, maar simpliciteit is wel een garantie voor succes op grote schaal.

 16. @ Bart,

  Ik zeg niet dat Pinterest geen succes wordt. Ik zeg alleen dat de cijfers over Pinterest die de afgelopen dagen rondgaan op internet niets aantonen.

  Overigens hebben ze nu een relletje aan de broek: http://llsocial.com/2012/02/pinterest-modifying-user-submitted-pins/ Maar dat zal wel over waaien.

 17. Interessant artikel! Wil er meteen gebruik van maken, alleen jammer inderdaad van de invite..

 18. Ik heb het laten bezinken en denk inderdaad dat dit razend populair gaat worden. De visualisatie van iemands persoonlijkheid en de categorisatie zoals die in andere sociale media nog niet bestaan zijn erg sterk. Dit zal mensen aanspreken.

  Ik heb sinds gister een account, dus ik ga er even lekker mee rommelen.

  Ik kan in de android market nog geen app vinden. Dat is jammer. Ik kom juist op de tablet vaak mooie of leuke dingen tegen tijdens het surfen. Op de pc heb ikninmiddels wel een pin button in mn bladwijzerbalk. Heeft iemand een tip? Ik zag wel een share app, maar die word niet echt goed beoordeel.

 19. Klinkt veel belovend. Heeft iemand een overzicht van Google+ en Pinterest? Immers ook GooglePlus is belangrijke aanjager voor vindbaarheid en SEO

 20. Ben er vandaag mee begonnen en kan niet anders zeggen dat het wel erg makkelijk werkt! Ik denk dat twitter zich ernstig zorgen kan gaan maken…

 21. Vanaf vandaag is het mogelijk om zonder uitnodiging lid te worden van Pinterest. Iedereen kan dus nu een Pinterest-account aanmaken!

 22. Kelly Bremer |

  Hoe koppel ik medewerkers via hun LinkedIn account aan het medewerkers board?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!