Cases, Trends

Vrouwen zoeken liever visueel. Hoe laat jij je inspireren?

0

Pinterest is een visual bookmarking site met 2,5 miljoen actieve gebruikers, het merendeel vrouw. Getriggerd door het artikel ‘The Rise Of Pinterest And The Shift From Search To Discovery’ op Techcrunch, besloot ik dit artikel niet slechts over Pinterest te schrijven -mijn eerste gedachte-, maar het breder te trekken: visueel versus functioneel zoeken. Hoe laat jij je inspireren bij het zoeken?

Functionele zoektocht naar zwart jurkje

Voorbeeld: Ik zoek een zwart jurkje voor een feest en heb al in mijn hoofd hoe die er uit ziet. Ik kijk op Fashionchick bij de zwarte jurkjes: het zoekresultaat toont 2770 producten. Ik zie door de zwarte jurkjes hét zwarte jurkje niet meer. Dan nog bij mijn favoriete shops ASOS ,Topshop, Wehkamp en Zalando kijken. Ik vind nog steeds niet wat ik zoek. Het is alweer 2 uur later. En ja hoor, terwijl ik even later moodboards op Pinterest aan het kijken ben, zie ik het ultieme jurkje dat ik perse moet hebben, in het rood. Ik zoek het op via de link die aan het plaatje hangt en koop het.  Dat het niet zwart is, maakt me niet uit. Rood staat me toch beter.

Pinboard Pinterest van Kirsten Jassies

Pinterest Moodboard van Kirsten Jassies

Vrouwen zoeken liever visueel

Veel vrouwen worden eerst geïnspireerd voordat ze (verplicht) functioneel op zoek gaan. Wat zou het toch mooi zijn als deze inspiratiebeelden ook alle shopinfo bevatten. Een droom voor de nabije toekomst, denk ik zo (check Stippleit.com). Hetzelfde geldt voor de woonsites waarvoor ik contentmanager ben, zoals 101 woonideeën en vtwonen. Daar merk ik dat het merendeel van de bezoekers (90% vrouw) komt voor inspiratie en niet omdat ze iets willen kopen. Er is een goedlopende shop, maar die shop is niet de belangrijkste reden van het sitebezoek.

Een ander goed voorbeeld van visueel boven functioneel ontwerp is de website Flavourites, een etalage voor webwinkels. De site is een gruwel voor de functionele zoeker, maar doet het goed met 100.000 unieke bezoekers per maand, waarvan 95% vrouw. Hun variant voor mannen, Easyasbeans trekt maandelijks 10.000 unieke bezoekers, maar bestaat nog niet zo lang en kan nog groeien. De vraag is: zal deze site ook zo hard groeien? Mannen zoeken toch veel liever functioneel?

Shift richting visueel?

Op vtwonen staan alle beelden uit het magazine van de laatste 2 jaargangen op de pijler ‘wooninspiratie’: dat zijn er al meer dan 2.000. Toen dit meer dan 2 jaar geleden gebouwd werd, waren we er zeker van dat er een goede filter ofwel zoekmethode op moest komen. Laatst kwamen we er echter achter, dat we liever 1 groot beeld tonen met een pijltje naar links en rechts voor verder en terug. Dat werkt volgens ons (de webredactie, allemaal vrouwen) veel inspirerender. En wellicht nog wat tags als compromis voor de missende filter. De visuele manier. Zie ook wetransfer, pinterest, Flipboard voor de iPad: allemaal voorbeelden waar beeld key is.

Flavourites_wonen

Flavourites selectie webshops wonen

Mensen, en met name vrouwen, raken geïnspireerd door mooi groot beeld, een site met een mooi design, leuke koppen en teksten. Maar de keerzijde van zo’n aanpak is dat het lastig is om er geld mee te verdienen. Bij de home deco sites van Sanoma Media proberen we de shopable experience in combinatie met content uit met een gratis digitaal woonshoppenmagazine. Bij verschijning krijgen we elke keer ontzettend veel positieve reacties, ook opvallend veel van adverteerders. Een goudmijn, dachten we. En inderdaad qua bezoekcijfers wel, maar de opbrengst is nog niet wat we ervan hoopten.

Wat zie jij?

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties. Zien jullie die shift ook of blijft het een aparte wereld: visueel vs. functioneel? Wat vinden jullie mooie voorbeelden van visuele sites? Ik kan me voorstellen dat de komst van HTML5 hier ook bij toedraagt in de toekomst.