Werkloosheid 2.0: wat doen 675.000 werklozen op internet?

0

Tot voor kort buitelden de online recruitmentspecialisten nog over elkaar heen met adviezen voor bedrijf én werknemer om de perfecte match te vinden. Recruitment 2.0, personal branding, social networking en ga zo maar door. Eén ding was al duidelijk: het internet speelt een cruciale rol in het vinden van een baan of werknemer. Nu het voorlopig wel even gedaan is met de krapte op de arbeidsmarkt is de grote vraag: wat gaan 675.000 werklozen doen op internet?

Dat het internet een cruciale rol gaat spelen in het werkloos zijn en het vinden van een baan is met redelijke zekerheid te voorspellen. Werklozen hebben tijd, zijn jong en (dus) internet ervaren. Daarnaast leent het internet anno 2009 zich natuurlijk uitermate goed voor het tegengaan van grote problemen. Wat kunnen we verwachten?

Tools, tools, tools

Vacaturesites hebben al heel wat tools voor de ‘verwende werknemer’: de salaristest, de loopbaanplanner, etcetera. Er zal een groeiende behoefte zijn aan tools die bijvoorbeeld helpen bij heroriëntatie op de arbeidsmarkt (welke baan past bij mij?) of inzicht geven delen in die delen van de arbeidsmarkt waar het best gesolliciteerd kan worden. Ook persoonlijkheidstesten en arbeidskanstesten (waar kan ik het beste werken met mijn ervaring?) zullen het goed doen.

Kennis delen: werkloosheid DIY

Als je werkloos wordt verandert je leven ingrijpend. Je moet allerlei bureaucratische processen door en bevindt je van de ene op de andere dag in een hevig concurrerende arbeidsmarkt. Hoe ga je om met minder financiële ruimte? Hoe werkt het bij het UWV? Hoe profileer je jezelf het best op de arbeidsmarkt? Ik verwacht speciale fora, wiki’s en honderden blogposts met de titel ’10 tips om de werkloosheid uit te komen.’ De personal branding guru’s kunnen hun borst nat gaan maken. Online presence was al belangrijk, maar wordt alleen maar belangrijker.

Netwerken & communities

LinkedIn en vacaturesites hebben de afgelopen maanden al een sterke groei laten zien. Als ik kijk naar de updates in mijn eigen LinkedIn netwerk, zie ik opvallend veel aanvullingen van profielen en recommendations. Voor werklozen is het ontzettend belangrijk om de boel online goed op orde te hebben. Naast de sterke groei van jobsites en LinkedIn verwacht ik ook nieuwe niche spelers, die zich richten op het vinden van werk als je geen werk hebt.

De groei van LinkedIn de afgelopen maanden.

De groei van LinkedIn het afgelopen jaar.

Crowdsourcing van klussen

Wanneer bedrijven weer willen gaan investeren zullen ze niet direct het risico willen nemen om mensen aan te nemen. Crowdsourcing is hiervoor een krachtige remedie. Zeker in een markt met voldoende aanbod van arbeid. Ter illustratie: in de designwereld bestaat bijvoorbeeld 99 designs, waar vraag en aanbod samenkomen. Vanuit de overheid is het belangrijk dat hier tijdig op wordt ingesprongen en dat tijdelijk freelancen mogelijk is zonder verlies van uitkering of omslachtige bureaucratische processen.

De werkloosheidsmakelaars

De recruiters van vandaag zijn de werkloosheidsmakelaars van morgen. Mensen met sterke professionele netwerken kunnen hun diensten (al dan niet betaald) in gaan zetten voor mensen die werkloos zijn. Aangezien het sociale netwerk toch de sterkste bron van succes is voor het vinden van een baan zullen we diverse werkloosheidsmakelaars gaan zien met een portfolio van werklozen met potentie.

Resumerend: kansen te over!

De komende tijd liggen er ontzettend veel kansen voor diverse bestaande en nieuwe spelers om zich te gaan richten op de werkloosheidsmarkt. Het internet is gemaakt om ingewikkelde problemen te lijf te gaan en vraag en aanbod samen te brengen. Werklozen zijn jong, ambitieus, hebben tijd en zijn internet minded. Ik ben benieuwd naar de eerste mooie initiatieven.

Freek Bijl is lead internetstrateeg bij eFocus en blogt ook op Bijlbrand.