Case gespot: StartZoekVind.nl

0

Zonder de Blue Ocean Strategie red je het als affiliate ook.

startzoekvind.jpgIn de affiliate praktijkcase van de afgelopen maand bewijst de beste nieuwkomer dat er geen uniek concept nodig is om veel geld te verdienen. Het online webwinkelplatform StartZoekVind.nl is een vrij normale startpagina waar geen Blue Ocean Strategie op toegepast wordt en die evengoed succesvol is. Voor de niet-insiders: een Blue Ocean Strategie is een aanpak die focust op differentiatie en vernieuwing.

Deze winnaar van de titel ‘Beste nieuwkomer’ heeft gedurende de eerste 30 dagen na inschrijving als partner bij het M4N netwerk de hoogste omzet behaald via affiliate marketing. Wat zijn de basics om je website toch te kunnen pimpen en er een goede boterham aan te verdienen?

Wat moeten we weten over StartZoekVind.nl?
Van elektronica en telefoonabonnementen tot reisbureaus en leningen: StartZoekVind.nl biedt een compleet online aanbod en verzamelt de beste online shops en internetwinkels. Bovendien biedt de website scripts voor het succesvol maken en promoten van een eigen bedrijfswebsite.

startzoekvind1.jpg

StartZoekVind.nl is dus een startpagina voor iedereen die online winkelt en niet zelf de beste sites wil zoeken. De site beperkt zich niet tot een kleine doelgroep: met de uitgebreide verzameling webwinkels en online diensten is StartZoekVind.nl een startpagina voor zowel consumenten als bedrijven. Op deze manier hoopt beheerder Edward Endeman een schare trouwe bezoekers te creëren die voor al hun aankopen de site zullen raadplegen.

Waarom is er gekozen voor affiliate marketing?
Bij een website als StartZoekVind.nl betaalt een webwinkel zoals Neckermann of Phonehouse StartZoekVind.nl voor elke bezoeker, lead of sale die hij via zijn site genereert. Affiliate marketing is dus een belangrijke manier om omzet te verhogen; de site genereert gericht verkeer naar adverteerders.

vakantiestartzoekvind.jpgEdward Endeman, de man achter www.startzoekvind.nl, nam de website eind maart over van de vorige beheerder. Endeman werkt als recruiter en beheert daarnaast parttime een aantal affiliate websites waaronder StartZoekVind.nl. Zijn doel is inkomsten genereren door de sites te laten groeien. Affiliate marketing is daarvoor een gemakkelijke tool die relatief weinig tijd in beslag neemt. “Uiteindelijk wil ik van affiliate marketing kunnen leven”, legt hij uit. Endeman beheert naast StartZoekVind.nl ook de website Start2day.nl, die zich op het ondernemen van nieuwe dingen richt, zoals afvallen, op reis gaan en stoppen met roken.

Endeman ziet dat veel online aankopen tijdens werktijd worden gedaan. Veel grote bedrijven hebben een eigen netwerk waarvan de naam op de teller verschijnt als webwinkelaars vanaf dat netwerk aan het surfen zijn. Het prachtige weer en de vakantie hebben in mei tijdelijk roet in het eten gegooid. Het aantal bezoekers stijgt helaas omgekeerd evenredig met het kwik.

Hoe is affiliate marketing aangepakt?
Het trekken van kwalitatieve en waardevolle bezoekers is essentieel voor StartZoekVind.nl. Endeman trekt deze bezoekers door te kijken hoe zoekmachines zijn sites goed kunnen vinden. Adverteren in in Google Adwords is daarbij belangrijk, maar vooral het toevoegen van teksten die relevant zijn voor zoekmachines. Ook maakt hij subdomeinen aan voor zijn site; bijvoorbeeld www.vakantie.startzoekvind.nl en www.winkel.startzoekvind.nl. Door deze acties wordt de site gemakkelijker gevonden op het genre, omdat dit ook in de url te vinden is. Het sleutelen aan de website werpt nu de eerste vruchten af. Een maand na de overname trekt de site zo’n 150 bezoekers per dag en roept M4N StartZoekVind.nl uit tot Beste nieuwkomer.

Endeman maakt op basis van de affiliate netwerken waar hij mee werkt een selectie van beste adverteerders voor op zijn site. Zo houdt affiliate netwerk M4N een top 10 bij van beste partners waarmee affiliates zoals die van Endeman de hoogste eCPC (effectieve inkomsten per doorgestuurde bezoeker) kunnen behalen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de eCPC, hoe beter de partner.

Wat is er met affiliate marketing bereikt?
Dankzij affiliate marketing is de omzet van de websites die Endeman beheert toegenomen. En meer omzet betekent meer inkomsten. Endeman werkt samen met verschillende affiliate netwerken. Hij is positief over de overzichtelijkheid en transparantie van M4N; “Bij M4N kun je de uitbetaalde omzet makkelijk traceren”.

Wat zijn de toekomstplannen?
Endeman is van plan de omzet verder te laten groeien door de website nog beter vindbaar te maken en uit te breiden. Op langere termijn wil hij van het beheren van affiliate sites zijn broodwinning maken.

Frankwatching in gesprek met Edward Endeman, eigenaar van StartZoekVind.nl en Start2d.nl.