Zo maak je waardevolle content waar klanten voor terugkomen

Content-©-Ivelin-Radkov-Fotolia

"Content isn't king, it's the kingdom," vindt Lee Odden, maar: “Het overgrote deel van de content op internet is niet geweldig, het is gewoon rotzooi.” Hierdoor zitten we in een ‘content shock’: er is nu al meer content dan mensen ooit kunnen consumeren, en dat wordt elke dag alleen maar meer. Lee gaf mij in een interview 7 tips, waarmee jij de best mogelijk content kan maken, zodat mensen die vragen hebben óver jou, de antwoorden ook het liefste bij jou halen. 

Waar blijft de waardevolle content?

“Veel bedrijven creëren gewoon maar zo veel mogelijk content, voor SEO-doeleinden, zodat ze beter gevonden worden door zoekmachines. Ze maken geen waardevolle content voor de juiste mensen, om hun klanten een betere ervaring te geven”, aldus Lee Odden van TopRank Online Marketing. Lee is spreker, auteur en expert op het gebied van contentmarketing, en werkt voor klanten als Dell en LinkedIn. Ik interviewde hem op de Content Marketing Conference Europe.

Tip 1: Kies een geïntegreerde benadering van SEO, social en content

Lee hamert op het belang van de kwaliteit van content en is een groot voorstander van een geïntegreerde benadering van SEO, social en contentmarketing. Content is de reden dat zoekmachines bestaan ​​en het is de hoeksteen van wat mensen delen op het sociale web volgens hem. “Content isn’t king, it’s the kingdom. Zonder content is er geen search en wordt social erg saai.”

Maak unieke content

Iedere dag komt er alleen maar meer content bij. Niet alleen je concurrenten vragen aandacht van potentiële klanten, maar ook consumenten die zelf blogs schrijven en filmpjes online plaatsen, trekken hun aandacht. Hierdoor krijgen kwaliteit en targeting nóg meer invloed op het winnen van nieuwe klanten met contentmarketing. Maak daarom unieke content die het verdient om gedeeld te worden.

Tip 2: Creëer content voor het gehele aankooptraject

Kopers zoeken actief naar informatie. Ze zitten constant met allerlei vragen, en zoeken op internet naar antwoorden of de oplossingen. Door je te verdiepen in je doelgroep en te begrijpen wat kopers willen en moeten weten, kunnen bedrijven content maken als antwoord op deze specifieke klantvragen in het aankoopproces. Maak content voor het hele aankooptraject dat een klant aflegt: bewustwording, aankoop én after-sales, want ook bestaande klanten hebben nog vragen.

contentmarketing

Lee: “Als je op zoek bent naar een restaurant, gebruik je Google. Of je vraagt je Facebook-vrienden om advies en vervolgens gebruik je Google om meer informatie te vinden over het restaurant dat je vrienden aanbevelen.”

Vindbare, goede content op alle kanalen

Het is dus een van de meest waardevolle marketinginvesteringen om je content goed vindbaar te maken als kopers op zoek zijn naar een oplossing. Zorg dat jij het beste antwoord bent voor je klanten, op welke kanalen ze ook zoeken. Bouw ook vertrouwen op met aanbevelingen en zorg dat er positief over je gesproken wordt op zo veel mogelijk kanalen, online en offline.

Tip 3: Breng evenwicht in jouw bedrijfsdoelen en de wensen van je klant

Goede content die geoptimaliseerd is voor zoekmachines wordt gemakkelijker gevonden. En goede content willen mensen graag delen op sociale media. Hierdoor bereik je meer mensen. Want waarom zou je als bedrijf content creëren als niemand het kan vinden? Natuurlijk moet het je als bedrijf uiteindelijk ook wat opleveren want anders is het pure tijdsverspilling. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen je eigen doelstellingen en de behoeften van klanten. Zorg er daarom voor dat:

 • je beslist waar je het beste antwoord op wil zijn en voor wie;
 • je weet welke vragen je klanten hebben tijdens het aankoopproces;
 • je met je content het beste antwoord geeft op deze vragen.

Tip 4: Maak content die informeert en entertaint

De klantbehoeften dienen het uitgangspunt te zijn van je content, geen een lijstje met SEO-proof zoekwoorden. Alleen als je je klanten echt goed kent en content maakt die nuttig en onderscheidend is, kun je content creëren die je doelgroep ook aanspreekt. In het huidige concurrerende digitale landschap is het zaak om content te maken die zowel informeert als entertaint (info-tain). Een goed voorbeeld hiervan is de “Be more dog’ campagne van O2.

Mensen krijgen echt een ervaring door goede content. Als je ze zelf input geeft, krijg je ook gepersonaliseerde output. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke video maken over “Wat voor klanttype ben jij?”, die vervolgens weer gemakkelijk te delen is met vrienden via social.

Tip 5: Check of je de vragen van je klanten echt begrijpt

“Content die goed gepland, creatief geproduceerd en enthousiast gepromoot wordt, levert alle informatie die een koper nodig heeft om belangrijke beslissingen te nemen in het aankoopproces. Het verbazingwekkende is dat uit allerlei onderzoeken blijkt, dat bedrijven die nuttige informatie creëren, zonder continu expliciet hun producten en diensten promoten, uiteindelijk meer verkopen. Klanten voelen zich niet onder druk gezet of lastig gevallen met nutteloze promoties, maar echt geholpen. De aanschaf van jouw product of dienst is dan een logische volgende stap voor de klant,” aldus Odden.

Hoe kan jij jouw contentmarketing verbeteren?

Beantwoord onderstaande vragen en ontdek waar er bij jouw contentmarketing ruimte voor verbetering zit.

 1. Creëer je content die nuttig is voor je klanten?
 2. Produceer je dit in de vorm die jouw doelgroep prettig vindt (video, blog, etc.)?
 3. Verspreid je dit via de voorkeurskanalen van je klanten (Facebook, Twitter, etc.)?
 4. Bevat deze content een aanbieding of call-to-action die je doelgroep ook echt aanspreekt en aanzet tot actie?
Recommendations © Coloures-pic - Fotolia.com

Foto: © Coloures-pic/ Fotolia.com

Tip 6: Inspireer mensen om klant bij je te worden

Als je als bedrijf een concurrentievoordeel wil behalen en betere relaties met klanten wil creëren, zal contentmarketing een centrale rol moeten spelen in je digitale marketing strategie. Dat werkt alleen, als je oprecht echte waarde wil toevoegen aan de belevingswereld van je klant.

Voeg waarde toe aan iemands leven

Goede content inspireert mensen om klant bij je te worden of anderen naar je door te verwijzen. Maar dan moet je wel geweldige content creëren, die mensen graag willen delen, want de meeste content is gewoon rotzooi. De algoritmes van Google en Facebook zijn behoorlijk veranderd en bovendien produceren traditionele uitgevers tegenwoordig veel content, net als bloggers, andere merken en gewone consumenten.

“Content is niet gewoon iets wat je maakt, het is een waarde die je toevoegt aan iemands leven.” De definitie van contentmarketing volgens Lee Odden is daarom: “Contentmarketing is het plannen, creëren, uitgeven en promoten van nuttige informatie en media gericht op een specifieke doelgroep en bedoeld om een ​​bepaalde uitkomst te beïnvloeden.”

Tip 7: Maak onderscheidende content

Een mooie contentmarketingcampagne kan een hoop prijzen winnen, maar als het uiteindelijk geen geld in het laatje brengt, is zo’n campagne niet veel waard. Gelukkig zijn er veel bedrijven die contentmarketing wel op een slimme en effectieve manier inzetten, zodat die bijdraagt aan het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen.

In de business-to-business wereld (B2B) zijn bedrijven als Marketo en HubSpot mooie voorbeelden van ‘best practices’ met content marketing. Maar ook LinkedIn, een van Lee Odden’s klanten , is goed bezig met hun blog en met projecten zoals ‘The Sophisticated Marketer’s Guide to LinkedIn’.

Aan de slag!

Om je te onderscheiden, zoals de voorlopers op contentmarketing doen, heb je in ieder geval 4 dingen te doen:

 1. Content creëren die nuttig en interessant is voor een specifieke doelgroep.
 2. Content op een creatieve en interessante manier verpakken.
 3. Maak amplificatie van content onderdeel van het content ontwikkelingsproces (optimaliseren, socialiseren, publiceren, adverteren).
 4. Vergroot het aantal distributiekanalen; verspreid content via sociale netwerken, e-maillijsten en invloedrijke connecties uit het bedrijfsleven.

De toekomst van contentmarketing

Steeds meer bedrijven zetten contentmarketing in. Bedrijven doen er dus goed aan zich voor te bereiden op concurrentie om de aandacht op een hoger niveau. De verwachtingen van de consument nemen alsmaar toe. Toch focussen bedrijven vaak nog te veel op sales bij hun contentmarketing. Dat is begrijpelijk, de rechtstreekse communicatie tussen merken en consumenten bestaat nog maar kort. Wie content creëert voor de hele customer journey krijgt echter niet alleen veel betere resultaten, maar ziet ook fans van het merk ontstaan.

Richt je op de niche

De hoeveelheid content die we met zijn allen produceren, zal blijven toenemen, net als de drang om je te onderscheiden van je concurrenten. “In plaats van je te richten op een massapubliek, denk ik dat contentmarketeers die zich richten op gespecialiseerde niches, meer effect kunnen bereiken. Ik denk ook dat deze niche-communities actiever betrokken zijn bij het creëren van ‘brand content’. Co-creatie van content of ‘participation marketing’ blijft een geweldige kans om klantinzichten te verwerven én nieuwe content te creëren,” besluit Odden.

Foto intro met dank aan Fotolia.

Uitgelicht: Training Contentstrategie: verbind met relevante content je doelgroep aan je merk

Training Contentstrategie

Content is king. De voorbeelden van mooie content en contentmarketing vliegen je om de oren. Maar hoe pak je dat aan voor jouw organisatie: wat zijn de kernelementen voor een goede contentstrategie? Na afloop van deze tweedaagse training ga je naar huis met een gefundeerde contentstrategie voor jouw organisatie.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Ha Maaike, Topartikel! Na mijn 1e blog – waarmee ik alle bovengenoemde regels met voeten heb getreden 😉 – ga ik me beteren. Beloofd!
  Groeten, Henkjan

  1. Bedankt voor het compliment!

 2. Tip 8: Schrijf content in lijn met je Merkverhaal

 3. Goed overzicht. Verbaas me er steeds meer over dat contentmarketing content :) zich beperkt tot publicatie van content. Uniek, breed, op diverse kanalen. En dan? Naar sitestatistieken kijken, zonder enig idee wie er je content consumeren en waar zij in het koopproces zijn. Ik mis het verhaal hoe contentmarketing ipv cost- een profitcenter wordt. Door de engagement op je content op te volgen bijvoorbeeld. Een op een. Vooral in B2B relevant. Dat schijnt dan inbound marketing te heten, of social selling, of connected marketing, of marketing automation. Hoe zie jij dat Maaike?

  1. Sam, ik ben het helemaal met je eens. Het heeft geen zin om alleen maar zo veel mogelijk content te maken om beter vindbaar te worden zonder dat je iets meet. Anders is het misschien wel pure tijdsverspilling want het moet je uiteindelijk wel wat opleveren. Evalueer regelmatig of je op de goede weg bent en stuur indien nodig bij. Meten is weten, maar dit wordt in de praktijk nogal eens vergeten. Zijn je doelstellingen misschien te ambitieus of zijn je berichten wel interessant genoeg? Het mooie van online content is dat je veel dingen kunt meten en het is goed om klanten gewoon te vragen hoe ze bij jou terecht zijn gekomen en wat voor soort content ze interessant vinden. Maar het kost wel tijd om een rol van betekenis te spelen als je contentmarketing inzet dus in het begin is het zeker een kostenpost. De resultaten zijn vaak niet in keiharde euro’s uit te drukken. Ook bij een advertentie of televisiereclame merk je vaak de ROI (Return On Investment) niet meteen. Zie je verbeteringen? Die zijn namelijk altijd meetbaar, als ze goed zijn gedefinieerd! De ‘opbrengst’ gaat dan over meer interactie met een groeiende groep loyale klanten, een online reputatie die in goede banen wordt geleid of een vacature die sneller wordt ingevuld. Of de investeringen opwegen tegen de opbrengsten, is een vraag die sneller ‘ja’ oplevert als je gelooft in de kracht van contentmarketing. Maar als het goed is stapelen de bewijzen zich op een gegeven moment ook op. En natuurlijk hoe beter je je doelgroep kent, hoe beter je de content op hun behoeften aan kunt passen. Ga dus vooral in gesprek met je klanten, online en offline! Hopelijk is jouw vraag zo een beetje beantwoord 😉

   1. Hoi Maaike, Dank. Er is denk ik nog een wereld te winnen door het proces van (anonieme) content marketing soepel over te laten gaan in gepersonaliseerde (individuele) verkoop. Concreet betekent dat social media monitoring en dan echt dialoog aangaan tegen achtergrond van kwalificatie en de sales funnel. Ik zie wel software die dit proces ondersteunt, maar nog weinig in praktijk gebracht. Ik ben er zelf mee bezig, in het klein. Het dreigt te werken :) Als je het helemaal rond kunt breien heb je panklare businesscase. Naar mijn smaak zijn de tijden van meer hits, kliks, views, friends en followers wel verruild voor ‘wat levert het op?’ Als in: concrete waardecreatie.

 4. Prima artikel en het sluit inderdaad mooi aan bij de contenttrends van vandaag! In de praktijk merken we zelf bij onze opdrachtgevers ook dat de focus verschuift naar betere en langere teksten die anders durven te zijn. Deze blog geeft nog eens goed aan waarom goede content deze ontwikkeling doormaakt.

 5. Thank you for doing the interview and this great write up Maaike :) Also, it was nice to meet you at the conference in Antwerp.

  1. It was my pleasure, Lee! Thank you so much for the valuable information 😉

 6. Ik ben wel heel benieuwd naar de onderzoeken waaruit blijkt dat het delen van content zonder benoemen van je producten uiteindelijk zorgt voor meer verkoop. Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor! Kan je die delen?

  1. Annika, hier de resultaten van een paar onderzoeken: http://ow.ly/y7xEL (pdf) of http://ow.ly/y7xMP

 7. Henk Oosterhuis |

  Beste Maaike, ik ben volop bezig met de content op onze eigen nieuwe website. Zie veel herkenning en vooral veel tips. Een heerlijke plek om je kennis te verbreden. We blijven volgen.

  thnaks

  Henk

  BTW, mooie naam voor een bedrijf.

  1. Henk, goed om te horen dat je wat aan de informatie hebt en succes met de nieuwe website!

 8. Geweldige video heb je toegevoegd! Be more like a dog. Vooral als je ziet dat heel veel bedrijven dezelfde content kopiëren van elkaar en alleen de tekst voor seo doeleinden aanpassen, dan is het heerlijk om te zien dat het ook anders kan.

 9. Allicht komt de content-shock ook door het feit dat iedereen kan typen, maar niet iedereen goed kan schrijven? Of dat er veel ‘content’ is die extreem aan de oppervlakte blijft en de open deur niet eens meer open trapt, omdat de deur inmiddels al uit de sponning ligt?

  Leuk artikel, btw!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!