Video

MWG Congres Dag 2: Experimenteren kun je leren

0

Gisteren dag 2 van het MWG congres over vernieuwing en innovatie op media en marketinggebied. Ook op deze slotdag wordt het experiment niet geschuwd, op het programma: contextual services voor je mobiel, nu.nl versus de gevestigde journalistiek, 5 jaar Hyves, een competitie voor onconventionele programmaformats en creativiteit als wapen in tijden van crisis. Een reportage van Robert Witteman (artikel) en Richard van den Boogaard (video).

Contextual based services

Ook vandaag bij sommige sprekers bezwaren tegen het woord experimenteren. Want wat doe je nu eigenlijk wanneer je iets uitprobeert? Je doet het of je doet het niet, zo simpel is het. Zeker wanneer je in de mobile services actief bent, zoals Raimo van der Klein, partner in SPRXMobile en founder van Mobile Monday. De snelle ontwikkeling in de markt maakt een experiment op het gebied van mobile services al snel zinloos en ingehaald door de werkelijkheid. Geen presentatie over sms of mobile advertising maar over contextual based services waar de grote groei op het gebied van mobiele diensten volgens van der Klein in de komende jaren gaat plaatsvinden. Daarbij gaat het erom in de juiste context relevante diensten te bieden en overbodige informatie weg te filteren.

3239103246_86e5dfc985_o

Augmented reality

Als voorbeeld van een contextual based service noemt van der Klein de atm-wegwijzer van ING, een applicatie waarbij de camera ziet waar de dichtsbijzijnde geldautomaat zich bevindt, de eerste augmented reality atm finder. Ander voorbeeld is de toepassing van een QR code in de campagne van het Voedingscentrum, als de QR code wordt gescanned met een mobiel wordt de gebruiker vanzelf naar de site geleid.

Experimenteren met nieuws

Van de techniek naar het ambacht van de journalistiek. Arendo Joustra is sinds 2000 hoofdredacteur van weekblad Elsevier en de nieuws- en opiniesite Elsevier.nl. Joris van Lierop is sinds 2007 uitgever bij nu.nl. Ze gaan met elkaar in gesprek over nieuws anno nu.

De recessie is vandaag officieel meldt de virtuele sidekick vanaf het scherm. En op cynische toon: hoeveel mensen heb jij al mogen ontslaan Joris? Maar Joris van Lierop heeft juist net 5 nieuwe mensen binnen gehaald. En naast Nu.nl is er NUjij en NUfoto, vernieuwingen en groei dus vooral bij de online nieuwssite.

brand-op-nufotoNieuwsvoorziening via internet is snel, de uitslaande brand stond op NUfoto voordat de melding de brandweer bereikte. Nu.nl is de nieuwsbode die gaat voor de primeur. Zonder veel verdieping maar nog steeds een journalistiek product. Anders is het bij NUjij dat is een rauwe bak ongenuanceerde berichtgeving. Maar het houdt een groot publiek wel bezig, aldus van Lierop, en dus is het relevant. NUjij laat zien dat er achterdocht bestaat bij grote groepen over de nieuwsvoorziening door de instituten.

Controle op de openbaarheid verdwijnt

Arendo Joustra spreekt over een tegenstrijdigheid tussen de snelheid van online nieuws en de kwaliteit en gedegenheid van het journalistieke werk dat Elsevier meedraagt. Journalistiek is meer dan nieuws, kwaliteitsjournalistiek is werk en kost geld. Dat kan niet overleven wanneer alles gratis is. Meer kwaliteitskranten en bladen zullen verdwijnen die tendens is al 20 jaar geleden ingezet en zal niet zomaar stoppen. Waar onderzoeksjournalistiek verdwijnt, verdwijnt de controle op de openbaarheid en kunnen politici hun gang gaan.

Experimenteren met reclame

Lode Schaeffer is een van de meest bekroonde creatieven van Nederland. Hij hield zijn pleidooi voor méér creativiteit ten tijde van crisis. Juist wanneer adverteerders er toe neigen het zekere voor het onzekere te kiezen. Laat de recessie juist niet bang maken voor creativiteit maar er toe leiden dat bureaus en klanten uit hun comfortzone komen om samen vernieuwende creatieve concepten te bedenken. Uiteraard ondersteund met creatief werk om zijn pleidooi kracht bij te zetten. Als ik er daarvan een mag laten zien dan graag onderstaande Cadbury spot.

Heb lef

Er zijn altijd vele redenen om iets juist niet te doen, de kunst is om vast te houden aan de ene reden om het wél te doen. Het zekere voor het onzekere nemen is in mindere tijden de dood in de pot. Veilige campagnes waar je je geen bult aan kunt vallen zijn weer net zo snel vergeten, daar wordt niet over nagepraat. Heb lef, bedenk iets leuks in plaats van de bagger die elke avond wordt uitgestort.

Onderbuikgevoel

Bereik koop je niet bereik verdien je als adverteerder op Hyves, aldus Yme Bosma. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een applicatie die je dinges factor berekend (hi campagne) In korte tijd een bereik van 800.000 hyvers. Of de introductie van de animated buddy pokes, een instant succes, of je Hyves vrienden uitnodigen voor een Mojito.

mojito

In alle gevallen komt het neer op campagnes en applicaties die een verrijking van communicatie voor de hyvers betekenen. Dat zijn de campagnes die succes opleveren voor de adverteerder. Want de platte banner is zo goed als voorbij. Creativiteit telt en je moet blijven uitproberen om te ondervinden wat werkt. De gebruiker is altijd leidend bij de verdere ontwikkeling van de site. Geen rekensommetjes maar eerder onderbuikgevoel en inschatting of de hyvers op nieuwe functionaliteiten zitten te wachten. De iPhone applicatie heeft inmiddels 50.000 gebruikers en zorgt voor een exposieve stijging van het Hyves bezoek via mobiel.

MWG TV Format Challenge

De MWG TV Format Challenge die in de middag op het programma stond leek op voorhand een spannend experiment; een oproep aan nieuwe televisiemakers om oncoventionele programmaformats in te zenden. De 3 beste ideeën uit 66 inzendingen mochten pitchen naar voorbeeld van Dragons’ Den, beoordeeld door een vakjury (Endemol, Unilever, SBS). Maar geen enkel format wist te overtuigen, weinigen waren onder de indruk en ook de vakjury, die een bod kon doen of en optie kon nemen op gepresenteerde formats, liet de opbrengst van de challenge, zo te zien, graag aan zich voorbij gaan.

De Challenge was minder geslaagd maar dat deed geen afbreuk aan het succes van beide dagen. Een geslaagde metamorfose van het MWG congres, inspirerende cases en sprekers, een geestige sidekick en een uitstekende anders-dan-anders voorzitter Sywert van Lienden, met 18 jaar de jongste dagvoorzitter ooit.

Accepteer cookies

Videoreportage met Sywert van Lienden (scholier, dagvoorzitter), Neil Roberts (C2, over sidekick Sophie) en Paul Turken (gepensioneerd reclamean). Camera, interview en edit: Richard van den Boogaard.

Nog even kort, met hulp van Paul Turken, dagafsluiter van het congres, de rode draad van de afgelopen twee dagen. Wat helpt ons overleven in de communicatie- en mediabranche anno 2009? Kennis en ervaring zijn geen garantie. Niet meer het zekere voor het onzekere maar de juiste vragen stellen, maatschappelijk verantwoord ondernemen vanuit een visie. Zorg voor ruimte om fouten te maken. En weten wat niet werkt is evenzo belangrijk als weten wat wel werkt.

Robert Witteman is werkzaam bij Sanoma Uitgevers en volgt ontwikkelingen en trends op gebied van marketing, media en research.

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur op het vlak van branded channels.

mwgHet MWG congres is een groot tweedaags nationaal mediacongres voor media professionals die werkzaam zijn in de commerciële communicatie en een focus hebben op (nieuwe) media. Het congres vindt jaarlijks in februari plaats en is een initiatief van de branchevereniging MWG.