Terug naar de melkboer, hier komt de nieuwe vertrouwenseconomie!

trust

Had jullie melkboer dat ook? Zo’n boekje? In dat boekje schreef hij op hoeveel flessen volle, halfvolle melk en yoghurt mijn moeder kocht. Eens per week rekende ze af. Soms had ze aan het eind van de maand niet voldoende geld om de laatste rekening te betalen.

Dan zette ze de lege statiegeld flessen buiten met een briefje:

briefje

De melkboer vond dat goed. Hij leverde de boodschappen netjes af. Hij vertrouwde mijn moeder. Hij kwam al meer dan dertig jaar in onze wijk. Kom daar maar eens om bij Albert Heijn. Stel je voor dat je met je volle boodschappenkar langs de caissière loopt en over je schouder roept: “Volgende week reken ik wel even af! Ben nu aan het eind van de maand.”
Ondenkbaar.

Of toch niet?

Petra verhuisde vorig jaar haar slijterij van Breskens naar Sluis. Voor dat project was geld nodig. Geld dat ze niet van de bank kreeg. Petra was al actief op verschillende social media en zette haar netwerk in voor het verzamelen van het benodigde kapitaal.

In totaal bracht ze €100.000 bij elkaar, waarmee de verhuizing en verbouwing gefinancierd konden worden.

Deelnemers legden €1000 in. Daarvoor ontvingen ze €1200 aan cadeaubonnen. De cadeaubonnen mochten ze pas na een jaar verzilveren. Met het nadrukkelijke verzoek om dat geleidelijk te doen, om een ‘drankrun’ te voorkomen. Crowdfunding-succes door Petra de Boevere.

Geld gekregen door vertrouwen.

Mijn vriendin heeft voor de derde keer borstkanker

Afschuwelijk.
Maar deze keer is anders: ze is beter geïnformeerd. Ze weet waar ze waardevolle informatie kan vinden. Zelfbewust stapt ze op haar arts af en vraagt en vraagt door. Ze is niet tevreden. Dus gaat ze naar een arts voor een ‘second opinion’. Deze dokter geeft haar hoop. Hoop is wat ze nodig heeft om te overleven. Gecombineerd met alles wat ze zelf al weet over haar lijf en deze nare ziekte, heeft ze gekozen voor de second opinion behandeling.

Informatie van hoge waarde geeft vertrouwen.

Airbnb: hotels uitschakelen

Op vertrouwen is ook het concept van Airbnb gebaseerd. Airbnb is een platform waarop verhuurders en huurders elkaar kunnen vinden. Het is bedoeld voor vakantiegangers die een locatie zoeken om voordelig, veilig te overnachten.

“Jaja, dat ken ik en dan kom je daar en dan is het een zooi.”

Nee, dus niet. Airbnb werkt met referenties. Aanbevelingen krijg je van de mensen die bij je geweest zijn. Ze kunnen zowel positief als negatief zijn. Kijk maar, een voorbeeld:

airbnb

Hoe meer aanbevelingen, hoe beter

De referenties geven vertrouwen en vertellen je precies wat wel en niet goed is aan het logies. Op grond van wat jij belangrijk vindt maak je een keuze bij Airbnb. Voor verhuurders betekenen goede referenties meer bezetting en mogelijk een hogere prijs. Airbnb zet de traditionele markt van hotels en vakantiehuizen buiten spel.

Referenties kom je ook tegen bij LinkedIn. Bij LinkedIn geef je een referentie aan een contact. Die heeft een keuze: plaats ik de testimonial op mijn profiel of niet? Een openbare referentie zegt iets over de referent en de ontvanger. Vroeger moesten sollicitanten referenties geven. De oprechtheid van zo’n referentie was nooit zeker. Niet meer nodig.
De recommendations geven transparant aan wat het beeld van je sollicitant is.

Geen winst, maar transparantie en nabijheid

Transparantie is een kernwaarde van de Belgische NewB bank, een particulier initiatief. Onder het motto ‘Ik bank mee’ tekenden al meer dan 36000 mensen in. Zij willen een bank die transparant is, voor hen werkt en sober is. Belangrijk is ook dat hun bank investeert in de reële economie, nabij en duurzaam.

Bijdragen aan NewBbank kan door een aandeel van €20,- te kopen. Verwacht daar geen hoog rendement van, hopelijk houdt het aandeel door de jaren heen dezelfde waarde. Dividend zal in het eerste jaar nog niet uitgekeerd worden. Toch kiezen eind maart 36000 burgers in een paar dagen tijd voor deze vorm van bankieren. De coöperatie die je geen winst belooft, maar wel transparantie en nabijheid.

belgische bank

Hoe kan dat?

De emotie van mensen is aangesproken. Ik kom op voor een bank die van mij is, staat in het manifest. En: Dit alternatief wil ik mee mogelijk maken: het oprichten van een andere bank. Ik bank mee.

Iedereen heeft gehoord van de problemen in de bankwereld, de enorme salarissen, de bonussen en de reddingsacties van de overheid. Met ons belastinggeld. Daar willen deze deelnemers wat aan doen. Ze willen laten zien dat het anders kan. Dat het beter kan. Ook banken kunnen uit een soort crowdsourcing-project ontstaan.

Wat hebben deze voorbeelden gemeen?

Het zijn allemaal voorbeelden van vertrouwen. En transparantie. Internet maakt zichtbaar wat de mogelijkheden zijn. Of je een goedkoop verblijf wilt boeken. Of een wat duurder, waar je meer informatie over hebt. Of je naar je eigen arts gaat of toch liever naar een ander. Of je naar de bank gaat of toch je eigen netwerk aanspreekt. Allemaal voorbeelden van de nieuwe economie en de kracht van testimonials.

In de afgelopen jaren zijn we doorgeslagen in formalisering en juridisering. Nu komen initiatieven tot stand die los staan van de gevestigde orde en economie. Mensen laten andere mensen weten wat ze ergens van vinden, wat hun ervaringen zijn.

Zijn we terug bij de melkboer en zijn boekje?

Nee. Maar internet geeft ons de kans om van mens tot mens nieuwe transparante relaties aan te gaan. Waarmee we grote corporaties buiten spel zetten en terug keren naar kleinschaligheid en vertrouwen. Kijk naar Airbnb, je vertrouwt op de referenties van iemand uit een ander werelddeel. Crowdfunding, jij beslist waarin je geld investeert, waarin je vertrouwen hebt. Op grond van je eigen informatie beslis je welke behandeling je wenst. Social media en internet ondersteunen de initiatieven voor de nieuwe vertrouwenseconomie.

Misschien kan het dan toch, bij de Albert Heijn:
‘Schrijf het even op, ik betaal morgen wel!’

Uitgelicht: Webcare in 60 minuten

webcare-60min

Webcare is niet meer weg te denken. Maar hoe doe je dat nu goed? In het boekje Webcare in 60 minuten leer je actief aan je imago te werken via social media en snel te reageren op vragen en klachten.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Het melkboervertrouwen kan volgens mij nog steeds worden gebruikt, vaste medewerkers van een winkel kennen vaak de vaste klanten.

  Dit gebeurde ook in een AH franchise in Amersfoort.
  Een kennis was zijn portemonnee vergeten, maar mocht de boodschappen meenemen naar huis en later op de dag betalen. Een goede actie van deze supermarkt(medewerker), want hij is nog steeds vaste klant!

 2. Ik krijg soms het idee dat op internet het wantrouwen heerst: eerst betalen dan pas leveren. Referentiemarketing vind ik dan ook wel iets heel anders. Als je dat terug projecteert naar de melkboer van vroeger, dan zouden dat buurvrouwen zijn die elkaar de melkboer aanbevelen.

  De mens heeft toch de gekke gewoonte om nieuwe dingen aan oude dingen te koppelen om het begrijpbaar te maken 😉

 3. Wat leuk; een column van een naamgenoot en dan ook nog een met een voor mij zeer aansprekende inhoud! Mijn vader was melkboer; dat geeft al heel veel herkenning. Dat geldt ook voor de rest van de voorbeelden. We zijn inderdaad op weg naar een nieuwe economie, zoals Jan Rotmans het zegt; ‘we leven niet in een tijd van verandering maar in een verandering van tijdperken’. Dat geeft ruimte voor burgerinitiatief, transparantie en openheid. Dat zijn ook precies de kernwaarden waar ik zelf voor ga en ook uitdraag vanuit mijn bedrijf.

  1. Fantastisch! Overigens heb ik de naam van mijn echtgenoot, mijn meisjesnaam is Weijenberg.

 4. We dachten altijd dat door internet “the world flat” werd. Dat is misschieneen beetje waar. Wat je vooral ziet is dat velen door internet hun buren ‘herontdekken’.
  Internet fosters nearonomics. Dit wordt ook wel het KIN principe genoemd. Keep IT Near.

  Je ziet dit ook terug in het grote aantal experimententen met lokaal geld, die stuk voor stuk een impuls aan de locale economie geven waar dit gebeurt.

  Ik denk dat dit proces, waarom dit gebeurt, ten diepste te maken heeft met diepe behoefte aan herstel van de ‘circle of life’. Het gaat om herstel van persoonlijke autonomie en opnieuw greep krijgen op je leven.

  En dat ziet er dan uit als nearonomics.
  In het zelfde rijtje zit de moestuin ( stadstuinen in Rotterdam) , de ZZPér , maar ook straks de eigen brandstofcel in de eigen garage voor de eigen energievoorziening.

  Vele voorbeelden. En als je er zo naar kijkt zie je door je oogharen de nieuwe wereld aankomen!

 5. Yep Manon!!
  Ik heb daar idd ook lol in!!

  Ik weet nog heel goed van die boekjes. Bij ons was dat mijnheer de Moel!!

  Het leert ons ook iets over de interne logica van het internet. En het zelfde mechanisme zal ook bijvoorbeeld de huidige banken en verzekeringen wegvagen en vervangen door crowdfunding. Het zal bedrijven gedeeltelijk vervangen door crowdsourcing via ZZPérs.

 6. Leuk artikel, precies zoals ik het ook zie. Ik kan iedereen het boek ‘Smart Trust’ aanraden, de boodschap is simpel: 95% van de mensen is (meestal) te vertrouwen, dus waarom zijn alle systemen ingericht op die 5%?

 7. Mooi stuk, de uitdaging voor de toekomst is dus tools vinden voor het scheppen van transparantie. Dat lijkt me best een uitdaging omdat er een hoop empathie voor nodig is, een nieuwe mindset. Een organisatie die vertrouwen wil winnen moet gaan bedenken wanneer de doelgroep vertrouwen ervaart en wat ervoor nodig is om dit te winnen. Dat vraagt de bescheidenheid om een gezonde mate van zelfvertrouwen, trots in harmonie te brengen met een antwoord op de vraag ‘waar gaat het om voor mijn klanten?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!