‘s Werelds eerste 3D-geprinte vuurwapen gratis te downloaden

silver bullet

In 2012 schreef ik er al over: '3D-printen op eigen risico: wapentuig maken wordt kinderspel!'. Dankzij 3D-printers werd het mogelijk om thuis wapentuig te fabriceren. Destijds kon je slechts een aantal onderdelen van een geweer downloaden en printen, maar sinds vandaag is het mogelijk om de blauwdruk van een compleet pistool via de website 'Mega' te downloaden en vervolgens thuis te produceren met behulp van een 3D-printer.

In totaal bestaat het pistool uit zestien losse onderdelen. Ieder onderdeel bevat zijn eigen .stl file. Met een gratis programma als MeshLab kun je deze files al bekijken. De 3D-printer moet een paar uur stampen, maar dan heb je een volledig functionerend en potentieel dodelijk wapen in handbereik. Een kind kan de was doen.

liberator

Een volledig 3D-geprint wapen afvuren

Dit weekend besteedde de website Forbes aandacht aan het vuurwapen. Onder de bezielende begeleiding van Cody Wilson, een 25-jarige student Rechten en het brein achter het initiatief Defense Distributed, (zie ook de documentaire ‘Click. Print. Gun.‘ die over Wilson gaat), de meest controversiële man in de wereld van het 3D-printen, zijn ze er samen in geslaagd om de diverse onderdelen van het wapen te printen, in elkaar te zetten en een .380 kaliber kogel af te vuren. Het ‘Forbes-wapen’ bevat nog wel een klein metalen onderdeel, de slagpin, om conform de huidige wetgeving detectie mogelijk te maken. De verwachting is dat ook dit onderdeel snel via plastic na te maken is.

Wilson zegt over zijn pistool, dat de naam ‘The Liberator’ heeft gekregen, het volgende:

“You can print a lethal device. It’s kind of scary, but that’s what we’re aiming to show.”

Het is Wilson’s doel om aan te tonen dat technologie wetten overbodig maakt. Het tijdperk van controle door overheden is hiermee definitief voorbij. Dat hierbij doden kunnen vallen, neemt hij voor lief. Congresman Steve Israel heeft inmiddels via een persbericht zijn zorgen laten blijken over deze ontwikkeling:

“Security checkpoints, background checks, and gun regulations will do little good if criminals can print plastic firearms at home and bring those firearms through metal detectors with no one the wiser.”

New York Senator Charles Schumer zegt zelfs:

“A terrorist, someone who’s mentally ill, a spousal abuser, a felon can essentially open a gun factory in their garage”.

Dankzij 3D-printtechnologie kunnen we in de nabije toekomst onderdelen van het menselijk lichaam printen, zoals bijvoorbeeld een bionisch oor dat radiosignalen kan waarnemen. Enorme voordelen voor de mens liggen dus in het vooruitzicht. Het 3D-geprinte pistool laat echter zien dat technologie ook ten nadele kan worden aangewend.

Technologie is een ontdekkingsreis, zoals de filosoof Martin Heidegger ooit al aantoonde. In het digitale tijdperk is niemand meer de eigenaar van technologie. Zodra het op internet staat, kan iedereen er mee aan de haal gaan voor zijn eigen gewin. Het ligt aan de mens zelf om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.

“This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.”  Morpheus – The Matrix

Uitgelicht: Snel je eigen website met Handboek WordPress 4.0

handboek_wordpress_dirkjan_van_ittersum183

Wie denkt dat hij nooit zelf een website kan maken heeft het mis! Want met het Handboek Wordpress 4.0 bouw je stap voor stap je eigen website. Goedkoop en snel, wie wil dat nou niet?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

  1. Nou, dat wordt nog wat met de veiligheid. Zowel op straat als op de luchthavens. Zeker als ze straks helemaal van plastic zijn.

    Hoe kom je op het idee om wapens te maken met zo’n printer.

  2. Thomas Guy van der Veur |

    Niet dat ik deze ontwikkeling toejuich, maar ik zie het voorlopig nog niet zo heel hard gebeuren dat Jan en alleman een pistooltje print. Voor zover ik weet kan munitie ook nog steeds niet door zo’n printer worden gefabriceerd. Al deze ontwikkelingen (ook die van Google Glass, waar ik fel tegen ageer) hoeven an sich geen probleem te zijn in een beschaafde wereld. Deze uitvindingen doen een moreel appél op de mensheid. Het gaat erom dat we ons met elkaar afvragen: in wat voor wereld willen we leven? Daarom is, meer dan ooit, ethiek een belangrijk vak dat op alle scholen onderwezen zou moeten worden. Een wapen is pas een wapen in de hand van iemand die er iemand anders mee wil verwonden en uitschakelen.

  3. Het is mij zojuist pas opgevallen dat er toch al een aantal pistolen zijn ‘geprint’. Ook op Youtube zijn een hoop filmpjes te zien van pistolen die ‘geprint’ zijn en die het ook daadwerkelijk doen!

    Ik weet niet of het de samenleving ten goede komt, maar los van de negatieve ontwerpen (pistolen, messen etc) kan ik me voorstellen dat er ook heel veel fun in het 3d printen zit. Het lijkt me super om met je kinderen eerst een tekening te maken en het daarna real-life uit te laten printen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!