Innovatie

Tools: Top 10 Online Image Editors

0

Online Image Editors Het voordeel van Web 2.0 tools is dat er steeds meer gratis beschikbaar is. Neem nou bijvoorbeeld beeldbewerkingssoftware. De hoeveelheid online image editors neemt hand over hand toe en de concurrentie voor vaak dure pakketten als Photoshop en Paintshop Pro en Corel Photopaint wordt alsmaar groter. Twaalf van deze pakketten zijn nu op een rij gezet en in tabelvorm met elkaar vergeleken.

Het gaat hier om pakketten die weliswaar niet helemaal te vergelijken zijn met hun betaalde broertjes, maar die wel erg handig zijn als je snel en goedkoop iets aan een foto (of ander beeld) wil aanpassen. We hebben het dan over handelingen als resizen, rode ogen verwijderen, roteren, helderheid, scherpte, kleur en ga zo maar door.

Online Image Editors Compared

Behalve deze tabel (via Smiley Cat Web Design) met een vergelijking van tien tools is er ook een spreadsheet (via Davidrothman.net) waarin 6 tools (waaronder nog twee andere) vergeleken worden.

Het is indrukwekkend wat er online al allemaal mogelijk is. De tools zijn over het algemeen gemakkelijk te gebruiken en hebben indrukwekkend veel mogelijkheden. Iedere tool heeft wel de basisfunctionaliteiten aan boord: aanpassen formaat, kleur, helderheid, crop etc. Bij sommige tools kun je onbeperkt met undo en redo (ongedaan maken en opnieuw doen) werken, dat is zelfs handiger dan wat ik zelf met Photoshop Elements kan. Tools als Cellsea, NetImager en nexImage concurreren op onderdelen behoorlijk met de ‘professionele’ tools.

Cellsea

Sommige van de tools werken samen met photosharing services als Flickr en PXN8Photobucket. Sommige van deze tools geeft je de mogelijkheid om de foto’s op een webpagina te bekijken en vervolgens de foto te kiezen die je wil bewerken. De tools hebben uiteenlopende mogelijkheden als het gaat om het uploaden en omzetten van formaat naar formaat. Maar met alle tools kun je een beeld in de belangrijkste bestandsformaten (JPG, GIF, PNG, BMP, TIF, PDF, EPS) uploaden en opslaan.

Dit zijn de tools die met elkaar vergeleken zijn:

snipshot.jpgSnipshot
(recensie op Addicted to life en
MasterNewMedia)

pxn8.jpgPXN8
(recensie op Digital Inspiration,
Addicted to life, MasterNewMedia en
Lifehacker)

viclmager.jpgVicImager
(recensie op Addicted to life)

picture2life.jpgPicture2Life
(recensie op MasterNewMedia en
Mashable)

cellsea.jpgCellsea
(recensie op
Addicted to life)

phixr.jpgPhixr
(recensie op Digital Inspiration, Addicted to life en MasterNewMedia)

netimager.jpgNetImager
(recensie op
Addicted to life)

imageauthor.jpgImageAuthor
(recensie op Addicted to life)

neximage.jpgnexImage
(recensie op Addicted to life en MasterNewMedia)

lookwow.jpgLookWow (recensie op
Addicted to life)

fauxto.jpgFauxto
(recensie op Digital Inspiration, Mashable en Lifehacker)

pixer.jpgPixer
(recensie op AdGlobe Tech Blog)

Met name Cellsea komt op (internationale) blogs als beste tool naar voren, Fauxto lijkt een veelbelovende nieuwkomer. Heeft er iemand eigen ervaringen met (een van) deze tools?

Update 18.06 uur: Er blijkt ook een Nederlandse beeldbewerkingstool te zijn: Fototool.nl (english: Onlinephototool.com). Bedankt Bram voor de tip!

fototoolnl.jpg“Op fototool.nl kun je eenvoudig online je screenshots en/of foto’s bewerken en opslaan. Als je de foto’s ook online wilt bewaren, moet je je eerst registreren. Wil je alleen een foto verkleinen? Ga dan naar fotoverkleinen.nl. Ook leuk: Je eigen Fotokaarten maken.”

Fototool.nl

FamilypixUpdate 21.15 uur: Via een Bright-artikel (Tonie van Ringelestijn heeft in zijn Top 5 nexImage op nummer 1 staan, zie reacties) ontdekte ik nog een Nederlandse fotosite waar je ook foto’s kunt bewerken: Familypix. Deze service vraagt € 3 per maand (gratis uitproberen).

Ook andere suggesties en ervaringen zijn welkom!