How to

Google Adwords nieuwste feature: Bid simulator

0

Dat Google constant bezig blijft om Google Adwords te verbeteren zal duidelijk zijn. Na het bespreken van de nieuwe interface van Google Adwords die eind maart geïntroduceerd werd op Search Engine Strategies New York is het nu tijd voor een nieuwe feature: de Google Adwords bid simulator (in het Nederlands: bodsimulator).

Resultaten laatste 7 dagen

Google introduceerde onlangs een nieuwe feature voor Adwords: de Bid simulator (in het Nederlands: bodsimulator). Deze bid simulator maakt het mogelijk om te zien wat de invloed is van verschillende biedprijzen op zoekwoordniveau op de uiteindelijke resultaten van een advertentie / campagne. Hij berekent geen exacte cijfers voor de toekomst maar geeft goede schattingen weer op het gebied van aantal vertoningen, het aantal kliks, de kosten en de gemiddelde positie die de advertenties in de laatste 7 dagen gehad zouden hebben op basis van verschillende biedingen op zoekwoordniveau.

Werkwijze bid simulator

De bid simulator berekent deze schattingen op basis van de biedingen in het zoeknetwerk van de laatste 7 dagen en klantspecifieke data zoals Quality Score informatie voor zowel je eigen account als dat van concurrenten. Op basis hiervan wordt vervolgens berekend op welke positie jouw advertentie zou verschijnen en wat de CTR zou zijn bij verschillende biedingen. Het enige wat de bid simulator wijzigt, zijn de biedingen die je zelf kunt veranderen en die moeten liggen in een range van 50% tot 200% van het oorspronkelijke bod. Biedingen van concurrenten, verkeer in Google en kwaliteitsscore worden in de bid simulator hetzelfde gehouden, wat nogmaals aangeeft dat de resultaten goede schattingen zijn, maar geen garantie.

De bid simulator werkt overigens alleen in het zoeknetwerk en niet in het inhoudsnetwerk. Daarnaast is het van belang dat er voldoende kliks zijn geweest in de laatste 7 dagen om de resultaten te berekenen, aangezien deze worden berekend over de historische data van je campagne.

Google-Bid-Simulator

Bid simulator ook beschikbaar voor jouw campagne?

Om met jouw campagne in aanmerking te komen voor het gebruik van de bid simulator moet de campagne aan verschillende eisen voldoen. De belangrijkste hiervan zijn:

  • de campagne moet niet regelmatig tegen het budget aanzitten (aangeraden wordt om het budget te verhogen mocht dit toch het geval zijn);
  • de campagne moet aangevinkt zijn in het zoeknetwerk;
  • de campagne moet voldoende zoekvolume / kliks hebben om schattingen te kunnen maken;
  • de campagne mag geen gebruik maken van één van de volgende opties:
    • de Budget Optimizer
    • de Conversion Optimizer
    • voorkeurspositie
    • geavanceerde Advertentieplanning.

Al met al lijkt de bid simulator een interessante nieuwe feature voor Google Adwords waarbij het nog beter mogelijk wordt om je campagne verder te optimaliseren en het maximale rendement te behalen. De bid simulator komt in de loop van deze maand (april 2009) in alle accounts beschikbaar en ik zie er dan ook naar uit dat het zover is.

Meer informatie over de bid simulator is hier te vinden.