How to

Firefox verslaat Internet Explorer

0

[[image:firefox.jpg::left:0]]De succesvolle nieuwe webbrowser Firefox is hard bezig om Internet Explorer te verslaan. In zijn succesvolle implementatiestrategie (viral in optima forma), met zijn krachtige functionaliteit en soms ook al in de statistieken.

Meer dan 2,6 miljoen mensen hebben afgelopen maand (maart 2005) Firefox gedownload. In totaal schijnen er sinds november maar liefst 45 (!) miljoen downloads van Firefox te zijn geweest. Sinds afgelopen week is de teller met het aantal downloads weer terug, dus we kunnen de standen weer day-to-day volgen, tegenwoordig zelfs met RSS-feed! Volgens nieuwe cijfers van Nielsen/Netratings (via vnunet.com) zijn mannen verantwoordelijk voor 71% van de downloads. Verder schijnt de typische gebruiker een early adopter van technologie en gadgets te zijn.

Firefox profiteert vanaf het begin al volop van allerlei viral effecten. Mensen betalen een kranenadvertentie in The New York Times, fotograferen de vos en zenden hun foto’s in, zijn bezig een mosaic-afbeelding (sites die samen het logo vormen) te maken, er worden flyers ontworpen (Dutch Firefox Flyers) en er zijn zelfs forums waar marketing ideeën rond Firefox worden uitgewisseld. Geweldig als je als merk zo op handen gedragen wordt en de hele wereld je lijkt te helpen om free publicity te krijgen.

[[image:ffflyer.jpg::center:1]]
Boeiend is om te volgen hoe het marktaandeel van Firefox zich ontwikkeld. Volgens cijfers van eind februari (OneStat.com) beschikte Firefox worldwide op dat moment al over een marktaandeel van 8,45% en dat was weer een vol procent hoger in vergelijking met drie maanden eerder. De meest populaire browsers zijn -volgens diezelfde cijfers – momenteel:

1. Microsoft IE 87.28 %
2. Mozilla Firefox 8.45 %
3. Apple Safari 1.21 %
4. Netscape 1.11 %
5. Opera 1.09 %

Volgens Niels Brinkman van OneStat.com lijkt het erop dat gebruikers van Internet Explorer 5 overstappen naar Firefox in plaats van te upgraden naar Internet Explorer 6.0. Ken Cassar, director of strategic analytics bij Nielsen//NetRatings, geeft aan dat de early adopters ontdekt hebben dat een browser meer kan zijn dan alleen maar een commodity. Volgens Nielsen/NetRatings (pdf) is Firefox een blijvertje en is de wereld weer een tijdperk van de dubbele browser binnengestapt. Hoewel er zo links en rechts nog wel wat kanttekeningen bij de verschillende cijfers worden gezet.

Het beeld van die early adopters die die overstappen naar Firefox kan ik vanuit mijn eigen blogstatistieken alleen maar bevestigen. Als we er even van uitgaan dat er juist op blogs veel van die early adopters komen, dan is het interessant om te kijken welke browser de bezoekers van een blogs gebruiken. Kijk zelf maar even, twee screenshots uit de statistieken van Frankwatching (bron: StatCounter.com en Nedstat basic).
[[image:browsers.jpg::center:0]]
[[image:browsersns.jpg::left:0]]Ook bij andere blogs is dit beeld,
overigens iets minder sterk, terug te vinden. Kijk eventueel zelf ook
naar de realtime Nedstat browser- statistieken van Frankwatching, Hans on Experience en Upstream. Het is duidelijk dat Firefox on der sommige groepen gebruikers al zeer breed verspreid is. Ik ben dan ook verbaasd dat ik tijdens mijn dagelijkse speurtochten op het web nog steeds sites tegenkom die niet Firefox-geschikt zijn. Dat kan inmiddels echt niet meer, hierdoor haken gebruikers echt af. Mijn eigen gebruikerservaring bij een niet werkende site is dat je eerste spontane reactie vooral is “dat de site het niet doet” en je (soms) pas in tweede instantie je realiseert dat het ook aan de browser zou kunnen liggen. Maar meestal heb je dan al lang weer weggeklikt. Nog meer werk aan de winkel dus, voor al die designers en developers.

Voor de helft Frankwatching-lezers die Firefox nog niet gebruikt nog even deze links:
Top 10 Firefox
Top 101 Firefox

Voor de helft Frankwatching-lezers die Firefox al wel gebruikt zijn deze links overigens net zo interessant: je vind er namelijk ook een heleboel tips, tricks en links naar handige extensies.