Infusion: Stand out from the crowd!

0

Crowdsourcing, wat is dat eigenlijk? Idse de Pree van The Crowds vertelde het op Infusion, aan de hand van praktijkcases uit binnen- en buitenland en incl. de visie van de adverteerder. Een lesje crowdsourcing: wat is het, hoe werkt het en wat kun je ermee? Het laatste verslag van Infusion 2008.

Veel bedrijven werken nog traditioneel en gooien bij wijze van spreken hun boodschap naar buiten. ‘Ons merk is de beste!, de goedkoopste!, de leukste!’ Deze tijd – waarin de consument zelf over heel veel informatie beschikt – vraagt echter om nieuwe methoden. Iedereen kan simpelweg checken of jouw boodschap waar is. En door de (algemeen gebruikte) vergevorderde technologische ontwikkelingen zal het niet snel meer de kwaliteit van je product zijn waarin je onderscheidend kunt zijn. Dan komt het dus neer op vernieuwend bezig zijn, tegemoetkomen aan de behoeften van de markt, goede marketingcampagnes en imagobuilding. Dat werk(t).

Behoefte van de markt
Crowdsourcing is het – niet vrijblijvend – inzetten van je publiek/doelgroep als (informatie)bron. Men kan zijn/haar kennis kwijt op een online platform. Soorten crowdsourcing:

  • Co-creatie
  • Data mining
  • Kennisbank
  • Rating (beoordelen)

Beet! Rating en data mining
Zeer succesvol voorbeeld van rating is Iens.nl waarop inmiddels 70.000 bezoekers zo’n 17.000 restaurants recenseren. Met 3,5 miljoen bezoekers is Iens goed voor 1 miljoen euro omzet. Good for you, Ien! Deze mevrouw had de online informatiebehoefte van onze maatschappij goed in de gaten en plukt daar nu de zoete vruchten van.


En voordat ze gebakken en wel een cijfer krijgen op Iens, komen de ongelukkige visjes misschien eerst nog voorbij op www.vangstenregistratie.nl Dit voorbeeld van data mining is een belangrijke bron van informatie voor het ministerie van Landbouw. Hengelaars brengen hierop de Nederlandse visstand in kaart.

Neppers
Er zijn natuurlijk altijd lolbroeken die het resultaat ‘bevuilen’. Hoe haal je de fakes eruit? Praktijk wijst uit dat communities zichzelf snel corrigeren. Zo blijft het vrij betrouwbaar.

Co-creatie
Mooi voorbeeld van co-creatie is de ontwerptool op de site van LEGO. Bezoekers kunnen hun eigen ontwerp maken, waarop gereageerd kan worden door anderen en zo nodig aangepast. Zo wordt gezamenlijk aan goede designs gebouwd en de beste worden door LEGO in productie genomen.

In Friesland zijn ze ook erg co-creatief bezig: burgers en deskundigen bouwen samen een nieuwe en innovatieve wijk. Het project Opeinde. Je ziet hoe de leukste ideeën en oplossingen ontstaan door het eens breed te trekken in plaats van alleen ‘experts’ en ‘mensen uit het vak’ erop los te laten.

Dat blijkt ook bij Innocentive. Deze kennisbank helpt bedrijven problemen oplossen. De 160.000 leden (uit 200 landen) komen met wetenschappelijke oplossingen waar ook prijzengeld voor wordt uitgeloofd. Maar liefst 30% van de problemen wordt hier opgelost en… 80% (!) door mensen die uit een andere bedrijfstak of industrie komen dan de opdrachtgever. De kracht van de frisse blik is niet te onderschatten dus!

Nog 2 leuke voorbeelden
De website threadless.com is uitgegroeid tot een co-creatie platform met 300.000 leden en er komen 3.000 nieuwe enthousiastelingen per week bij. Ooit heel klein begonnen met het idee ‘design je eigen t-shirt’ en nu goed voor een omzet van 30 miljoen dollar. Winstmarge 35%. Uit de 60.000 wekelijks ingezonden ontwerpen worden er 450 uitgekozen voor productie.

Golddigging schijnt een nationale hobby te zijn in de VS (mogen ze wel extra hard graven nowadays) en dat blijkt ook wel uit het succes van Goldcorp, de website waarop mensen hun vermoeden van nieuwe goudaders kunnen melden (waarschijnlijk één waar het eigen schepje tekortschiet). Goldcorp rukt dan uit met groot materieel en bij succes wordt de tipgever beloont met veel dollars. De winst is enorm.

Crowdsourcingmotieven bedrijven:

  • Binding
  • Geld
  • Productverbetering

Crowdsourcingmotieven publiek:

  • Passie
  • Etaleren kennis, probleem oplossen
  • Reputatie
  • Contact
  • Krachtenbundeling om tot grootsere resultaten te komen
  • Beloning

Ken en volg je publiek!
Crowdsourcing is een effectief middel om onderzoek te doen naar je doelgroep, om de binding met je klant te intensiveren, je product of dienst te verbeteren en zelfs een middel an sich om winst te maken. Toch blijkt 90% van de bedrijven alleen te kijken naar de koplopers die in praktijk hun slag slaan.

Kom van je troon! Ken en volg je publiek. Zoals we overal op Infusion hoorden: niet geschoten, altijd mis. Dus beter schieten en hopen dan alleen zitten hopen. Dan blijf je waarschijnlijk just a face in the crowd.

Mediasnackers
Tip: ga even naar mediasnackers.com voor nog een dosis ‘knowledge’ over jongerenmarketing en nieuwe media.

Marije Nieuwenhuis schrijft onder de naam MAN – Sterk in teksten. Van corporate producties als brochures en webteksten tot redactionele stukken.