Frankwatching.com en Volkskrantblog.nl beste Nederlandse weblogs

0

Radio Nederland Wereldomroep heeft vandaag de winnaars van ‘The Best of Blog Awards’ bekendgemaakt. In de categorie ‘Beste Nederlandse weblog’ is Frankwatching door de internationale jury aangewezen als winnaar. De publieksprijs gaat naar Volkskrantblog.nl. De Wereldomroep is dit jaar voor het eerst medeorganisator voor de Arabische taal. In deze categorie wint Aljazeeratalk.net. De Russische weblog ak-bara.livejournal.com mag zich ‘Beste weblog wereldwijd’ noemen.

Met ‘The Best of Blog Awards’ (The BOBs) is initiatiefnemer Deutsche Welle op zoek naar de beste weblogs in 10 talen. De Wereldomroep organiseert de wedstrijd voor de Nederlandse taal en is medeorganisator voor de Arabische taal. Wereldwijd hebben meer dan 7.000 weblogs zich voor the BOBs aangemeld. De internationale weblogprijzen werden gisteravond en vannacht in Berlijn bekend gemaakt tijdens een ceremonie, die werd gepresenteerd door Ellen ten Damme.

bobs.jpg

De internationale jury heeft Frankwatching als winnaar gekozen, omdat de blog ‘toonaangevend, vernieuwend en trendsettend is op het gebied van marketing, media en internet.’ De jury bestaat uit onafhankelijke journalisten, mediaspecialisten en weblogexperts. Het Nederlandse jurylid is journalist en auteur Henk Blanken, die op dit moment werkzaam is bij het Dagblad van het Noorden.

De andere genomineerden voor Beste Nederlandse Blog waren: www.onzemaninteheran.nl, www.marketingfacts.nl, www.sargasso.nl, www.merelroze.com, www.dagelinks.nl, www.hoeiboei.web-log.nl, www.appelogen.be en weblog.fok.nl. Vorig jaar wonnen Bureau Belgrado (juryprijs) en Bieslog van programmamaker Wim de Bie (publieksprijs) de Nederlandse Blog Awards.

aljazeeratalk.jpg

Beste Arabische weblog
De weblog is de beste Arabische weblog, omdat ‘het een ambitieus en bijzonder project op het gebied van burgerjournalistiek is.’ Een netwerk van jonge correspondenten binnen de Arabische wereld probeert een serieus alternatief te zijn voor de gevestigde media. Hoewel de televisiezender Al Jazeera de website ter beschikking stelt, bemoeit de zender zich niet met de redactionele inhoud.

ak-baralivejournalcom.jpg

Beste weblog wereldwijd
Op de bekroonde blog ak-bara.livejournal.com publiceert een vrouw uit Wit-Rusland realistische en esthetische foto’s van het dagelijks leven in Wit-Rusland. De jury vindt deze blog uniek, omdat het ‘een zelfrelativerend verslag doet van een land waar verder nauwelijks iets over te horen of zien is.’ Overigens was de Nederlandse blog Volkskrantblog.nl ook in deze categorie genomineerd.

Reporters zonder Grenzen
In de speciale categorie ‘Reporters zonder Grenzen’ (voor weblogs die zich op bijzondere wijze inzetten voor vrijheid van meningsuiting) is jotman.blogspot.com als winnaar uit de bus gekomen.

jotmancom.jpg

Deze blogger maakte naam met zijn verslag van de staatsgreep in Thailand (2006) en de recente protesten tegen de militaire junta in Birma. Overigens was de Nederlandse weblog www.wijblijvenhier.nl ook voor deze prijs genomineerd.

Overige categorieën
Blogs konden ook meedingen naar prijzen in de overige categorieën: Beste Video Blog, Beste Podcast en de Blogwurst Award (voor de meest merkwaardige, verrassende of vernieuwende blog). Geen van de Nederlandse genomineerde blogs viel in deze categorieën in de prijzen. De volledige uitslag is na te lezen op www.thebobs.com (zie hier het overzicht).

‘The BOBs’ is de enige jaarlijkse competitie die een internationaal en taaloverstijgend overzicht biedt van de snelgroeiende blogscène. Deutsche Welle schrijft de wedstrijd sinds 2004 uit. Dit jaar in 10 talen: Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Nederlands, Farsi, Frans, Portugees, Russisch en Spaans.

Bedankt allemaal!

Ik kreeg een uur geleden het bovenstaande persbericht door en ik ben er nog steeds ondersteboven van! Ik wil graag iedereen, zowel bloggers als bezoekers, ongelooflijk bedanken voor hun bijdrage aan en betrokkenheid bij Frankwatching. Zonder dat was het nooit zo ver gekomen. Ook wil ik natuurlijk de jury bedanken voor het uitroepen van Frankwatching tot winnaar!

Frank (en hier vind je de rest van het team)