How to

Top 10 Social music portals

0

social musicMuziek is erg belangrijk in een mensenleven en wat mij betreft al sociaal op zich. Maar de social music sites geven aan dat sociale aspect nog een extra dimensie. Na de eerste golf van P2P sites (Napster, KaZaA, BitTorrent etc) waar het delen met onbekenden centraal stond, ís er nu een sterkte toename van sites waar geïnspireerd worden en het delen met vrienden centraal staat. Gratis, legaal, interactief en onuitputtelijk. Een overzicht van de beste internationale Social music portals.

finetune1.pngFinetune is een nog erg jonge toepassing die meteen al erg professioneel oogt en voelt. Je kunt bij Finetune playlists maken van specifieke songs. Een playist is minimaal 45 nummers lang en je mag daar dan maximaal 3 nummers van eenzelfde artiest inzetten (afspraak met de platenfirma’s). Uiteraard is zoeken op gerelateerde muziek mogelijk en als je het nog gemakkelijker wil, dan druk je op de I’m lazy knop. Daarnaast ontstaan er formats die wat op radio beginnen te lijken. En heel bijzonder: FineTune is speciaal aangepast voor de Wii spelcomputer. Gebruikers kunnen kiezen uit 2 miljoen songs en daar zit erg veel populair materiaal (van alle tijden) tussen. Wil je iets bestellen, dan kun je meteen kopen bij Amazon.

pandora.pngPandora bestaat al erg lang, vanaf 2000. Initiatiefnemer is het Music Genome Project , een groep musici en programmeurs. Het team luistert muziek af en probeert de muziek door het toekennen van allerlei kenmerken (melodie, ritme, tekst) te karakteriseren (eens soort DNA-profiel dus). Je kunt als luisteraar een favoriet nummer kiezen en Pandora stelt dan een passend programma voor je samen. Tijdens dit programma kun je als luisteraar door te stemmen invloed uitoefenen op het verdere verloop. Pandora leert op die manier je muzikale voorkeur kennen.

last-fm.pngLast.fm is een andere veteraan en is de meest sociale van het hele stel. In de database zitten zo’n 3 miljoen songs. Ook hier kunnen bezoekers hun favoriete muziek aangeven en geeft Last.fm vervolgens suggesties. Je moet wel eerst een tooltje downloaden dat zich vervolgens nestelt in de eigen muziekspeler (iTunes, WinAmp etc.). Tagging vormt een belangrijk onderdeel van de luisterervaring bij Last.fm: je kunt elke song waarnaar je luistert een tag meegeven en ook luisteren naar user tag radio. Je kunt zelfs de muziek op je eigen pc laten doorzoeken, er een persoonlijk muziekprofiel mee laten samenstellen en dat weer delen met vrienden (of er nieuwe vrienden mee maken).

mog.pngMOG is een echte muziek community. MOG is erg blog-georiénteerd en draait om gebruikerspagina’s, zogenaamde “Mogs”. Je bouwt je Mog rond songs en artiesten waar je van houdt. Er onstaat op die manier een persoonlijk profiel dat anderen weer kunnen bezoeken en waar ze commentaar op kunnen geven. Dit profiel wordt ook gebruikt om je aan andere mensen of muziek voor te stellen, inderdaad wederom met hetzelfde muzikale profiel. Ook hier wordt gewerkt met software die gedownload moet worden en vervolgens je eigen muziekverzameling analyseert.

radioblogclub.pngRadioBlogClub is is een andere muziekservice die playlists samenstelt die afgeleid worden van een artiest of song die je doorgeeft. RadioBlogClub is nog niet zo bekend, maar de interface is goed. Wanneer je naar de site gaat en een artiest of song intikt, dan krijg je een playlist met 10 songs terug. Het aanbevelen werkt nog niet zo best, maar daarentegen mag je wel weer hun speler in je eigen blog hangen (embed). De toepassing is nog niet overal even bedrijfszeker, maar wel de moeite van het vermelden waard.

mystrands.pngMyStrands is ooit begonnen als MusicStrands. Ook deze service werkt met een een download die samenwerkt met je muziekspeler en op basis daarvan met aanbevelingen komt (incl. onder meer tagcloud). Eigenlijk goed vergelijkbaar met Last.fm, maar MyStrands ‘praat’ ook met je mobiele telefoon en heeft een socialer aanbevelingssysteem. Met name de connectie met mobiel loopt men dus voor in het bij elkaar houden van iemands persoonlijke muziekcollecties.

ilike.pngiLike is een plug-in voor iTunes die je muziekbibliotheek socialer maakt. Ook deze service volgt wat je luistert en adviseert over songs en mensen met een gelijksoorige smaak. iLike hangt netjes in de interface van iTunes en adviseert over muziek terwijl je de songs afspeelt. Het belangrijkste verschil met andere toepassingen: men doet niet alleen aanbevelingen van bekende groepen, maar kijkt bijvoorbeeld ook in de database van GarageBand.com, een internetcommunity voor nog niet ontdekte groepen. Er is ook een widget voor MySpace.

ijigg.pngiJigg is een muzikale ontdekkingstocht, zeg maar een soort Digg voor muziek. De gebruikers stemmen over individuele songs en de populairste komen bovenaan de homepage te staan. Je kunt bij iJigg niet willekeurig zoeken naar verwante artiesten, maar je kunt wel door specifieke genres bladeren. De speler iJigg kan ook in site worden gehangen (embed) zodat je met vrienden kunt delen. Bands kunnen er ook hun eigen songs uploaden. Naarmate deze service populairder wordt, biedt het ook een prima podium voor startende bands om ontdekt te worden.

Wie kent er Nederlandse portals die zich met deze internationale social music portals kunnen meten?

Via: ZEIT online (Die Boxen der Pandora) en TechCrunch (Social Music Overview)