Onderzoek

Cross media in cijfers

0

Volgens onderzoeksbureau GfK zijn technologische ontwikkelingen bepalend voor de distributie van content. Laurens van den Oever presenteerde op het Mediapark Jaarcongres in razende vaart een reeks (verkoop)cijfers. Volgens hem zit de economie helemaal niet in het slop, want er is een flinke groei te zien in de verkoop van consumentenelektronica. Vooral games hebben een grote crossmediale potentie.

Laurens van der OeverDe verkoop van consumentenelektronica steeg met 7,4 % ten opzichte van vorig jaar. In Nederland besteden consumenten er meer dan 7 miljard euro aan. In de top 20 is maar liefst 13 keer een plasma- of lcd-tv te zien, daaraan wordt op jaarbasis 1,3 miljard euro uitgegeven. Niet geheel verwonderlijk is een goede prestatie van Nederland in het EK Voetbal wederom een enorme stimulans voor de verkoop van plasma- en lcd-tv’s. De goede resultaten in de eerste ronden leidden direct tot een additionele verkoop van 25.000 toestellen. En de trend is ‘groot, groter, grootst’. Maar liefst 30% van de consumenten kijkt al naar een scherm dat groter is dan 32 inch. De branche ziet een groeimarkt in schermen die groter zijn dan 50 inch. Eind 2008 is 40% van de tv-toestellen hd-ready en 10% full hd. De penetratie van digitale televisie is dan 60%.

Verschuiving van audio naar video
De verkoop van mp3 daalt, hoewel er nog steeds 46.000 spelers per maand worden verkocht. De groei is vooral te zien in videogerelateerde devices, zoals hdd dvd recorders, hd tv’s, settop boxes en portable video players. Vooral het laatste is populair en liet een groei zien van 165% ten opzichte van vorig jaar. Vaderdag was daarvoor een belangrijke aanjager… De verwachting is dat eind van dit jaar 9% van de Nederlanders een portable videospeler heeft.

Mobiel en geheugen worden het meest verkocht
In de top 20 van vaakst verkochte artikelen staat 19 keer een artikel dat te maken heeft met mobiel of geheugen. Elke maand worden er 450.000 mobiele telefoons verkocht. De ontwikkelingen in die markt gaan snel, maar ook langzaam; slechts 0,4% van de mobieltjes is uitgerust met een goede tv-tuner.

Muziek en dvd’s
De muziekbranche heeft het moeilijk. De totale omzet is in tien jaar tijd gehalveerd. De consument is moeilijk over te halen om te betalen voor online.

Groei naar segment DVD en video NL

Toch wil de consument graag content bezitten, want de markt voor dvd’s ontwikkelt zich nog, waarbij maar liefst 32% van het marktaandeel voor tv-series is. Hd en blu-ray worden nog weinig verkocht, dus die markt zou moeten worden aangejaagd.

Games hebben crossmediale potentie
De omzet van games wordt geschat op 600 miljoen euro in 2011, dat is een verviervoudiging in tien jaar tijd. Dit medium heeft grote crossmediale potentie, bijvoorbeeld de WII (waarvan in het eerste kwartaal 421.000 werden verkocht).

Forecast gamemarkt console pc NL

Contentleveranciers kunnen hierop veel meer inspelen. Evenals op p2p-gebruikers, waarvan er in Nederland 1,2 miljoen zijn. En de nieuwsgroepen zijn in opmars, er zijn zo’n 350.000 mensen in actief. In Engeland heeft bijvoorbeeld Virgin dit omarmd.

De volledige presentatie van Laurens van den Oever is hieronder te bekijken:


Het Mediapark Jaarcongres is een initiatief van iMMovator. Andere artikelen over dit congres vind je in Mediapark Jaarcongres een groot succes! Van deze presentatie van Laurens van den Oever is ook een podcast beschikbaar.