How to

Blogging binnen bedrijven ontwikkelt zich razendsnel

0

[[image:KC2.jpg::left:1]]Op CIO Insight een artikel over de opkomst van weblogs. Bedrijfsomgevingen vormen geen uitzondering op dit verhaal, maar de ontwikkeling onttrekt zich vaak aan het oog van de IT-manager, aldus CIO Insight. Dat sluit mooi aan bij het thema van de Kenniscirkelbijeenkomst over Social Software die vanmiddag in Utrecht werd gehouden.

Allereerst even aandacht voor het artikel op CIO Insight (met dank aan Bertrand voor de tip!). Hierin wordt geconstateerd dat vooral bekende extern gerichte blogs als Scobleizer (marketeer/technical evangelist Robert Scoble van Microsoft) en FastLane Blog (vice voorzitter Bob Lutz van General Motors) tot nu toe veel aandacht hebben getrokken. Deze blogs zijn een nieuw middel in de corporate communicatiemix waarmee ondernemingen een origineel en nieuw kanaal inzetten waarmee ze uit de eerste hand via reacties van lezers signalen uit de markt krijgen.

De andere kant van het verhaal speelt zich echter tegelijkertijd binnen bedrijven af. In het domein waar traditioneel de IT-managers heer en meester zijn, bieden blogs en wikis niet alleen een alternatief voor e-mail, maar zelfs voor traditionele dure systemen voor projectmanagement en kennismanagement. Traditionele systemen die bovendien bij gebruikers niet populair zijn omdat ze als niet zinvol en complex worden ervaren. IT-managers – zo stelt het artikel – mogen dan niet bezig zijn met blogs, ergens in hun bedrijven zijn er mensen wel mee bezig, als ze ze al niet gebruiken. Blogs en wikis maken deel uit van een nieuwe golf van goedkope software die het mogelijk maakt om de manier waarop informatie wordt geschreven, gepubliceerd en gevonden te stroomlijnen. Ze maken het voor iedereen mogelijk om via hun eigen webbrowser op een simpele manier te schrijven en te reageren. Omdat het generieke tools zijn, vergelijkbaar met bijvoorbeeld e-mail en word, kunnen ze ook breed binnen de bedrijfsvoering worden ingezet.

Vervolgens komen er wat voorbeelden voorbij. Bij Lucent Technologies Inc. gebruiken kleine werkgroepen al vanaf begin 2004 blogs en wikis voor training en projectmanagementtaken. Dat gebeurt zonder de formele goedkeuring van het senior IT-management. “People come to us with application needs, and weblogs allow them to publish and capture and record information in a useful way,” aldus Michael Angeles, informatie specialist bij Lucent’s bibliotheekafdeling. “We’re meeting the needs at a grassroots level by allowing them to jump out of a stuck situation.” Ingenieurs die in leren omgaan met een nieuwe versie van een softwarepakket bijvoorbeeld, geven de voorkeur aan een training blog waar ze vragen en commentaren achter kunnen laten in plaats van gebruik te maken van het bestaande document management systeem, dat door Angeles als ‘log’ wordt beschreven.

[[image:lucent.jpg::left:1]]Even zoeken op internet bracht me bij urlgreyhot waar een kort stukje staat over Blogging in Corporate America. In dit verhaal wordt duidelijk dat Lucent ook in 2003 met intern bloggen bezig was. Interessanter nog: een presentatie van Lucent’s Michael Angelis: Making sense of weblog in the intranet (pdf) en een versie met speaker notes (pdf). Even doorklikken maakt duidelijk dat urlgreyhot de weblog van Michael Angeles is. Hiernaast een screenshot van het intranet van Lucent.

Het artikel op CIO Insight vervolgt met het verhaal van Tim Bray, technology director bij Sun Microsystems Inc. “People flock to things that are easy to use and deliver quick results. This is an effortless way to put things on the Web, and it’s easy enough that people take it up on their own.” SUn heeft een blogging server beschikbaar voor al haar werknemers. Er wordt gesproken over ongeveer 1.500 weblogs, in dat getal zijn enkele honderden niet geregistreerde weblogs niet meegenomen. Sommige webloggers, zoals President Jonathan Schwartz en Chief Technology Officer Greg Papadopoulos, schrijven op internet, andere blogs zijn alleen op het intranet toegankelijk.

Het getal van de 8 mijoen weblogs die Technorati elke dag volgt komt weer voorbij. Maar ook nog een ander getal: er zijn meer dan een miljoen wikis gedownload van open-source sites, in gebruik voor bijvoorbeeld het organiseren van designprojecten maar ook het organiseren van conferenties en lunchafspraken. “Voor de eerste keer sinds e-mail leren gebruikers op grote schaal een nieuwe schrijfinterface,” aldus Ross Mayfield, CEO van Socialtext Inc. Socialtext verkoopt wiki- en blogtoepassingen en heeft 20 bedrijven uit de Fortune 500 onder haar klanten.

Vervolgens wordt in het artikel ingegaan op de vraag hoe technology managers met dit vraagstuk moeten omgaan. Ook het aspect spelregels voor werknemers komt hierbij aan de orde (zie ook Frankwatching Wiki). Het resultaat van wat hier ‘social computing’ wordt genoemd (ook: “social software”, “social tools”, “social media”) kan groot zijn. Charlene Li van Forrester hierover: “These tools can create a collaboration ecosystem you can put together as an IT manager. (…) I don’t know that this is going to be ubiquitous. It takes commitment no matter how easy it is.  Maybe 90 percent of people won’t have blogs, although a lot more than 10 percent will read them.”

Gebruikers ontdekken nieuwe wegen om deze generieke tools in te zetten. Een simpele projectmanagement blog voor een kleine groep mensen kan uitgroeien tot een doorzoekbare kennismanagement omgeving als het project afgerond is. Het wordt geleidelijk aan duidelijk tot welke waardevolle resultaten blogs en wikis kunnen leiden. Het succes van Wikipedia (waar duizenden en duizenden vrijwilligers aan meeschrijven) geeft volgens Mayfield het sterke gevoel dat ook bedrijven nu aan de slag moeten met het organiseren van deze vormen van samenwerking.

Het artikel besluit met een verhaal over een kinderziekenhuis en regionaal medisch centrum in Seattle. Daar wordt de Movable Type blogsoftware  van Six Apart Ltd. gebruikt om een intranet voor 3.000 medewerkers te servicen. De software, waarmee tientallen mensen zelfstandig, dus zonder tussenkomst van een webmaster of kennis van html, nieuws en updates voor kalenders, projectpagina’s en beleidsdocumenten kunnen plaatsen (‘posten’). Web services manager Christian Watson geeft aan dat dit veel beter werkt dan het intranet dat hiervoor bestond en met Microsoft’s FrontPage was gemaakt. “”The distributed authorship of people from different departments means the content is fresher,” zo vertelt hij. De blog software voorkwam ook dat er geld in een prijzig content management systeem moest worden geïnvesteerd. “This was an internal project of the Web team, done without capital outlay and with minimal IT staff time,” vertelt Watson. “The CIO is aware of it, and how it works, but it saved him money before he knew that the money might have had to be spent.” Meer over dit onderwerp in het artikel Big-Time Blogging.

[[image:kc3.jpg::left:1]]Een prachtig verhaal dat bedrijven toch echt aan het denken moet zetten, zou je zeggen. Datzelfde effect trad in elk geval vanmiddag op, in een bijeenkomst van de Kenniscirkel over Social software. Op initiatief van Proven Partners en in samenwerking met TPG Post en Macaw kwam vanmiddag in de Utrechtse Jaarbeurs een 50-tal mensen bijeen.

Ik heb daar samen met Maarten Sikkema (Macaw) en Ton Zijlstra (Proven Partners en Interdependent Thoughts, hier links op de foto) een presentatie gegeven. Onder de aanwezigen, naast vooral veel mensen uit het bedrijfsleven en de overheid, ook enkele bloggers. Uiteraard is er dus ook al weer het nodige over geschreven.

Dit kon ik zo snel vinden (updated 5 mei 2005):

[[image:kc1.jpg::center:1]]

Verder was het erg leuk om even kennis te maken met Pierre Gorissen (van ICT en Onderwijs BLOG), Hans Mestrum (van Hans on Experience) en Carla Verwijs (van Far Wise in Knowledge Management). Natuurlijk er was veel te weinig tijd voor een echte kennismaking, maar dat halen we op een ander moment wel weer in!

Meer informatie:

[Met dank aan Pierre Gorissen en Hans Mestrum voor de foto’s]