Hoe gebruiken kleine organisaties social media? [infographic]

Social media

Online is hot. We brengen steeds meer uren door op het wereldwijde web. Niet alleen particulieren halen voordeel uit het online web, ook organisaties. Zij zijn online dan ook ruim vertegenwoordigd. Maar hoe zit dat met kleine ondernemers? Deze vraag stelde onderzoeksbureau Hiscox. Het antwoord lees je vandaag in de serie Infographic Day.

Meeste vertrouwen in word of mouth

Het onderzoeksbureau verrichtte onder 500 kleine organisaties onderzoek naar het gebruik van social media. Slechts 35 procent van de kleine ondernemers in de Verenigde Staten zet social media in als marketingmiddelen. De organisaties geven liever de voorkeur aan traditionele middelen, zoals adverteren en mond-tot-mondreclame (word of mouth). Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan te vertrouwen op de laatstgenoemde methode.

Kennis en tijd ontbreekt

IT- en mediabedrijven maken het meest gebruik van social media. Een kwart van de kleine ondernemers wil graag gebruikmaken van deze media, maar heeft geen idee hoe dit werkt of geeft aan er geen tijd voor te hebben. Ongeveer 33 procent is van mening dat social media niet handig zijn voor hun onderneming.

Wil je meer weten over het gebruik van social media onder kleine ondernemingen? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Ik ben benieuwd of kleine ondernemers in Nederland zich hierin herkennen. Wat zijn jullie plannen voor 2013 op het gebied van social media?

Uitgelicht: Leer in 1 uur de belangrijkste aspecten van Instagram marketing

Instagram-voor-bedrijven-640x465

Ken jij alle mogelijkheden van Instagram al? Dé Nederlandse Instagram-expert Kirsten Jassies praat je in 1 uur bij over de zakelijke kansen van Instagram. Doe je meteen inspiratie op voor je eigen account!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Beste Bianca,

  Heel goed om vanuit social media aandacht te geven aan kleinere bedrijven! Het MKB is toch een belangrijke aanjager van de economie!

  Mijn ervaring is dat bij kleinere bedrijven (<50 medewerkers) inderdaad tijd en kennis de belangrijkste factoren zijn om social media niet op te pakken. Maar ook belangrijk is de ondernemer (lees directeur) zelf: leeftijd, affiniteit met het onderwerp, hoe lang in business etc. Hij/Zij is bepalend voor de te maken keuzes. Daarnaast is het budget ook belangrijk. Over het algemeen is er weinig speelruimte meer bij deze bedrijven. Daarom doe ik inmiddels alles fixed price zodat de ondernemer weet waar hij/zij aan toe is. Ik probeer zelfs een resultaat verplichting aan te gaan waardoor er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en dat lijkt aan te spreken.

  Ik denk dat 35% activiteit nog hoog ingeschat is als je kijkt naar de effectieve inzet van social media bij kleinere bedrijven. Mijn inschatting is dat de meeste niets doen, sommige proberen en blijven daarin hangen en een kleine groep is er succesvol mee bezig. Er valt in deze groep nog veel te doen en is een bijzonder interessante doelgroep!!

  Met vriendelijke groet,

  Mike Smit
  managing partner Involvers

 2. Hallo Bianca

  Ik werk o.a. voor een klein bouwmanagementbureau (db-m) in Utrecht (6 medewerkers). Beide directeuren waren al aanwezig op verschillende sociale media, de een actiever dan de ander. Sinds vorig jaar help ik hen en het bureau met de inzet van social media en inmiddels hebben ze de smaak te pakken! Ook de overige medewerkers zijn online actief, met name op Twitter en LinkedIn. Ik sluit me aan bij Mike dat het ook met affiniteit en interesse te maken heeft, maar hieraan is binnen db-m gelukkig geen gebrek! Ondanks dat het er grote stappen gemaakt zijn afgelopen jaar, merk ik dat zeker tijd een lastige factor is. Kwaliteit leveren aan de klant is de eerste prioriteit, en dan schiet communicatie/social media er af en toe bij in.

  Hoewel iedereen hier gelooft in het gebruik van social media, is ook mond-op-mond-reclame belangrijk. De ervaring leert dat bedrijven/projecten in de bouwwereld graag experts inhuren die ze al kennen van eerdere projecten. Desondanks is het vergroten van naamsbekendheid en kennisdeling een belangrijk onderdeel van de communicatie, om zo het netwerk te vergroten en nieuwe projecten binnen te halen.

  Algemeen gezien valt er inderdaad nog veel te doen in deze doelgroep! Ik blijf het volgen!

  Groeten,
  Katja Torbijn
  Freelance communicatieadviseur

 3. Hi Bianca,

  Bedankt voor je post. Het blijft een interessant onderwerp. Gebrek aan kennis en tijd is inderdaad vaak het grootste probleem, ook in Nederland.

  Fingerspitz heeft laatst onderzoek gedaan naar het gebruik van social media binnen het MKB in Nederland. Hier zie je ook dat gebrek aan kennis en tijd de meest genoemde antwoorden zijn op de vraag waarom bedrijven geen gebruik maken van social media. Het onderzoek heeft onlangs ook op Frankwatching gestaan, maar misschien hebben jullie het gemist en vinden jullie het alsnog interessant om te lezen. Je vindt de uitkomsten van het onderzoek hier: http://www.fingerspitz.nl/blog/125-onderzoek-social-media-en-het-mkb-2012.html. Prettig weekend!

  Groet,

  Nikita

 4. Wat je vaak ziet bij het MKB is dat het gebruik van social media als doel wordt gezien en niet als middel.

  Mede door een gebrek aan budget wordt er een werknemer aangewezen die verantwoordelijk wordt gehouden voor alle online activiteiten naast zijn primaire werkzaamheden.

  Hierdoor wordt vaak de plank volledig misgeslagen.

  @ nikita, bedankt voor de link naar het onderzoek!

 5. Wat ik steeds vaker hoor is dat kleine ondernemers die het wel interessant vinden, maar inderdaad de tijd of de kennis er niet voor hebben dit uitbesteden aan ZZP-ers die zich in social media gespecialiseerd hebben.
  Het bedrijf houd de ZZP-er op de hoogte van wat er in het bedrijf gebeurt en de ZZP-er zorgt dat daar de social media mee gevuld worden, ook houd de ZZP-er bij wat er nog meer op social media gebeurt dat voor de ondernemen van belang kan zijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!