Reportages

De mogelijkheden en gevaren van Twitter voor een (media)bedrijf

0

Het is geen goed idee om je hele business rond de microblogging tool Twitter te bouwen. Daar is het volledige panel op DNA09 het over eens. Maar wat kan je als (media)bedrijf wél doen met Twitter? Waar liggen de voor- en nadelen? De meest interessante discussie tot nu toe op deze tweede en laatste dag van de conferentie. Met onder meer Bart Brouwers van Spits en Robin Hamman van Headshift in de hoofdrollen.

Geen Twitter-haters in het panel, wel allemaal (fervente) Twitteraars. Voor blogger Jeff Jarvis (twitter account @jeffjarvis) belichaamt Twitter het nieuwe mediatijdperk: “Twitter laat ons allemaal toe om individuen te zijn en ‘the talk of the instant web’ vast te grijpen.

Monitoren en communiceren

Het Duitse mediabedrijf WAZ maakt succesvol gebruik van Twitter. Katharina Borchert (Twitter @lyssaslounge): “Op Twitter linken we naar ons breaking news. Daarnaast gebruiken we het om te communiceren met politici, die steeds vaker gebruik maken van de tool. Of ze even iets willen schrijven voor ons, of we ze even mogen bellen. Om ze snel iets te vragen dus.”

WAZ gebruikt Twitter ook om met haar lokale community te communiceren. Wat hen vaak tips oplevert. “Vorige week stortte het stadsarchief van Keulen in. Eén van onze followers kon alles vanaf zijn balkon volgen en stuurde voortdurend foto’s en updates door. Hoewel we zelf nog niet op de plaats van de feiten waren, konden wijzelf en andere Twitter-followers alles volgen.”

Andere voordelen van Twitter? Robin Hamman van HeadShift (@cybersoc) geeft het voorbeeld van het Amerikaanse bedrijf Comcast, dat customer service aanbiedt via Twitter. “Naast het feit dat je met klanten of lezers kan communiceren, is het ook een erg goede monitoring tool om te kijken wat er allemaal gebeurt in de wereld,” zegt Hamman.

comcast

Voor Darren Waters van BBC News (@darrenwaters) voegt Twitter ook een extra waarde toe aan iemands ‘broadcast experience’. Hij geeft het voorbeeld van Eurovision in Groot Britannië: Via Twitter gaven mensen live commentaar, wat het gebeuren een extra dimensie gaf. Volgens moderator Ben Hammersley zou BBC zelfs overwegen om binnenkort een Twitter stream aan te bieden binnen zijn iPlayer.

Privéleven voor het grijpen

Toch brengt Twitter één grote fundamentele vraag naar boven: Hoe ver kan je gaan in ‘aan de wereld vertellen wat je aan het doen bent’? Door sociale netwerksites als Twitter en Facebook, loopt het persoonlijke en het professionele leven van mensen meer dan ooit door elkaar. BBC heeft een duidelijke gebruikscode voor journalisten met een persoonlijke blog of eigen Twitter account. “En die is gebaseerd op gezond verstand,” zegt Waters. “Er is dus ook nog nooit een probleem gemeld.”

Maar wat met al die andere ‘Twitteraars’ die hun leven op het internet brengen? ‘Foute’ dingen op Twitter zetten, kan je job in gevaar brengen, of je credibiliteit. Bart Brouwers (@brewbart): “Twitter gaat om open en sociaal zijn. Maar je ‘tweets’ zijn permanent. Je kan ze wel deleten, maar er zal altijd ergens iets blijven hangen op internet. En je mag niet met de remmen op ‘twitteren’; als je het doet, moet je ‘all the way’ gaan. En net dan denk je niet na over de gevolgen.”

Katharina Borchert: “Op school wordt kinderen nog steeds aangeleerd hoe ze een krant moeten lezen en een artikel moeten interpreteren. Maar niet hoe ze zich online moeten gedragen. Een 14-jarige die nu blogt over haar eerste sexuele ervaring, kan daar binnen 10 jaar bij een job interview mogelijk zwaar voor boeten. Er is dringend nood aan een soort opleiding over ‘online behaviour’.”

Dat vindt ook Robin Hamman, die ervoor ijvert om de settings op elk sociaal netwerk platform NIET default op het meest open model te zetten, maar op de hoogste privacy setting. Ook omdat volgens hem bedrijven als Google via datamining veel meer weten over ons dan we zouden denken. “En zich dat in de toekomst wel eens tegen ons kan keren.”

dna-2009DNA 2009 (Digital News Affairs) is een conferentie voor en over de media-industrie. Welke uitdagingen staan de mediawereld te wachten in tijden van crisis en in tijden waar technologie alles verandert? Deze vragen worden aangekaart en besproken op DNA2009, in Brussel op 4 en 5 maart 2009.

Dorien Aerts is online communicatie manager bij software bedrijf anaXis. Ze heeft haar eigen blog en startte in 2005 met het citizen journalism project ‘HasseltLokaal‘.