Social Network Aggregators knopen alle online sociale netwerken aan elkaar

0

Het lijkt een paradox. Online sociale netwerken zijn er om het ons gemakkelijk te maken, maar door het grote aanbod aan netwerken wordt het juist moeilijk om contacten terug te vinden.

Een oude schoolvriend staat op schoolbank.nl, een studiegenoot op LinkedIn, de buurvrouw en haar kinderen op Hyves en de Italiaanse vakantieliefde op Facebook. En dan heb ik nog maar een fractie van het aantal websites genoemd waar je een profiel kan aanmaken, content creëren en communiceren. Bijna alle Web 2.0 sites zoals Flickr, Twitter, Youtube en Last.fm zijn met deze functies uitgerust. Het wordt steeds lastiger om alles nog te volgen. Bart Schutz spreekt in dit verband van Interaction Overload, een burn out door het volgen van alle sociale contacten op internet.

Overzicht van social networks sites

Een greep uit het aanbod van sociale netwerk sites

Social Network Aggregators

Social Network Aggregators beloven de oplossing te bieden voor de wildgroei aan Web2.0 applicaties. Met fantasierijke namen als iStalkr, Correlate.us, Spokeo, Second Brain en Chirp verbinden ze ieder op hun eigen wijze een groot aantal netwerksites, zodat je ze kan volgen en beheren vanuit één centrale plek. Maar ook hier doet zich het probleem van de overvloed voor: het aantal Social Network Aggregators is mogelijk nog groter dan het aantal Web2.0 applicaties zelf. Mashable maakte in juli vorig jaar een overzichtelijke top 20 van de aggregators. Twee ervan heb ik uitgeprobeerd: Spokeo en SocialURL.

Spokeo

spokeo.jpgSpokeo is een soort RSS-reader voor sociale netwerken. Het verzamelt content uit blog’s en profielpagina’s van vrienden en laat direct zien wanneer er nieuwe content is geplaatst. Ook nieuwe foto’s van je vrienden op Flickr of Picasso worden weergegeven, net zo als de muziek die je vrienden beluisteren of de video’s die ze uploaden of bekijken. Het invoeren van de log-in gegevens van de netwerksites waarbij je bent aangesloten is voldoende om één mega-account te maken. Vervolgens kan je je vrienden op alle manieren indelen en sorteren.

SocialUrl

logo.gifWaar Spokeo het volgen van je vrienden centraal zet, richt SocialUrl zich op het beheren van je eigen identity online. SocialUrl is de centrale plek waar je jouw eigen profiel onderhoudt en je jezelf kan promoten op andere online netwerken. Het is ook de plek waar vanuit je zo’n beetje alle netwerken kan benaderen, vrienden kan vinden en dergelijke. Verder is de site rijkelijk uitgerust met functies die je ook in de sociale netwerken zelf tegenkomt. Wat Spokeo zelf ook weer tot een netwerk maakt.

Chirp

logo1.gifEen hele fraaie aggregator, die aan het overzicht van Mashable ontbreekt, is Chirp. Chirp is niet zomaar een aggregator. Het is een interactieve screensaver die alle berichten, nieuwe content, video’s en foto’s van jouw vrienden op jouw desktop laat passeren. Als een ware Big Brother kan je iedereen uit jouw netwerk volgen alsof je een film bekijkt. Alle user generated content komt vanzelf voorbij.

Accepteer cookies

Screencast van Chirp

De volgende stap

Natuurlijk volgen de internetgiganten Google en Yahoo deze ontwikkelingen nauwlettend. Google werkt met het project Socialstream aan een omgeving waarin gebruikers alle vormen van sociale content kunnen bekijken, delen en reageren op meerdere netwerken tegelijk. Yahoo heeft plannen om haar e-mail omgeving om te bouwen tot Yahoo Life. Dit zou volgens Yahoo het centrale punt worden, waar iedere gebruiker al zijn sociale netwerken kan volgen en beheren.

Social stream

Screenshot Socialstream

Hoe of wie het ook gaat doen, het lijkt erop dat alle belangrijke online sociale netwerken op een dag met elkaar verbonden zullen zijn. Dat biedt veel mogelijkheden. Het meest vernieuwend daarvan is dat we de informatie kunnen ordenen op basis van sociale relevantie in plaats van PageRank. Een van de beloftes van Web 3.0.

Voor de liefhebbers een overzicht van social aggregators (12/03/08):

8Hands
ClaimID
Correlate.us
Dandelife
Ex.plode.us
Fuser
HypeIt
Iminta
Istalkr
Minggl
Mugshot
My.Mashable
MyLifeBrand
Naymz
OtherEgo
Profilactic
Profilefly
Profilelinker
Profileomat
PeopleAggregator
Plaxo Pulse
Readr
Second Brain
Snag
Socialnetwork.in
Socialstream
Socialthing
Socialurl
Spokeo
Tabber
Upscoop
Wink
Ziki
Zoolit