Myngle en Buienradar winnen Media & Innovation Award 2008

0

Vanmiddag, 23 oktober, werden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam voor de tweede keer de Innovation Awards uitgereikt. Van de 213 ingezonden innovatieve concepten bleven er 2 winnaars over. De juryprijs (de Blauwe Tulp) ging naar Myngle. De publieksprijs werd uitgereikt aan Buienradar. Verder was er volop ruimte voor een blik op innovatie!

Ontwikkelingen
Voor de prijsuitreiking werden de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse Media & Communicatie industrie besproken. Barend van Doorn gaf bij de opening van deze tweede Accenture Innovation Awards aan dat er in de kranten van alles te lezen is over de noodzaak van verlagen van kosten, kleinere bonussen etc. Maar er is weinig te horen over innovatie. Van Doorn gaf aan dat innovatie ons echter veel meer zal opleveren dan het terugdringen van kosten. Innovaties worden ook steeds sneller. De tv deed er 13 jaar over terwijl internet al in 4 jaar 50 miljoen mensen bereikte.

Opvallend detail: slechts 20% van ceo’s is tevreden over de eigen innovatieve capabilities, terwijl 80% van de ceo’s innovatie van levensbelang vindt! Nog heel wat te winnen dus. Innovativiteit is ook echt belangrijk voor de waarde van bedrijven. Bedrijven met een innovatief imago, zoals eBay, Amazon en Google, worden hoger gewaardeerd door beleggers dan bedrijven met een minder innovatief imago.

Dus wat doen we met Innovatie? Mood rooms? Heisessies? Nee, innovatie moet eigenlijk een normaal proces zijn, elke dag aan het begin van de dag. Ook moet er niet gezocht worden naar het gouden ei, moet de prioriteit niet teveel bij de korte termijn liggen en moet duidelijk zijn dat er fouten gemaakt mogen worden!

Trends inzendingen 2008
Kort een paar trends, gedestilleerd uit de inzendingen van 2008.

1 Communities are here to stay

2 Gaming is booming business in 2008. De markt 23% gegroeid. Voorbeelden uit de inzenders zijn: paardrijden met WIIKlokhuis GameStudio, Geogames en Games Atelier.

3. Rise & development van mobiele platforms: flat fee rates geven een boost aan de ontwikkeling en adoptie van mobiel. Inzenders waren bijvoorbeeld: I-wood Permission Based Mobile Marketing en NOS mobiel.

4. Dealing with the chaos on the web: nieuwe zoekfunctionaliteit vergemakkelijkt informatievoorziening op het web. Onder de inzenders: Teezireen Symbaloo.

Zie ook alle inzendingen met een korte uitleg op https://www.innovation-awards.nl/concepten.

Fast eating the slow
Gavin Mann, digital media lead voor Europa en Latijns-Amerika binnen Accenture, gaf zijn reflectie op internationale ontwikkelingen in innovatie in de mediawereld. Hij geeft aan dat bij innovatie de kracht van snelle partijen zich laat gelden: “Not: the large eating the small. But today: the fast eat the slow”

Omwille van de ruimte (slechts) twee punten uit zijn boeiende lezing.

Wat zal de omzet de komende tijd verhogen, volgens Mann?
– short form video
– multiplatform
– social networking (70% gelooft dat ze binnen 3 jaar hier geld mee verdienen)
– advertising funded (65% gelooft dat dat het dominante business model zal zijn; dus niet payed paper of subscription)

Verder stipt Mann de muziekindustrie aan. Die staat al jaren bekend om hun langzame respons en gebrek aan innovatie. Hierdoor hebben ze jaren verloren. Internet video biedt een grote kans als je de snelle groei bekijkt van van 10 minuten per maand in 2004 naar 45 minuten in 2007. Als je dat dan vergelijkt met het aantal minuten dat Amerikanen achter de TV zitten, dat nog veel groter is (7327 minuten), dan ligt daar dus grote kans!

925People
Jort Kelder, de enige in de zaal die geen Blackberry heeft  ;-), vertelde na een pauze onder anders over zijn project 925People. Op de website www.925people.nl wordt ‘alles wat er toe doet tussen 9 en 5’ geplaatst; nieuws, lifestyle, filmpjes. En sinds kort ook: off the record, waarin vragen aan bod komen, zoals “Wat speelt er in de directiekamers van de Big Corps, in de anti-chambres van de macht en wie dobbert mee aan boord bij de dikke entrepreneurs?” Anonieme bronnen, feiten en met de ambitie: de waarheid dienen.

De Winnaars!
Naar de winnaars van de Innovation Awards dan: in totaal werden er 213 concepten ingeschreven voor de award van Accenture. De top 5 mocht vandaag in Amsterdam de innovatieve concepten presenteren. Dit leverde interessante pitches op van: 1%club, Myngle, NOS Mobiel, Ticketscript en Wuzzon.

Zie hier de pitches die van tevoren op de website van de Innovation Awards te zien waren.

De winnaar volgens de jury
Uit deze top 5 is Myngle door de jury als winnaar gekozen. Myngle (zie ook Site gespot) maakt het mogelijk om privé-lessen te geven en krijgen, zonder dat de student en docent fysiek bij elkaar zijn.


De beoordeling van het ‘beste’ innovatieve concept in de Media & Communicatie industrie was gebaseerd op drie criteria.

Marina Tognetti van Myngle neemt de Blauwe Tulp in ontvangst

1. Innovativiteit
De innovativiteit van een concept is van veel factoren afhankelijk. Factoren die van belang zijn om de innovativiteit van een concept te meten zijn bijvoorbeeld de noviteit van de technologie, de markt en het business model.

2. Potentie
De potentie wordt gezien als het ‘vermogen’ van het concept. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het concept in staat is om te groeien.

3. Succes
Het succes van een concept wordt gezien als het reeds geboekte resultaat, waarbij onder andere financiële maatstaven een rol spelen.

De jury, onder leiding van Theo Huibers (hoogleraar Information Retrieval en Thaesis), gaf aan dat Myngle gewonnen heeft omdat het op zowel mate van vernieuwing, als op huidig succes en potentie goed scoort.

Volgens het publiek
Het publiek heeft op een favoriet kunnen stemmen. Er zijn meer dan 12.500 stemmen uitgebracht met als winnaar Buienradar, een website voor actuele weerwaarnemingen.

Volgend jaar
Volgend jaar vindt de derde editie van de Innovation Awards plaats, inschrijven kan vanaf voorjaar 2009 via www.innovation-awards.nl. Op de website vindt u ook een overzicht van alle ingeschreven concepten en de mogelijkheid tot het aanvragen van het rapport over de innovation awards 2008.

Jeroen Segers is strategieconsultant bij strategisch adviesbureau Thaesis.
Met dank aan Bas Jongerius voor de foto’s.