Innovatie

Connect, discover en inspire @ AdobeMax

0

Adobe nodigde Frankwatching uit als gast bij AdobeMax 2008. Aan mij de -niet vervelende taak- om naar Milaan af te reizen en te bekijken welke thema’s interessant zijn voor de lezers van Frankwatching. Aanvankelijk was ik enigszins sceptisch (reisjes zijn natuurlijk leuk, maar daarmee zijn geen mooie verhalen te koop). Maar al na dag 1 was ik erg gecharmeerd van het event, Adobe en vooral van het enthousiasme van de Adobe gebruikers.

Dat die gebruikers belangrijk zijn bij Adobe, blijkt op verschillende manieren. Zo heeft Adobe sinds 2007 een User Group voor de Benelux. De Adobe-gebruikers komen regelmatig bijeen om kennis uit te wisselen, te netwerken en elkaar te inspireren. Inmiddels zijn er zo’n 1.300 leden, vertelde Bert Hagendoorn, voozitter van de User Group op de avond voorafgaand aan het event. Ook gaf Doug Winnie vast een voorproefje van de nieuwe versie van Flexbuilder met de -voorlopige- naam Gumbo. Daarin is er makkelijker te schakelen tussen Adobe Illustrator en bijvoorbeeld Flash. Kijk vooral even op de blog van Doug voor meer informatie.

Foto: Doug Winnie (met dank aan de Max2008 blog)

Spannende toekomst, grenzeloze mogelijkheden

De eerste dag van AdobeMax begon met een overview: waar houdt Adobe zich mee bezig en wie gebruikt het? Michelle Turner, vice president van het Flash platform leidt het geheel in met de opmerking dat de wereld verandert; vergrijzing, toename van de wereldbevolking en natuurlijk veranderingen als het gaat om technologie. Consumenten worden steeds veeleisender; ze willen altijd bij alle toepassingen en tools kunnen. De techniek maakt niet uit. Geen heel nieuwe geluiden, maar een mooie inleiding voor wat er daarna kwam. Wel nieuw zijn Adobe Catalyst en Adobe Flex (ontwikkelomgeving voor Flash).

Ook Turner geeft trouwens aan dat de feedback van gebruikers erg belangrijk is. De gebruikers geven betekenis aan de Adobe technologie.  Ze besluit met de opmerking dat de toekomst spannend is en de mogelijkheden grenzeloos.

3 onderwerpen stonden centraal deze ochtend:

  • Client + Cloud Computing
  • Social Computing
  • Devices + Desktops

Er is onder andere aandacht voor 3D effecten, Pixel Bender Filters, Audio & video streaming en print quality text.

Het eerste voorbeeld dat gepresenteerd wordt en waarbij gebruik gemaakt is van Adobe Flash is Hobnox. Met Hobnox kan muziek worden gemixt.

BBC: Broadcast 2.0

Het gebruik van video op internet neemt snel toe (afgelopen jaar gestegen van 66% naar 80%). BBC heeft natuurlijk ook te maken met video en gebruikt Adobe Flash. Anthony Rose van de BBC neemt even de tijd om te laten zien wat er bij de BBC gedaan wordt. Voor de streaming versie van Iplayer (tot 7 dagen na uitzending programma’s bekijken) wordt gebruik gemaakt van Adobe Flash software. De site trekt 1 miljoen bezoekers per dag, vertelt Rose, en gemiddeld worden per bezoeker 2 video’s per dag bekeken, wat gemiddeld ongeveer 40 minuten kost. Dat is meer dan YouTube.

Kwaliteit van het beeld staat voorop voor de BBC en IPlayer is ook op verschillende devices en platformen te bekijken: Nokia N96, Iphone en binnenkort ook op de WII/PS3. Daarnaast komt er binnenkort ook een Iplayer Kids voor kinderprogramma’s. Voor offline is er gebruik gemaakt van Adobe Air. Binnenkort worden ook podcast mogelijkheden toegevoegd.

En ook is het over een tijdje mogelijk om met je vrienden in contact te komen via de IPlayer. Rose heeft het over broadcast 2.0. Vorig jaar bepaalde de BBC wat je ging kijken, nu doe je dat zelf en volgend naar bepalen je vrienden wat je gaat kijken.

Tip 1: Zie voor Adobe Air ook de Adobe Air Marketplace.

NYT: Tekst lezen van een scherm

New York Times maakt ook gebruik van de mogelijkheden die Adobe software biedt. De krant vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de tekst hoog is, zegt Ted Patrick van de NYT. Als je wilt lezen vanaf een scherm is de lay out ook erg belangrijk. De online krant moet een verbetering worden van de papieren krant, waarbij geen concessies gedaan worden. Hieronder vind je een korte demo (met dank aan Klaasjan, zie reacties).

Hier nog een (eveneens interessante) demo van een oudere versie.

Zelfs de kruiswoordpuzzel is interactief gemaakt. Je kunt gelijk na het invullen van een oplossing controleren of het juist is. En mocht je er echt niet meer uitkomen, dan is er nog de ‘reveal’-knop, die je het antwoord geeft.

Fiat: minder CO2 uitstoot met Ecodrive

Fiat gebruikt Adobe software met Ecodrive. Autoritten worden geregistreerd (een stick wordt ergens in het dashboard van de auto gestoken) en de automobilist krijgt een eco-index, leggen Adam Greeger en Rick Williams uit.

De automobilisten krijgen tips om schoner te rijden. Shakeltips in Flash op basis van echte rijdata bijvoorbeeld. Ook zijn details per rit op te vragen en is het verloop van de eco-index van de automobilist te bekijken.

Uiteindelijk is het gehele resultaat dat Ecodrive oplevert te zien in Ecovillage. Alle deelnemers bij elkaar hebben, als we Fiat mogen geloven, nu al zo’n 102.352 kg CO2 uitstoot bespaard.

Tip 2: Tour de Flex om te zien wat er met Flex allemaal mogelijk is

Wave voor notificaties uit je sociale netwerk

Met Adobe Wave (gebouwd in Air) is een handige desktopapplicatie ontwikkeld, waarmee je notificaties krijgt als er iets gebeurt in je sociale netwerk.

Wanneer er bijvoorbeeld een bericht gestuurd wordt of als je ‘gepoked’ wordt op een van de sociale netwerksites kan je dat op je desktop zien. Voortaan is dus in een oogopslag te zien wat er allemaal gaande is in je sociale netwerk: van MySpace en Digg tot SoManyShoes.com.

Een laatste voorbeeld dat ik hier wil noemen is Cocomo. Hiermee kunnen ontwikkelaars realtime sociale functionaliteit toevoegen aan webapplicaties via cloud computing. Zij kunnen bijvoorbeeld realtime audio/video en chat toevoegen aan bestaande applicaties. Of ze kunnen complete nieuwe features ontwikkelen, zoals multiplayer games of social media-applicaties.

Een enerverende ochtend! Ik ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren de komende tijd, nu alle gebruikers weer genetwerkt hebben, geïnspireerd zijn en kennis hebben gedeeld.

Adobe MAX is een jaarlijks evenement waarop Adobe haar nieuwe innovatieve toepassingen presenteert aan ontwikkelaars, ontwerpers en beslissers. Frank deed vorig jaar verslag van AdobeMax 2007.