Iedereen wil een widget

0

De widget is haar buzz voorbij. Nu Hyves een API heeft en er steeds meer standaardoplossingen (denk aan OpenSocial) komen voor een widget of gadget zijn de mogelijkheden meer dan daar. Facebook heeft inmiddels al bijna 30.000 widgets die je kunt toevoegen aan je profielpagina. In Nederland zien we nog niet dergelijke proporties, maar menig internetbureau werkt momenteel aan een widget voor een klant die ook een widget wil.

De widget als ultieme vorm van reclame

Iedereen wil een widget. Waarom? De plek op de desktop of het social network is de hoofdprijs voor elk bedrijf of instelling. Veel exposure, een hoge contactfrequentie en een kans op een virale werking. Toch mislukken vele widgets jammerlijk en verstoffen ze snel in de kelders van het internet. Teveel wordt er nagedacht over de commerciële kansen en te weinig over het nut van een widget voor de gebruiker. Een widget is nu eenmaal geen banner die iemand zelf op zijn desktop plaatst.

Bezint eer ge begint

In onderstaande presentatie ga ik in op het nut van een widget voor de gebruiker én voor de makers ervan. Daarnaast stel ik de 10 vragen die je jezelf zou moeten stellen als je ook aan een widget wilt beginnen.

Freek Bijl is internet strateeg bij eFocus en blogt ook op Bijlbrand.