In 5 stappen naar een succesvolle business via je blog

blog

Science fiction-schrijver Bruce Sterling verklaarde blogs dood tijdens zijn eindspeech op South by Southwest. Je moet het voorlopig met het visuele, simpele Tumblr doen. Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress, ziet blogs vooral voor serieuze contentcreators, die meer willen zeggen dan 140 tekens of een foto. Designblogger Swissmiss laat zien dat het opbouwen van een online audience kan leiden tot het waarmaken van je offline dromen.

Met de input van deze mensen op SXSW ben ik tot vijf belangrijke stappen gekomen voor een succesvolle business via je blog.

1. Kies je niche

Wees uniek en authentiek. Er is online weinig plek voor generalisten.

2. Zorg voor eyeballs met deelbare content

Zorg voor eyeballs met deelbare content via social. Kijk goed op welke sociale netwerken je doelgroep vaak zit en wat voor content bij je niche past.

3. Bouw online je netwerk op

Bij genoeg volume kun je je business offline brengen: of dat nu journalistiek, kunst, fotografie of iets anders is. Een grote trend op SXSW is online beginnen, en als je groot genoeg bent je business offline doortrekken. Voorbeeld hiervan zijn bloggers die een boek gaan schrijven, fotografen die werk in opdracht van grote merken gaan werken en fashionbloggers die als model op de cover van een tijdschrift staan.

4. Werk samen

Om online groter te worden is je netwerk heel erg belangrijk. Word vrienden met andere bloggers of merken in je niche en link naar elkaar. Comment op elkaars blogs en geef tips aan beginners.

5. Creëer een community

Sommige blogs kiezen ervoor geen comments toe te laten, of het gesprek op social te laten plaatsvinden (Seth Godin en Froot.nl bijvoorbeeld). Doe dit alleen als je al groot of bekend genoeg bent of wanneer de comments afbreuk doen aan je content. In alle andere gevallen: zorg ervoor dat er gesprekken plaatsvinden op je blog en reageer regelmatig. Gebruik comments als inspiratie voor nieuwe onderwerpen.

Bloggers sxsw

Tina Roth Eisenberg van Swiss-miss.com, Matt Mullenweg van WordPress.com, Lisa Stone van Blogher.com.

Monetizing

Eén ding is heel duidelijk als het gaat om geld verdienen volgens de sprekers op SXSW: de advertenties moeten relevant zijn. Of je de advertenties nu naast je content plaatst, of in je content met bijvoorbeeld advertorials of commerciële samenwerkingen, het moet passen bij je content. De oprichter van Buzzfeed (een social nieuwssite met 30 miljoen unieke bezoekers per maand) boekt succes met advertorials die exact hetzelfde zijn als hun eigen content: grappig en deelbaar, zowel qua design als inhoud.

Transparantie is een tweede voorwaarde naast relevantie, wees altijd eerlijk dat het om een betaalde post gaat en wat je precies van mensen wilt. Lisa Stone van Blogher wist dit mooi te omschrijven: als je mensen uitnodigt om ergens heen te komen zonder te zeggen dat je ze eigenlijk wat wilt verkopen, zullen ze zich opgelaten voelen. Als je hier vanaf het begin duidelijk over bent, zullen mensen juist hun portemonnee meenemen.

Geen advertenties maar andere business

Er zijn ook bloggers die met hun blog iets anders willen bereiken, zoals opdrachten, omdat ze bijvoorbeeld ZZP-er zijn. Bloggende stylisten willen graag een stylingopdracht, bloggende fotografen op zoek naar fotografie-opdrachten. Als je met je blog je bezoekers wilt laten zien dat je verstand hebt van zaken, met mooie artikelen en foto’s, is het gebruik van advertenties misschien overbodig.

Maar waarom zou je het niet doen?

Uitgelicht: Training Communiceren met infographics

Voorstel_Communiceren-met-infographics-640x465

Werk jij met grote hoeveelheden data en moet je hier regelmatig over rapporteren? Met infographics kun je een nieuw, groot publiek bereiken dat steeds minder tijd neemt om te lezen. Alleen hoe vind je nu het juiste verhaal in al die data? En in welke situaties gebruik je infographics (niet) om te communiceren? In deze training leer je hoe je het aanpakt!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Nuttig artikel Kirsten, iets wat ik ook vaak aan (potentiële) klanten vertel. Denk er ook aan welke content goed zou kunnen aanslaan bij je doelgroep of hoe je al geproduceerde content kunt hergebruiken.

 2. Waarom schrijft uitgerekend iemand van Sanoma over hoe je succesvol moet bloggen?! Hebben ze daar niet net heel succesvol besloten bloggers te weren door web-log.nl te sluiten???? En als je wilt bloggen moet je ongeveer bij Sanoma in dienst zijn?

  1. Hallo van Deurzen, web-log is inderdaad gesloten, het officiele persbericht vind je op nu.nl http://www.nu.nl/internet/3006039/sanoma-draagt-weblognl-wordpresscom.html
   Ik ben een influencersnetwerk op aan het zetten voor Sanoma media, voor zowel interne als externe bloggers, waarvoor Sanoma o.a. de commerciele uitingen regelt. Binnenkort zal de overkoepelende site hiervoor, blogtoday, live gaan.

   1. Kirsten: is het nou juist hier niet al een paar keer mis mee gegaan? Ik snap je inzet, passie en hartstocht: bewonderenswaardig, maar is het juist vanuit Sanoma niet een paar keer mis gegaan in de combi blogging vs commercialisatie? Enerzijds omdat de blogger geen advertenties wil op zijn/haar blog en anderzijds de adverteerder niet op een (semi)ongecontroleerde blog wil? Een blog als Frankwatching kan het hebben, en vast een aantal bij Sanoma ook, maar juist de naam van Sanoma vs het rucksichtlos killen van vele vele blogs maakt het pijnlijk….(vind ik).
    Tot slot kleine correctie: monitising moet monetizing zijn neem ik aan?

    1. Redactie Frankwatching Redactie |

     Beste van Deurzen,

     Fijn dat je dit even doorgeeft, was inderdaad een spelfout(je). We hebben hem zojuist verbeterd in de tekst, bedankt!

     Groeten,

     Esther Settels
     Redactie Frankwatching

 3. Dit zijn stuk voor stuk open deuren…

 4. @vanDeurzen: inderdaad! Hoe geloofwaardig kan men daar nog over bloggers zijn?

  En meteen wordt hier ook pijnlijk blootgelegd dat Sanoma het eigenlijk met zijn bestaande bladen en sites dus helemaal verkeerd doet. Nestvervuiling?

 5. Eerlijk gezegd had ik meer van dit artikel verwacht. Het zijn, zoals iboman aangeeft, inderdaad open deuren. Deze tips circuleren al overal op het internet rond. Als je toch tips wil geven over bloggen, leg dan dingen uit die je zelf hebt ondervonden tijdens het bloggen of dingen die minder voor de hand liggen.

  Ondanks dat is het handig om lezers alsnog op deze open deuren te attenderen. Sommige tips kun je niet vaak genoeg horen. 😉

 6. Open deuren inderdaad, maar het artikel(tje) kan wel van pas komen voor startende bloggers denk ik.

 7. bedankt voor het delen van de informatie!

 8. Voor zijn het handige beginnerstips!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!