How to

Hoger in Google met affiliate marketing

0

googlegirl.jpgDe laatste maanden is bij marketeers de discussie flink opgelaaid over de mate waarin affiliate netwerken bijdragen aan de vindbaarheid van websites in Google. Nieuwe technieken kunnen een grote bijdrage leveren aan een betere positie in de organische zoekresultaten van Google en andere search engines. Verkeerd gebruik of foute links kunnen echter totaal de plank mis slaan of zelfs een negatief effect hebben.

marketing-strategy-win-new-clients1.jpgDe discussie is los gebarsten omdat affiliate websites meestal voor Google relevante links in hun websites opnemen. Affiliates worden immers betaald als consumenten iets kopen nadat ze op een link klikken. Niet relevante links leveren niets op, dus plaatsen de goed presterende affiliates links naar partijen die echt waardevol zijn. Door de relevantie van de hyperlinks die affiliates plaatsen is het voor Google interessant om deze mee te nemen bij de link populariteit.

Maar welke links zijn nu het beste? Ik maak onderscheid tussen traditionele affiliate links, directe links en pure directe links.

1. Traditionele affiliate links

Traditionele affiliate links hebben zeker impact op de vindbaarheid in Google, maar deze is beperkt. Doordat affiliates links op hun webpagina’s zetten die naar de site van de adverteerder verwijzen, kan Google de adverteerders eerder vinden en de site van de adverteerder indexeren. Bovendien telt Google de links waarschijnlijk zwaarder mee als er een 301 redirect (permanent) wordt gebruikt dan als er gebruik wordt gemaakt van een 302 redirect (temporary). Echter, door de meetcode die er aan vastzit vindt Google de meeste links die affiliate websites inzetten minder interessant. Een website die een link plaatst zonder meetcodes of variabelen is interessanter voor Google.

2. Directe links

images3.jpgGoogle hecht dus meer waarde aan links die ik “directe links” noem. Een directe link is, het woord zegt het al, een link die direct naar de pagina van de betreffende adverteerder linkt. Er zijn echter twee typen directe links: Enerzijds pure links zoals www.adverteerder.nl/product.html en anderzijds directe links met een variabele zoals: www.adverteerder.nl/pagina?affid=5 Je ziet dat de link naar de adverteerder linkt maar na het vraagteken zie je affid=5. Met de variabele zoals in dit voorbeeld “affid=5” kan het affiliate netwerk achterhalen aan welke affiliate wat betaald moet worden.

De werking van de directe links ten opzichte van de traditionele affiliate links is discutabel. De allereerste vraag is: “Op welke woorden wordt je met deze links gevonden?” Als het gaat om het beter vindbaar maken van de website kan het zeker bijdragen. Maar vaak wil een marketeer juist dat een specifiek zoekwoord, product of pagina voor consumenten beter vindbaar is. Als je op specifieke woorden gevonden wil worden, kunnen alleen meerdere links van diverse sites hier aan bijdragen. In dit geval dragen de directe links niet of nauwelijks bij.

Als je namelijk goed kijkt naar de link dan zie je: “ ?affid=5 “. Het cijfer verandert per affiliate. Dus als affiliate van een netwerk met id = 5 de link plaatst, is de link www.adverteerder.nl/pagina?affid=5. Als een andere affiliate bijvoorbeeld met id = 6 de link plaatst ziet de link er zo uit: www.adverteerder.nl/pagina?affid=6. Google ziet beide links en registreert dit als aparte links naar aparte pagina´s en niet als twee links die bij elkaar opgeteld de linkpopulariteit verhogen. Het kan dus voorkomen dat één affiliate (met een hoge pagerank en een relevante pagina) je, door het plaatsen van een directe link, een hogere positie op één zoekwoord in Google geeft. Maar daar blijft het dan ook bij.

Directe links met een affiliate-id dragen volgens mij voornamelijk bij aan de vindbaarheid van je homepage. Vaak staat die al op een nummer 1 positie in Google, in dat geval is er weinig toegevoegde waarde. Daarnaast is het de vraag of Google op lange termijn geen tegenoffensief begint voor dit type links. Wellicht dat Google deze categorie links zelfs als spam gaat beschouwen als er partijen tussen zitten die niet meer ter goeder trouw handelen en misbruik maken van de techniek. In het meest extreme geval kunnen de pagina´s en de site waar naar gelinkt wordt uit de Google zoekresultaten gebannen worden.

3. Pure directe links

google-pagerank.jpgDe meest veilige en beste methode is wat ik pure directe links noem, zoals www.adverteerder.nl/product.html. Een affiliate programma of partij die pure links levert kan daarmee bijdragen zonder dat hier risico´s aan verbonden zijn. Uit onderzoek blijkt dat de linkpopulariteit inderdaad direct invloed heeft op de positie in Google nadat een aantal goede websites de links gebruikt. Met deze links echter krijgt traditionele affiliate marketing een hele nieuwe dimensie. Andere zaken worden belangrijk zoals: “Op welke zoekwoorden wil je dan gevonden worden? Op welke sites wil je staan? Wat vergoed je voor zulke links en hoe benader je sites?” Het is een nieuwe ontwikkeling in affiliate marketing die de komende maanden meer aandacht zal krijgen.