Adverteren in online communities écht weggegooid geld?

0

Second LifeAdverteren in online communities is weggegooid geld, kopt Nu.nl/internet. Dat zou blijken uit onderzoek van MarketResponse. Maar het lijkt er op dat de auteur van het bericht (Wieland van Dijk) het persbericht niet helemaal goed heeft gelezen…

Twijfel over Second Life doet al veel langer de ronde
Over de effectiviteit en daadwerkelijke potentie van Second Life wordt al langer sceptisch geschreven. Een stroom van berichten op MarketingFacts, andere blogs en in verschillende vakbladen (bijvoorbeeld in het communicatievakblad C, uitgegeven door Logeion – vereniging voor communicatie) trekt Second Life als Krachtigste Uiting Van Alles Wat In Marketing En Communicatie Goed En Mooi Is ernstig in twijfel.

Adverteren in SL niet hetzelfde als adverteren in online communities
Misschien heb ik het mis, maar volgens mij is adverteren in SL (en Hyves) absoluut niet hetzelfde als adverteren in online communities in het algemeen. Grote stappen snel thuis, moet Van Dijk gedacht hebben. Op dezelfde manier is de journalist door het bericht van MarketResponse gesprongen, zo lijkt het.

Vergelijk…
Van Dijk schrijft: “Hoewel het ene na het andere bedrijf een vestiging opent in Second Life of vrienden zoekt op Hyves, zien consumenten weinig in dergelijke nieuwe advertentievormen. Volgens een onderzoek van Marketresponse is tweederde van de ondervraagden niet in de reclame geïnteresseerd.”

Met…
MarketResponse opent het persbericht met: “Het Nederlandse bedrijfsleven weet niet hoe ze de consument moet aanspreken op online communities als Hyves en Second Life. De advertentie-inspanningen van de bedrijven appelleren niet aan de nieuwsgierigheid van de consument. Dat blijkt uit onderzoek door MarketResponse naar de houding van 505 Nederlanders ten aanzien van online communities.”

Mensen zien geen nut óf bedrijven niet in staat relevant te zijn?
Dat is nogal een verschil! In het originele bericht staat niet dat mensen weinig zien in dergelijke advertentievormen, er staat dat bedrijven nog niet in staat zijn om op zó’n manier te communiceren dat het aanspreekt. En dat is logisch. Want dat ‘wij communicanten’ en ‘wij marketeers’ dat in meer traditionele media en kanalen wél kunnen, komt door járen onderzoek, finetuning en trial and error. Maar SL en – om te voorkomen dat ik dezelfde fout maak als Van Dijk – online communities zijn nog zó nieuw, dat dit hele proces van kennisvergaring óók nog in de kinderschoenen staat…

Wat de échte kracht van online communities is? Daar heeft iedere marketeer wel zijn theorieën over. Over enkele jaren – en na talloze, talloze onderzoeken – zullen we het zeker weten. Tot die tijd? Trial and error.