Tips & Tricks voor YouTube video’s: hoe ga je van start? [Webwatching #9]

Online video groeit ontzettend hard. YouTube is de op een na grootste search engine en heeft elke dag meer dan 4 miljard video views. Hoe kun je ervoor zorgen dat je onderdeel wordt van deze groei? Deze week in Webwatching bespreek ik online video tips & tricks met Jeremy Vest, een web video specialist. 

Jeremy legt uit hoe je de beste onderwerpen voor je videos kunt vinden aan de hand van populaire onderwerpen, waar je op moet letten als je video’s produceert en geeft krachtige tips & tricks voor het plaatsen en promoten van video’s op YouTube.

Webwatching 9: Shownotes

 • Begin bij het begin: verzin niet zomaar een onderwerp voor een video. Doe onderzoek of de onderwerpen voor je videos populair zijn online. Jeremy geeft tips hoe je dat kunt doen.
 • Promoot niet zomaar je eigen business, product of merk. Geef de video inhoud en bied meerwaarde. Geef bijvoorbeeld nuttige informatie in een how-to video.
 • Hou het simpel en kort (onder een minuut). Geen lange intro’s of praatjes, maar begin meteen met het onderwerp waar je kijkers voor kwamen.
 • Geef aan wat kijkers moeten doen: ‘abonneer je op onze YouTube kanaal’ bijvoorbeeld. Het is bewezen dat als je aan kijkers vraagt of ze iets willen doen, het ook vaak gebeurt.
 • Promoot je video. Je kunt je video op verschillende manieren promoten, via social media, en op YouTube zelf. Jeremy geeft een paar hele goede tips.

Abonneer je op Webwatching!

Wil je Webwatching elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTubekanaal. Je kunt je ook abonneren op de podcast van Webwatching via iTunes:

Je kunt de podcast dan via iTunes bekijken of vanuit iTunes automatisch met je mobile device laten synchroniseren.

Webwatching wordt gesponsord door Hover.com. Volgers van Frankwatching en Webwatching profiteren van 10% korting!

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Dank je, nuttige tips! Ik ben bezig om voor mijn webshop iets van een videao te ontwikkelen, dus daar zijn deze tips erg goed voor! Je probeert het toch eerst zelf…

 2. Mooi dat je er wat aan had! Jeremy weet ZOVEEL over online video, het was moeilijk om het allemaal samen te vatten. Maar er komen nog 2 uitzendingen met hem, volgende week Woensdag de volgende :)
  Succes met je video voor je web shop. Als je hulp nodig hebt, ik help graag: pelpina@frankwatching.com

 3. mooi interview. Ik ben benieuwd naar de volgende 2 delen! Dank voor het delen.

 4. Leuk artikel.
  Grappige in deze is dat ik dit eind vorig jaar had opgepakt en binnenkort verder wil professionaliseren. Nu al een aantal video’s staan, welke wel beter kunnen.
  ( http://www.youtube.com/user/Timsspeelgoedboer )

  Vooral interessant vind ik de statistieken uit de video’s; je kunt ziet what’s hot is als je voldoende views heb.

  Waar ik vooral op inzet is om:
  – bezoekers vanaf Youtube naar onze site met speelgoed te trekken;
  – bezoekers op onze site http://www.timsspeelgoedboerderij.nl van extra informatie te voorzien. Zie hier de Digitale Verkoper.

  PS: het afmonteren van je eigen video’s is tenenkrommend; jezelf beoordelen en ‘bewerken’ krijg je nachtmerrie’s van 😉

  1. hallo, ik heb even op uw youtube kanaal gekeken.. en ik zie dat sommige van uw filmpjes wel met verticale zwarte balken zijn, en andere filmpjes niet…
   hoe maakt u een filmpje zonder die verticale zwarte balken? dat zou ik graag willen weten:)
   gr

 5. Dit zet me wel aan het denken. Lijkt me een zeer goede manier om onze architectonische ontwerpen beter te laten zien dan alleen met foto’s… Maar eens kijken wat er mogelijk is. Benieuwd naar de volgende 2 afleveringen…

 6. Ik ben het voor het grootste deel wel met het artikel eens maar bepaalde producten hebben nu eenmaal meer uitleg nodig dan een gemiddeld glas water en het netjes in beeld brengen en het fatsoenlijk uitleggen, kost nu eenmaal tijd. Een korte video is niet altijd beter. Als je maar zorgt dat de kijker geboeid blijft. En daar komt de kracht van een presentator om de hoek kijken.

  Jarenlang heb ik voor diverse tv zenders als presentator gewerkt en heb heel veel live teleshopping gepresenteerd. Niet de voor gekauwde en gescripte informercials maar live producten demonstreren on-air. Uit ervaring kan ik je melden dat inderdaad teleshoptechnieken niet alleen op TV werken maar ook online. Call-to-actions en andere technieken blijven belangrijk. Net als het goed in beeld brengen van het product en de handelingen en de tonatie van de presentator.

  In de loop der jaren heb ik gemerkt dat het presenteren van producten op beeld toch echt een vak is. Als je dit continue vanuit 1 camerastandpunt doet gaat dit snel vervelen is mijn ervaring. Dus ik zou als het mogelijk is altijd gaan voor “Multi-Cam” (meerdere camera’s). Juist door met meerdere camera’s te werken onderscheidt van andere productvideo’s als unboxing video’s en snel gemaakte product-reviews. Ik snap ook wel dat niet iedereen dit in huis heeft maar daar zijn oplossingen voor :-)

  Verder een goed artikel met goede punten. Maar als je een productvideo maakt vergeet dan niet dat het product of dienst de ster is van je productvideo, ik zie dat dit vaak vergeten wordt. Je ziet een presentator met een product-je in de hand, die het product een beetje beweegt en dan wat verteld. Dat alles dan opgenomen met 1 camera zonder close-ups. Dan vraag ik me wel is af wat moet hier verkocht worden het product of de presentator.

  Graag wil ik nog een punt toevoegen, heb niet de illusie van je video altijd van a tot z wordt uitgekeken.

  De punten in dit artikel zijn een mooie leidraad om het eens te gaan proberen. Neem redelijk wat geduld en tijd mee dan lukt het vast wel. En anders… mag je altijd contact opnemen:-)

 7. Leuke punten om mee aan de slag te gaan voor op ons YouTube kanaal. Het komt er dus echt op neer om relevante content te leveren in plaats van alleen je TV commercial ook op internet uit te zenden. Dit heeft me echt geholpen eens flink na te denken over nieuwe video’s. Bedankt voor de tips!

 8. Prachtig om al die positieve reacties te lezen.
  Rene, het is inderdaad niet makkelijk om producten duidelijk en effectief te presenteren op beeld. Ik hou persoonlijk niet van een presentator die je product vast houdt en er een praatje bij houdt, maar ik ben meer voorstander van het product echt in actie te zien. Ik ben nu voor een klant bezig met een video over een headset, bijvoorbeeld, en ik laat de headset ‘in actie’ zien: op de mountainbike, tijdens het joggen, en op een skateboard (met een Hero2). Presentators kunnen zoiets veel moeilijker overbrengen vind ik.
  Jan, dat zou ook een mooi uitgangspunt zijn voor jouw videos.
  Succes ermee allemaal, en stuur me een berichtje als je hulp nodig hebt!

 9. Zet je video’s op GMhiphop.com !! Extra views zijn altijd mooi meegenomen! Helpt goed bij mij.

  Gr. Peter

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!