Facebook Timeline: je omslag- en profielfoto combineren

pelpina trip

Je hebt ze vast wel gezien: Facebookprofielen en -pagina’s met een gecombineerde omslag- en profielfoto, waarbij de foto’s in elkaar overlopen. In deze video zal ik je stap voor stap laten zien hoe je dat doet. Let op: vanwege de vele wijzigingen bij Facebook is de video niet meer volledig. Het stappenplan beschreven in dit artikel is wel volledig. Zie ook de laatste wijzigingen in de update onderaan dit artikel. 

Facebook: stapsgewijs je omslag- en profielfoto combineren

Facebook profielfoto

1. Frankwatching’s video editor Eelco heeft een hele handige Photoshop-template (.psd) gemaakt. Download dit bestand (zie link onderaan dit artikel) en open de template met Photoshop.
2. Selecteer laag vier, bij ‘hier plak je de foto’. Open de coverfoto (de grote foto die bovenaan je profiel komt) en kopieer. Plak de foto in de template.
3. Sleep de grootte van de foto tot je tevreden bent en bevestig de transformatie.
4. Ga naar select, load selection, en ‘profielfoto’. Kopieer de foto en plak het in een nieuw document.
5. Sla je profielfoto op.

Facebook omslagfoto (cover)

6. Ga terug naar de template en selecteer via load selection de omslagfoto.
7. Kopieer de foto en plak hem in een nieuw document.
8. Sla je omslagfoto op.

Formaten Facebookprofiel en omslagfoto

Als je geen Photoshop hebt, of je kunt Eelco’s template niet downloaden, zijn dit de juiste formaten voor de profiel en omslagfoto.

Omslagfoto: 851 x 315 pixels
Profielfoto: 180 x 180

>> Download hier de Photoshop-template persoonlijke pagina (ZIP)
>> Download hier Photoshop template brand page (ZIP)

Update 19 september 2014

Extra handelingen op Facebook

1. Ga naar je foto’s op Facebook en upload je profielfoto als normale foto. Je kunt hiervoor een speciaal album aanmaken of de foto gewoon toevoegen aan een bestaand album
2. Klik op ‘Foto toevoegen’ en selecteer de profielfoto
3. Schakel dan het vakje ‘Hoge kwaliteit’ in bij het uploaden
4. Ga naar het album met de foto die je zojuist hebt geüpload
5. Ga op de foto staan en druk op het potloodje
6. Kies voor ‘Een profielfoto voor deze pagina maken’
7. Druk vervolgens op ‘Klaar met bijsnijden’

Facebook omslagfoto instellen

Het instellen van de omslagfoto kan op de normale wijze. Hiervoor zijn geen speciale handelingen nodig. Je bent nu klaar met het combineren van de profielfoto en omslagfoto op Facebook!

Lukt het niet, of heb je vragen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel of onder de video op ons YouTube-kanaal.

Zie ook ons artikel Twitter: je header- en profielfoto combineren [met template].

Abonneer je op onze video’s

Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTubekanaal. Je kunt je ook gratis abonneren op de podcast via iTunes (‘view in iTunes’ en vervolgens op abonneren klikken).

Uitgelicht: Training Facebook contentstrategie

Voorstel_Facebook-contentstrategie-640X465

Hoe zet je Facebook Ads succesvol in? Wat zijn sterke teksten en hoe vind je precies de juiste doelgroep bij je advertentie? Hoe meet je resultaten en welke conclusies kun je trekken? Antwoorden op deze vragen, sterke voorbeelden én aandacht voor je eigen cases. Dat allemaal in één dag: ben je erbij?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Die Eelco is inderdaad in één woord briljant. B-)

 2. Voorbeeldje van een geïntegreerde profiel- en achtergrond foto op een facebook pagina: http://on.fb.me/N89AKO

 3. Voor de Facebook pagina van onze app hebben we de het icoon van ons app gebruikt als profielfoto. Om direct duidelijk te maken dat onze page om een app gaat en functie van de app duidelijk te maken hebben we omslagfoto gebruikt als een soort ‘wrapper’ om de profielfoto/app-icon.

 4. Excuses, vergeten een link mee te sturen met de uitwerking van de omslagfoto: http://www.facebook.com/app.shopboard

 5. Kijk, dat is nou nog iets waar je wat aan hebt!
  Ik kwam alleen in de knoei met een aantal lijnen die niet doorliepen,
  dit door het schalen van de profielfoto van 160 naar 180 pixels.

  Zie hier het resultaat: https://www.facebook.com/BizzziD

  Bedankt voor de template!

 6. @ jan veringa

  Inderdaad creatief om dit op deze manier te doen!

 7. @Isaäc Burger Geen dank! Ik ben blij dat het je heeft geholpen. Daar doen wij het voor!

 8. @Arshad Mooie oplossing! Goed idee om de witte rand van Facebook onderdeel te laten zijn van het scherm van de telefoon. Hierdoor krijgt zelfs de witte rand een functie.

  1. diep respect voor jullie werk, alleen snap ik niet hoe je de file (de omslag en profielfoto) moet opslaan. pelpina zegt in het filmpje dat je ‘het gewoon op moet slaan als een jpeg ofzo’ maar mij wil het niet lukken op windows 7. zou u mij dat alstublieft heel even uit kunnen leggen?

   1. Excuus voor de wat late reactie maar opslaan gaat als volgt:

    File –> file save for web & devices en dan kiezen voor jpg of

    File –> save as –> bij format selecteer jpg.

 9. Heel erg bedankt, een creatieve manier om je cover te maken op facebook. Mijn FB cover ziet er zo uit https://www.facebook.com/pmaramis maar dit geeft nog meer mogelijkheden :)

  Nog bedankt Eelco!

  Mvg, Pascal

 10. @Pascal Graag gedaan. Laat je het even weten als je wat moois gemaakt hebt?

  @click en web leuk gedaan, wel twee tip die overigens voor iedereen gelden. 1 Wees je er van bewust dat de profielfoto ook los te zien is. Zorg dus altijd dat je herkenbaar bent door je profielfoto.
  2 Je krijgt het beste resultaat wanneer de omslagfoto en profielfoto echt in elkaar overgaan.

 11. Dit is inderdaad een hele mooie optie om o.a. je bedrijfsuitstraling door te trekken naar Facebook. Ik heb nu voor diverse ondernemers dit kosteloos gedaan.

  Hier zijn wat voorbeelden te zien:
  http://www.facebook.com/famousmedianl
  http://www.famousmedia.nl

 12. Mocht je niet zo’n held zijn in photoshoppen dan is dit wellicht een alternatief. Binnen Facebook je profiel foto’s aanpassen met http://apps.facebook.com/schweppes_profileapp/#_=_

 13. Top! Erg handig! Al blijft het altijd nog wel even puzzelen naar foto’s (of opletten met maken) naar de verhouding en dat je zelf wel voldoende onder in een hoek zit.

 14. @peter

  Mooi voorbeeld! Dat je reactie eerder niet verscheen zou eventueel aan ons spam-filter kunnen liggen. Ik ga het navragen bij de redactie.

  @floris bedankt voor deze waardevolle toevoeging. Dat is zeker ook een optie. Erg handig als je inderdaad niet zo’n held bent in photoshop. Deze optie heeft wat mij betreft wel 3 nadelen.

  1 de foto die je upload mag max 1,5 MB zijn. Foto’s rechtstreeks vanuit een camera zijn vaak veel groter dus de foto’s dienen sowieso eerst bewerkt te worden.

  2 ik moet een app speciaal toestemming geven tot mijn profiel en ik heb geen idee wat deze app in te toekomst met deze toestemming gaat doen.

  3 Ik ben de controle over mijn foto kwijt. Als ik hem zelf upload naar Facebook weet ik dat mijn foto alleen op Facebook staat maar waar upload deze app mijn foto voor de bewerking en wordt deze daarna wel netjes weggegooid?

  Nogmaals een zeer goede optie voor mensen die totaal niet overweg kunnen met photoshop maar mijn voorkeur zou het niet hebben.

  @jaap het is inderdaad even puzzelen maar dan heb je ook wat. Succes!

 15. Aller eerst bedankt voor de goeie uitleg, echt super! Ik ondervond wel een probleem en kan nog niet ontdekken waar het aanligt. Als ik de profielfoto en de omslagfoto naar mijn “gewone” profiel upload dan is hij goed en loopt hij mooi door. Maar in “bedrijfs profiel doet ie dat niet :(
  Zijn dat afwijkende formaten?

  1. Ik heb het zelf al opgelast…. er zit idd verschil tussen een privépagina en een bedrijfspagina. De profielfoto zit iets hoger bij de privépagina.

   1. Er zit inderdaad (sinds kort) een verschil tussen een privépagina en een bedrijfspagina. Ik heb hier ook even een template voor gemaakt. http://eelcomartens.com/wp-content/uploads/2012/10/Omslag-+profielfoto-bedrijven.zip

 16. Kan dit ook met twitter? Hier heb je ook een grote en kleine foto door elkaar. Ben benieuwd!

 17. Hoi Dayenne, Mooi dat je het hebt opgelost! Goed om te weten dat er verschil zit tussen een privepagina en bedrijfspagina. Dank je wel!
  En Denise, ja, dit kan ook met Twitter. We hebben hier (nog!) geen videootje over gemaakt, dus geen template – maar je zou hetzelfde idee ook kunnen toepassen op andere social media profielen zoals Twitter of Google plus.
  Groetjes!

 18. Brian Vatteroth |

  Ik heb het eens geprobeerd op mijn persoonlijke pagina, weliswaar met fireworks omdat ik geen photoshop heb, dus ik heb het iets anders moeten doen, maar die template is wel handig.
  Ik heb de achtergrond van de profielfoto verwijderd met de ‘magic wand’, dan het juiste stukje waar de profielfoto overlapt met de omslagfoto, uit de omslagfoto gekopieerd en bovenaan als achtergrond in de profielfoto geplakt. je krijgt dan in de profielfoto onderaan een wit stuk achtergrond, zodat de onderkant van de omslagfoto op je facebook mooi doorloopt in je profielfoto en ook de witte achtergrond van de facebookpagina doorloopt in je profielfoto. Da’s dus een beetje anders dan in jullie voorbeeld.
  Een tip:
  -als je je afgewerkte profielfoto op de juiste plaats in de template, voor de omslagfoto plaatst
  -dan de onderkant van je profielfoto wegsnijdt tot aan de onderkant van de omslagfoto
  – de laag die de plaats voor de profielfoto aangeeft delete
  -de witte rand delete
  -vervolgens dat geheel opslaat als jpeg
  -en dat bestand als omslag gebruiken: dan staat je kop ook op de eigenlijke omslagfoto, precies op dezelfde plaats als je profielfoto in het “hoofd” van je pagina. Als iemand dan op de omslagfoto klikt, krijgt hij precies hetzelfde beeld te zien als in het “hoofd” van facebookpagina, min de onderkant van profielfoto en zonder witte rand. Vond ik een leuk effectje.
  Groetjes,
  Brian

  1. Hoi Brian,
   Super gaaf, bedankt voor de extra info!

  2. Alles gaat goed, behalve de laatste stap . Ik kopieer mijn omslagfoto op een nieuw aangemaakt document voor de omslagfoto en in plaats van de geselecteerde foto krijg ik een groen veld te zien. :)

 19. het downloaden lukt perfect maar mijn pc vind het programma niet
  kan iemand me helpen ?

  1. Hoi Chesney,
   Heb je Photoshop geinstalleerd?
   Groetjes!

 20. Hallo, Ik heb het ook geprobeerd en het is een mooie opzet om snel je foto’s te combineren. Alleen is het jammer dat de profielfoto toch net iets groter wordt als ze op facebook staan waardoor ze niet mooi in elkaar overlopen. (ik heb de foto aangepast naar 180×180)

  Ik weet niet of dat aan mij ligt of ergens anders aan.

  Hebben jullie misschien een oplossing?

  1. Hoi Just,

   Heb je de laatste stappen op Facebook ook uitgevoerd?

   Extra handelingen op Facebook
   10. Upload je profiel- en omslagfoto.
   11. Ga met je muis over je profielfoto, klik op profielfoto bewerken en vink ‘passend maken’ aan.

   Deze zijn er recentelijk bijgekomen dus mocht je alleen de video hebben gekeken dan mis je deze stappen nog.

   1. Perfect!! Mijn dank is groot.

 21. Hellup….

  In Adobe Illustrator heb ik een bestand dat ik graag wil posten op Facebook.
  Maar wat is de maximale (vierkante) maat die ik kan plaatsen?
  (Max. Pixels en MB zodat het bestand mooi scherp blijft)

  1. Er vinden regelmatig wijzigingen plaats wat betreft de formaten op Facebook maar de huidige formaten staan hier. Groter uploaden kan altijd.

   Je vindt hier de formaten: http://econsultancy.com/nl/blog/11221-the-ultimate-social-media-image-sizing-cheat-sheet

 22. Ik zit nog niet zo lang op FB, maar vind het nu al erg leuk om te doen. In het begin ging alles goed, maar sinds ca. een week zijn er plotseling foto’s, die ik op mijn tijdlijn heb gezet verdwenen. Niet alle foto’s, maar sommige. Gelijktijdig daarmee zie ik ook de foto’s op mijn Startpagina niet meer, die mijn FB vrienden op hun tijdlijn zetten. Pas als ik op hun naam klik en daarmee naar hun FB pagina ga, zie ik de betreffende foto, waar ze iets over geschreven hebben. Ik zie via mijn Startpagina dus wel de teksten van mijn FB vrienden, maar niet de bijbehorende foto’s.Hebt u enig idee, hoe ik dit op kan lossen?

 23. als ik het zipbestand download voor de brandtemplate, zit er geen photoshop betand in, klopt dit?

  1. Hoi Kees,

   Ik heb de .ZIP zojuist zelf gedownload en in mijn geval zit er wel een Photoshop bestand in. Bevindt er zich wel een bestand in de zip? Probeer het nog een keer en mocht het probleem blijven bestaan mail mij dan even, dan stuur ik het bestand naar u op. eelco(at)frankwatching.com

 24. Eindelijk heb ik sinds afgelopen zondag een gecombineerde omslag- en profielfoto. Dit is me gelukt met behulp van jullie template.
  Sinds afgelopen maandag heb ik een nieuwe timeline en nu is mijn profielfoto verschoven. Hebben jullie toevallig al een nieuwe template in de maak?

  1. Hoi Yvonne,

   Zodra ik zelf de nieuwe Facebook-layout heb ga ik aan de slag met een nieuwe template. Helaas is de nieuwe lay-out bij mij nog niet geactiveerd. De template komt er aan zodra ik zelf de nieuwe lay-out heb om hem te testen.

   Sorry voor het ongemak.

 25. Yvonne van Dijk |

  Hallo Eelco,

  Bedankt. Wil je mij een seintje geven dan?

  Vriendelijke groet Yvonne

  1. Hoi Yvonne,

   De nieuwe template staat inmiddels online en is te vinden onderaan het artikel. Veel succes ermee.

   Groetjes,

   Eelco

 26. leon groenendaal |

  ik wacht ook rustig met smart op de nieuwe template :-)

  1. Hoi Leon,

   De nieuwe template staat inmiddels online en is te vinden onderaan het artikel. Veel succes ermee.

   Groetjes,

   Eelco

 27. En dan nu allemaal even via mobiel naar je zojuist “gepimpte” pagina kijken.

  Goede reden om juist niet je profiel afbeelding over te laten lopen in je cover.

  1. Yvonne van Dijk |

   Maarten je hebt gelijk op mobiel of tablet ziet het er niet mooi uit. Maar op de computer vind ik mijn omslag nu wel super https://www.facebook.com/yvonnevandijk48.
   Iemand suggesties wat we aan de mobiele variant kunnen doen?

 28. @EelcoMartens bedankt voor deze template, alleen werkt hij bij mij niet 100%. Ik weet niet of dit komt doordat ik een Facebookpagina van een event heb. Mijn profielfoto loopt niet gelijk met de omslag foto. Zijn de afmetingen veranderd?

  Alvast bedankt,

  Gr Frank

  1. Hoi Frank,

   Excuses voor de late reactie maar voor een event pagina hebben wij (nog) geen template gemaakt. Je zou kunnen kijken of de template voor een bedrijfspagina uitkomst biedt.

 29. Hallo,

  Dank je wel voor de template. Maar hoe weet ik nu of ik de oude of de nieuwe timeline heb?

  Gr. Cor

  1. Hoi Cor,

   Als je naam in de omslag foto staat dan heb je de ‘nieuwe layout’ heb je een layout die lijkt op die in de video dan heb je nog de ‘oude’ layout.

 30. Mij lukt het niet, ik snap niet wat ik fout doe. Facebook laad mijn omslagfoto te groot, waardoor mijn profielfoto helemaal wegvalt.

  kan iemand mij hierbij helpen?!?!?!

  1. Hoi Thuur,

   Recentelijk heeft Facebook een aantal wijzigen doorgevoerd waardoor de huidige template helaas niet meer voldoet. Een nieuwe template is in ontwikkeling.

   Mijn excuses voor het ongemak.

   1. okee, hou je me op de hoogte van een nieuwe template ?

 31. Is er al een nieuwe template? Zou tof zijn!

 32. Hoi Eelco,

  Kan je ook een template voor Linkedin maken nu je daar de mogelijkheid hebt om een achtergrond foto te gebruiken? Zou super zijn!

  Groetjes Jaap

 33. Hoi Eelco,

  Kan je het ook op de een of andere manier zo krijgen dat hij op de telefoon ook het juiste afbeeld?

  Groetjes Kim

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!