Verdieping

Nieuw boek over weblogging

0

[[image:detailomslag.jpg::right:1]]Bij A.W. Bruna is ‘Weblogging’ verschenen, een nieuw boek over het fenomeem blogs van de hand van onderwijskundige Sietse Kuipers. Het boek zet op een duidelijke manier de wereld van het webloggen op een rijtje. Het boek is opgezet rond een drietal basisvragen: wat zijn weblogs, hoe werkt het en hoe doe ik het. Het is een prima boek dat op een laagdrempelige manier uitlegt wat webloggen inhoudt. Wat me aanspreekt is dat het vol staat met cases van allerlei succesvolle shocklogs, reislogs, foodlogs en ga zo maar door.

Ik werd medio mei door Timo Boezeman, Redacteur Nieuw Media bij A.W. Bruna maar ook trouw en actief bezoeker van Frankwatching, uitgenodigd om het voorwoord van dit boek te schrijven. Weer eens een andere uitdaging dan een posting op een weblog. Het voorwoord is, behalve een introductie op het boek, ook een soort reisverslag door mijn leven als weblogger en ik wil het graag ook hier met jullie delen.

[[image:weblogging-boek.jpg::center:1]]

Het was in 2001 dat ik voor het eerst met het fenomeen weblogs kennismaakte. Het was een collega die me op het bestaan van deze nieuwe tools wees. Ik raakte er meteen door geboeid en die fascinatie ben ik daarna nooit meer kwijt geraakt. Wat ooit begon als hobby is inmiddels een uit de hand gelopen hobby. Bloggen bracht bekendheid, bleek ook business. Maar bloggen bleef bovenal passie.

Ik denk dat ik in eerste instantie nog het meeste onder de indruk was van feit dat je met zo’n tool wel heel erg gemakkelijk teksten en beeldmateriaal kon publiceren. Een wereld van verschil met wat ik tot dat moment had leren kennen als publicatietools. Ik zag een soort vereenvoudigde tekstverwerkingstool die bovendien de mogelijkheid bood om in een moeite door ook de verspreiding van een bericht te regelen.

Het duurde tot de zomer van 2002 totdat ik zelf, op het intranet van mijn werkgever, ging bloggen. Op dat moment raakte ik nog meer gefascineerd. Ik zag ineens een mogelijkheid om mijn gedachten en ideeën vrijuit te laten stromen en aan anderen door te geven. In principe onbeperkt, de enige beperking die er nog was, was die van mijn eigen selectie en mijn eigen tijd. En de grenzen van dat intranet natuurlijk.

Het daaropvolgende jaar raakte ik steeds meer gebiologeerd door weblogs op internet. Ik zag geen site, maar ik zag mensen van vlees en bloed die vol overgave en overtuiging soms dagelijks in de weer waren. Ik voelde me geïnspireerd door deze bloggers en er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor me open. Niet onbelangrijk daarbij was dat het mogelijk bleek om je via RSS op weblogs te abonneren.

Ik zal de zondagmiddag in februari 2004 nooit vergeten dat ik – min of meer per ongeluk – mijn eerste bericht via Blogger.com op internet plaatste. Ik besloot om de zaken die me boeiden voortaan aan het web toe te vertrouwen. De gedachten die als professional in me opkwamen schreef ik op in een openbare weblog en mijn gedachten over persoonlijke zaken kregen een plekje op een besloten weblog.

Op beide weblogs kon ik mezelf zijn, ik kon er mijn ei kwijt en ik wist me nog eens extra gestimuleerd door collega’s, vrienden en familieleden die er zo nu en dan een kijkje kwamen nemen. Ik betrapte mezelf erop dat ik genoot van elke reactie. Maar mijn hart ging echt sneller kloppen toen ik via het bloggen nieuwe mensen leerde kennen. Gelijkgezinden en geestverwanten die ik anders nooit zou hebben ontmoet.

In 2005 werd me duidelijk hoe bloggen ook aan je leven een andere wending kan geven. Ik besloot te stoppen met mijn managersbaan en ging minder werken. En ook in mijn persoonlijke leven werd een nieuwe koers uitgezet. Via de blog leerde ik nieuwe mensen kennen. Maar belangrijker nog; via de blog leerde ik mezelf, mijn dromen en passies kennen. Bloggen is het beste dat mij overkomen is. Bijna dan…

Al deze facetten van weblogs – en nog veel meer – komen aan bod in dit boek van Sietse Kuipers. Ik kan het je van harte aanbevelen!

Frank Janssen
Blogger op Frankwatching.com (en voor een kleiner publiek op Janssen & Zo)”

Wil je meer informatie over Weblogging of wil je het boek bestellen, ga dan naar de site van A.W. Bruna. Voor alle duidelijkheid: ik heb geen financieel belang bij het aantal verkochte exemplaren!

Update 11.24 uur: Marco Derksen van Marketingfacts attendeerde me op twee postings over dit boek die tijdens mijn vakantie verschenen zijn. Een prikkelend artikel van Tonie van Ringelestijn op Bright leidde tot een boeiende discussie op Marketingfacts. Zie verder ook mijn reactie onder dit artikel.