Top 5 meest gemaakte fouten in websites

We doen allemaal wel eens wat fout, maar het goede nieuws is dat we leren van onze fouten. Wat zijn de meest voorkomende fouten in websites? En hoe kun je het wel goed doen? In deze aflevering van Webwatching spreek ik met Scott Ellis, een Amerikaanse web/mobile developer. Hij legt uit wat de 5 meest gemaakte fouten zijn.

1. Goedkope website hosting

De prijs kan goed klinken, maar de gevolgen iets minder. Goedkope website hosts hebben als gevolg dat jouw website met duizenden andere websites op een drukke server zit, waardoor de laadtijd van je pagina omhoog gaat. Dat heeft een impact op je SEO: Google houdt bij hoe snel je pagina laadt, en zendt je meer traffic als je website dat aan kan. Scott zegt dat hij 15-30% meer traffic krijgt als hij zijn websites verplaatst naar een betere host. Hij geeft ook aan waarom, en welke hosts het beste zijn in dit gedeelte van de video.

2. Slechte planning en/of te ambitieus

Het klinkt simpel, maar veel mensen gaan hier de mist in. Weet wat je wil met je website en werk het nauwkeurig uit. Doe research naar vergelijkbare websites in jouw niche. En maak vooral niet de fout om te ambitieus van slag te gaan: we bespreken het hier.

3. Verkleinen van foto’s & plaatjes

Een andere veel gemaakte fout is het gebruik van te grote foto’s en die vervolgens te re-sizen op je website. Als je een banner ruimte hebt van 150×150 bijvoorbeeld, gebruik dan ook een fotootje van 150×150. Doe je dit niet, dan kan dit de laadtijd van je website verlengen en de bandwidth vergroten. Scott legt het hier uit, en heeft een goede website-tip voor dit probleem: JpegMini.com

4. Teveel en slecht gebruik van advertenties

We willen allemaal geld verdienen met websites, maar denk goed na voordat je je website belaadt met advertenties. Google houdt in de gaten hoeveel advertenties je hebt geplaatst, en houdt niet van teveel advertenties. Scott zegt dat hij pas begint met advertenties met minimaal 75,000 – 100,000 pageviews per maand. We bespreken het hier.

5. Content, content, content

De inhoud van je website is de reden waarom mensen naar je website komen – en ook waarom ze terugkomen. Zorg dus voor regelmatige updates met goede, relevante content. Scott geeft tips en legt uit waar je contact kunt opnemen met hem in dit gedeelte van de video.

Bekijk hieronder de hele video:

Abonneer je op Webwatching

Wil je Webwatching elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTubekanaal. Je kunt je ook gratis abonneren op de podcast van Webwatching via iTunes (‘view in iTunes’ en vervolgens op abonneren klikken).

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Het geeft maar weer aan hoe belangrijk het is om onderzoek te doen naar een goede hosting partij. De meeste laten zich mee slepen in hun enthousiasme en vergeten zoiets belangrijks! Goed om even te zeggen, bedankt

 2. Ik zou zelf nog toevoegen:
  * Niet werken met gebruiker als uitgangspunt
  * Gebruikersgedrag niet analyseren op je website
  * Functionaliteit boven eenvoud zetten
  * Kwantiteit boven kwaliteit
  * Niet gebruik maken van laatste technieken om beleving gebruiker te verhogen (HTML5, CSS3)

 3. Bedankt voor je artikel Pelpina:)

  Punt 5 is toch geen veel gemaakte fout, maar meer een tip? Tenminste, als je de beschrijving zo leest..

  De meest voorkomende fout is denk ik (Wat Mike ook aangeeft), dat je de site niet voor de bezoeker/gebruiker maakt, maar voor jezelf.

 4. Wat dacht je van: goede, betekenisvolle (call to action) links?
  Om te beginnen in dit artikel?

 5. Handig artikel voor beginnende ondernemers. Goed om de hosting als punt 1 te noemen. Ik sta er zelf ook van te kijken hoe snel ondernemers geneigd zijn te gaan voor goedkope kosting, terwijl dit de fundering vormt van je website.

  Ik begrijp ook de prijzenoorlog op dit onderdeel gewoonweg niet. De nadruk zou veel meer moeten liggen op stabiliteit en betrouwbaarheid.

 6. En niet vergeten.
  Alleen een website neerzetten is niet genoeg.
  Dan begint het pas met internet marketing.
  Hoor zo vaak, die website ziet er toch goed uit waarom haal ik er dan niets uit.

 7. Tip 1 lijkt logisch maar is niet geheel juist. Goedkope hosting is vaak een probleem. Maar dure hosting kan net zo problematisch zijn.

  Er zijn bijvoorbeeld hosters met relatief dure hardware terwijl ze oude software (bv mysql <5 gebruiken). Tsja….

  Ook zijn veel (vaak VPS) aanbieders nog aan het klooien met veel diskruimte. 100GB opslag klinkt leuk maar als dit draait op trage SATA schijven heb je er geen donder aan. Of heb jij een website die 100GB echt nodig heeft?

  Nog even inhaken op de afbeeldingen: hoezo verkleinen? Een beetje designer gebruikt toch een spritesheet?

  Als we het toch over "bandwidth" hebben denk dan ook even aan de gehele html [en css, js] (vaak staat er belachelijk veel rotzooi in je html, allemaal onnodig "bandwidth"). En denk dan ook aan externe scripts. Vooral sociale plugins zoals AddThis kunnen de laadtijd van je pagina nogal verlengen.

  Erg goed dat er wat aandacht gegeven wordt aan dit onderwerp, wellicht binnenkort een deel 2?

 8. Een website zonder spelvouten zouw ik errug kunen waardeeren. De meeste webzites zien er kwa taalgebruik niet uit. Errug vervelend en het geefd mij meteen een inderuk van diegene die baas is van die webzite…. Schande!,

 9. @Nienke van de Haar
  Dat hangt af van het type website, en wat voor doeleinde(n) je met een website voor ogen hebt.

 10. Toch wel ‘grappig’ (beschamend?) hoe ik dan mijn e-mail binnenkrijg. Ik snap wel, email is niet hetzelfde als een website…maar toch
  Oordeel zelf:
  http://bit.ly/JhQ3GC

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!