Hotline to Home brengt mensen bij elkaar

0

[[image:h2h.jpg::right:0]]Vandaag, 22 december, was de officiële opening van de stichting Hotline to home. Het St. Jans Gasthuis in Weert, toch al in kerstsfeer, opende haar deuren voor een honderdtal genodigden voor de (technische) aftrap van dit mooie initiatief om ziekenhuispatiënten via nieuwe technologie in contact te brengen met hun dierbaren thuis.

"Opa Jan ligt al een tijdje in het ziekenhuis. Het is bezoekuur en Oma Cobi is er niet. Ze voelt zich zelf ook niet zo lekker. Buiten is het koud en overal ligt sneeuw. Die lange busreis kan ze nu niet maken. Gelukkig is er Hotline to Home!Opa Jan steekt zijn duim omhoog en Cobi lacht. Nu hebben ze elkaar toch even gezien."

Dat is misschien de beste manier om het idee achter dit Hotline to Home uit te leggen. En het werkt nu echt! De feestelijke opening werd vanmiddag gedaan door Henri Janssen, algemeen directeur van het St.Jans ziekenhuis. Janssen sprak lovende woorden uit over het initiatief dat cardioloog Andre Lucassen heeft genomen om de stichting op te zetten en hiermee ook het imago van het ziekenhuis te verbeteren. Andre Lucassen nam daarna het woord om het idee achter Hotline to Home ook gevoel mee te geven. Dat is hem zeker gelukt. Door veel daadkracht en enthousiasme is in een kleine drie maanden tijd (het idee ontstond pas in oktober van dit jaar) Hotline to Home uitgegroeid van een idee tot een feit. Frank Janssen van Frankwatching kon er vanmiddag helaas niet bij zijn, maar werd als virtuele vriend voor zijn steun via de weblog door Andre Lucassen bedankt.

Verschillende mensen hebben hun handen uit de mouwen gestoken om Hotline to Home van start te kunnen laten gaan. Ieder heeft op zijn of haar eigen manier een steentje bijgedragen. De opening werd muzikaal opgeluisterd door dialectzanger Fer Koolen, die zo onder de indruk was van dit initiatief dat [[image:hermangaby.jpg::right:1]]hij belangeloos een optreden gaf. De meeste media aandacht ging echter naar Herman van Veen. Hij voltrok de feitelijke opening door de werking van Hotline to Home in de praktijk te demonstreren. Zittend achter een laptop, verbonden via UMTS kaarten (gesponsord door Vodafone, voor elkaar gekregen trouwens via de eerdere oproep op Frankwatching), gewapend met microfoon en webcam had hij contact met een vrijwilliger van de stichting Hotline to Home. De beeldkwaliteit was goed, het geluid af en toe nog wat minder. Hoe dan ook, de opzet werkt en is nu al erg geslaagd!

Namens Hotline to Home wil ik iedereen die via Frankwatching heeft gereageerd (op de site van Frankwatching, dan wel per e-mail) enorm bedanken voor de vele tips en suggesties en de echte inzet die we hebben mogen ontvangen. We staan open voor verdere ideeën en apparatuur!

Met feestelijke groet,

Gaby Sadowski-Rasters (columniste, maar vandaag vooral van Hotline to Home)