Inspiratie, Verdieping

Sociale media: handleiding voor de inbreker

0

Ik ben geen inbreker, maar als ik er een zou zijn, zou ik echt een van de beteren zijn. En niet eens zozeer omdat ik heel goed kan flipperen, of op een andere wijze en ‘kraakje’ zou kunnen doen. Maar het zou vooral zijn omdat ik snap hoe je slim gebruik kunt maken van alle online data en informatie die verspreid wordt via sociale media door slordige en onoplettende Nederlanders. En echte inbreker 2.0, dat zou ik zijn.

Het is vakantietijd en miljoenen Nederlanders gaan de komende maanden op weg naar hun vakantiebestemming. Niets leuker om vakantiepret en momenten van ‘awesomeness’ te delen op je sociale netwerken. Lekker uitgebreid foto’s nemen en deze openbaar op internet zetten, het is de normaalste zaak van de wereld. En hoe meer mensen het zien, hoe beter het is.

Open internet

Ik zie het ook veelvuldig. Zo weet ik dat studievriend Tijmen (wonende Kattegat 1A Groningen) tot 21 juli op vakantie is in Zwitserland en Facebook-vriendin Marieke (wonende Groenendaal 49 Rotterdam) maar liefst tot 3 augustus op de Dominicaanse republiek verblijft. En dat hebben ze mij niet zelf verteld of ge-appt, nee dat lees ik op Twitter. Net zoals de rest van de wereld. Jeweetwel, open karakter van het internet.

Maar even terug naar mijn eerste gedachte: Stel, ik zou inbreker zijn, hoe zou ik het dan aanpakken?

Anonieme accounts met zoekwoorden

Ik zou eerst een aantal anonieme accounts aanmaken op de reguliere social media-kanalen. Daarna zou ik in mijn dashboard een aantal standaard zoekopdrachten via Twitter instellen op basis van een aantal trefwoorden. Ik zou beginnen met ‘Schiphol’, ‘vliegveld’, ‘op vakantie’, soms in combinatie met de term Foursquare of 4SQ. De berichten met de tekst ‘vanuit mijn hotelkamer’, ‘Spaanse zon’, ‘prachtige omgeving’ en ‘op excursie geweest’ krijgen een apart tabblad, van hen weet ik dan zeker dat ze al op vakantie zijn.

Google

Vervolgens zou ik voor een aantal bekende fora zoals Fok.nl of Viva.nl Google Alerts instellen met dezelfde reeks trefwoorden, zodat ik een e-mail krijg wanneer er een bericht met deze trefwoorden geplaatst worden op internet. Oh ja en Hyves niet vergeten. Jonge kinderen zijn nou eenmaal makkelijker in het rondbazuinen waar en wanneer ze op vakantie gaan. En met de Google operator ‘site:’ is zo’n alert immers een eitje. Daarna zou ik langs waarbenjij.nu surfen voor het onderdeel ‘recente reisverslagen’, waar mensen vertellen waar ze NU zijn (in plaats van thuis in Nederland). Ik ruik kansen.

Niet vergeten om op Twitter @Dreizen, @Arkefly en consorten te volgen zodat ik via hun webcare op de hoogte wordt gehouden waar de Twitteraars heenvliegen of op welk vliegveld ze vastzitten. Ook zoek ik op data van mensen die, voorafgaand aan een lange vakantie, parkeren via park2go, Schiphol Parkfly en vakantieparking.nl en dat met ons delen via de sociale media.

Naam en adresgegevens

Vervolgens zou ik deze berichten verzamelen en kijken welke namen en eventuele adresgegevens hierbij te vinden zijn. En dat blijkt gelukkig niet eens zo supermoelijk. Niet iedereen is voorzichtig met zijn adresgegevens. En als je dat wel zou zijn zijn er sportverenigingen en muziekverenigingen die ledenlijsten soms online zetten inclusief adresgegevens. Of ik zou kijken of de door mij geselecteerde personen op sociale media gebruik maken van de geautomatiseerde (smartphone) locatie-bepaling, zoals te zien is bij het plaatsen van een bericht op Twitter of Facebook. En dan heb ik het nog niet eens over de openbare Facebook- of Foursquare checkins genaamd ‘thuis’ of ‘at home’.

Als dat niet lukt dan levert een zoekopdracht binnen Google met voor- en achternaam, in combinatie met ‘curriculum vitae’ soms een verrassend resultaat op. En als dat niet lukt dat wil het scannen van de namen door 123people.nl of wieowie.nl gelukkig nog wel eens wat data genereren. Mooi!

Wanneer ik vervolgens achter iemand zijn adres zou komen zou ik met Google streetview de woning al vantevoren goed verkennen, inclusief donkere hoekjes en vluchtroutes. check. Niets rustiger dan een woninginbraak doen terwijl je weet dat de bewoners duizenden kilometers ver weg zijn. Yep, ik zou een echte inbreker 2.0 zijn.

Terug van vakantie

Maar even zonder gekheid. No way natuurlijk dat ik dit soort dingen doe. Ik heb een prima geweten, empathisch vermogen en een moreel bezwaar tegen alles wat maar riekt naar diefstal. Uit verhalen van dichtbij weet ik dat het behoorlijk kan traumatiseren. Wees maar gerust, de personages Tijmen en Marieke zijn verzonnen. En natuurlijk gaat deze blog over de onnozele mensen die zonder na te denken vanalles op het internet knikkeren. Zich niet realiserend dat er slechte mensen zijn die dagelijks bezig zijn met wat hierboven staat beschreven.

Je mag het in de wind slaan en jezelf inbeelden ‘dat het jou niet zal overkomen’. Maar dan moet je niet verbaasd zijn dat er thuis is ingebroken is na een vakantie lang Twitter-diarree op het internet te hebben geplaatst. Beetje opletten dus met je berichten vol vakantie ‘awesomeness’. We leven niet meer in de tijd van ‘toen was geluk heel gewoon’, dus hou daar een beetje rekening mee. Al doe je het alleen al omdat je niet je hele familie vakantie-foto-album op GeenStijl wilt hebben staan.