How to

Pinterest: de nieuwste online hype

0

Twitter is zó 2011. Het nieuwste sociale netwerk heet Pinterest. Nou ja, nieuw. Pinterest bestaat sinds 2010. Maar, zoals meestal het geval is bij sociale media, is het succes afhankelijk van de gebruikers en enkele belangrijke beïnvloeders in de online wereld. Dat succes lijkt er nu te zijn. Wat is Pinterest eigenlijk en wat kun je er mee?

Prikbord

In tegenstelling tot de namen van andere online media zoals Twitter en Google, zegt de benaming van Pinterest genoeg. Pin je interesses. Het kan het beste omschreven worden als een visueel prikbord van je interesses of over een bepaald onderwerp. Je uitgangspunt is een prikbord (board), waar je afbeeldingen of video’s aan toevoegt. Boards met afbeeldingen zijn het meest populair. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in goede recepten, dan creëer je een board met als titel ‘Mijn recepten’.

Pinterest overzicht
Pinterest omschrijft zichzelf als volgt:

“Pinterest lets you organize and share all the beautiful things you find on the web. People use pinboards to plan their weddings, decorate their homes, and organize their favorite recipes. Best of all, you can browse pinboards created by other people. Browsing pinboards is a fun way to discover new things and get inspiration from people who share your interests.”

Content verzamelen

Het verkrijgen van foto’s of video’s voor je board kan op meerdere manieren:

  • Je zoekt afbeeldingen binnen Pinterest.com. Zo vind je input voor je prikbord bij andere Pinterest-gebruikers. Een afbeelding of video repin je vervolgens op je eigen prikbord;
  • Je zoekt op het internet naar afbeeldingen of video’s. Pinterest biedt een pin-button, die in je browser wordt geplaatst (in je favorietenbalk), waarmee je content direct op je prikbord plaatst;
  • Je maakt zelf een foto en uploadt deze vanaf je computer;
  • Je maakt een foto met je smartphone en uploadt deze via de smartphone app.
Pinterest - Pin this (button)

Pin eenvoudig foto’s vanaf een website naar je board

Overzicht creëren

Pinterest manifesteert zich als sociaal netwerk. Je kunt je vrienden zoeken of bevriend raken met personen die jouw interesses delen. Een leuke manier om je hobby of interesse meer diepgang te geven en inspiratie op te doen bij anderen. Je bent bijvoorbeeld een wereldreis aan het plannen, maar weet nog niet waar je naar toe wilt. Een kijkje op de boards van andere reislustigen en je hebt je eigen prikbord al snel vol met een hele reeks repins van andermans prikborden. Snel, makkelijk, overzichtelijk en stijlvol opgemaakt. Pinterest richt zich in de basis op het overzichtelijk en visueel maken van complexe taken of projecten. Een bruiloft plannen, je huis opnieuw inrichten of je kledingkast opfrissen.

Liken en volgen, ook mobiel

Pinterest iPhone AppGoh, waar hebben we die termen eerder gehoord? Facebook, Twitter.. anyone? Ja, ook Pinterest biedt de mogelijkheden om andermans pins en boards te liken, of een board of profiel te volgen. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe pins, nieuwe boards en waar je vrienden eigenlijk in geïnteresseerd zijn. Natuurlijk biedt Pinterest een app voor de smartphone, waar de mogelijkheden iets beperkter zijn (pinning vanaf internet is niet mogelijk), maar waar je de activiteit van je vrienden prima kunt bijhouden en zelf je boards kunt bijwerken.

Crowdsourcingtool of vakantiefotoalbum

Pinterest biedt meer dan alleen de mogelijkheid om je interesse delen of die van anderen te volgen. Het voorbeeld van je bruiloft plannen wordt door Pinterest veelvuldig aangehaald. Maar ik kan me ook andere mogelijkheden voorstellen:

  • Gezamenlijk werken aan een ‘moodboard’ kan voor ontwikkelaars of DTP’ers een creatieve manier zijn om te brainstormen. Aan Boards kan namelijk door meerdere personen worden bijgedragen en je kunt commentaar leveren op een pin;
  • Crowdsourcing: leg meerdere ontwerpen van je magazine, huisstijl of website voor aan je klanten. Verzamel likes en kies uiteindelijk de door je doelgroep gekozen ontwerp uit;
  • Studenten en scholieren kunnen als projectgroep gezamenlijk werken aan een opdracht, door bijvoorbeeld afbeeldingen uit te wisselen die een verslag, ontwerp of presentatie aan kunnen vullen;
  • Ben je op vakantie, dan kan je je met je smartphone gemaakte foto’s direct uploaden naar je board. Hierdoor maak je een real-time vakantiefotoboek;
  • Maak een overzicht van zaken die je het komende jaar wilt gaan kopen. Vermeld je in je omschrijving een bedrag, dan verschijnt dit als label over je afbeelding (vooralsnog is dit alleen in dollars beschikbaar).

Sneller en scanbaar

Update pinterest boardDe opkomst van Twitter ging gepaard met de trend dat tegenwoordig alles sneller gaat, korter moet en scanbaar is. Twitter kwam hier al aan tegemoet met de beperking van 140 tekens. Pinterest gaat in principe nog een stapje verder. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dat is bij Pinterest zeker het geval. Een foto is voldoende, vaak gepaard met een zeer beknopte omschrijving, om je interesses kenbaar te maken. De vergelijking met Tumblr, een sociaal blognetwerk dat in de schaduw van de populaire social media verblijft, is onmiskenbaar. Pinterest is echter een stuk intuïtiever en bruikbaarder voor een bredere doelgroep; je hoeft immers niet over schrijfcapaciteiten te beschikken.

Integratie met Facebook en Twitter

Aan de integratie met bestaande sociale netwerken is ook gedacht. Behalve dat je kunt inloggen met je Facebook- of Twitteraccount, kun je nieuwe pins of boards ook automatisch delen op Facebook en Twitter, of je integreert je Pinterestupdates met je Facebook Timeline.

Momenteel heeft Pinterest een wekelijks bezoekersaantal van 11 miljoen en een ledenbestand van meer dan 4 miljoen gebruikers. Dat is niet niks. Het is een sociaal medium dat snel van de puberteit naar volwassenheid groeit. Zullen we meer van Pinterest horen? Dat hangt er van af. Succes in Amerika leidt in bijna alle gevallen tot succes in Europa. Hoe snel dat gaat, hangt af van veel factoren: meer aandacht in de media? BN’ers die als ambassadeurs optreden? Pinterest is in ieder geval in gebruik zeer intuïtief en heeft geen handleiding nodig. Dat is wel een voorbode voor succes. Bedrijven weten inmiddels ook al gretig gebruik te makenvan de mogelijkheden.

Op dit moment werkt Pinterest enkel met zogenaamde ‘Invites’. Vraag op Pinterest zo’n uitnodiging aan en de kans is groot dat je snel ook een account tot je beschikking hebt. Of ontvang een invite via een vriend of kennis, die al gebruik maakt van Pinterest. De kracht van een sociaal medium ligt bij de gebruikers, en dat aantal is de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen. Nog niet bekend met Pinterest? Dan is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!