Innovatie

The Next Web ’09: Rising Sun Startups

0

Uit startups komen vaak grote innovaties voort. Wanneer je het over ‘the next web’ wilt hebben, zijn zij een grote inspiratiebron. Op The Next Web Conference waren vierentwintig startups aanwezig om hun ideeën te promoten. In dit artikel vind je de highlights.

MyNameisE

Grote winnaar van de Rising Sun Startups competitie is MyNameisE van Renato Valdés Olmos. E is een soort digitaal visitekaartje. Via de Connector, de iPhone App of via een mobiele webpagina kun je met E contactgegevens uitwisselen. Deze contactgegevens kunnen zowel zakelijk als privé zijn, daarom kun je met E meerdere ‘typen’ visitekaartjes maken.

De jury vond dat E de grootste kans had om over twee jaar een succesverhaal te kunnen vertellen. Via de bijzonder fraai vormgegeven introductievideo kun je verder kennismaken met MyNameisE.

Natuurlijk was E niet de enige startup met een goed verhaal. Ik heb een aantal startups die indruk maakten geselecteerd om hieronder te bespreken.

Mendeley

Mendeley

Mendeley kun je het beste zien als een sociaal netwerk voor wetenschappers. Het is een platform dat de publicatie van academische papers naar een nieuw niveau moet brengen. De software extraheert automatisch metadata zoals referenties naar andere artikelen en toonaangevende keywords. Door gebruik van slimme technologie kunnen ze bij Mendeley inzicht geven in research trends.

Een andere mogelijkheid (die ik zelf erg interessant vind) is influence mapping van wetenschappers op basis van meer factoren dan enkel referenties. Ook het idee van direct kunnen reageren op research sprak mij erg aan. Volgens de heren van Mendeley zit er gemiddeld een vertraging in van twee jaar voor je iets kunt zeggen over de impact van een paper. Dat komt bijvoorbeeld door het welbekende trage proces van peer reviews. Dit is één van de problemen waar Mendeley kansen ziet voor een oplossing.

MimicMe

mimicme
Digitaal kleren passen is de toekomst. Met MimicMe maak je gemakkelijk een virtuele avatar, die hetzelfde postuur heeft als ‘de echte jij.’ Vervolgens kun je uit het assortiment meerdere kledingcombinaties proberen. Het voordeel is dat je direct kunt zien of kleding die je online koopt ook zal passen en hoe een bepaalde combinatie staat. MimicMe digitaliseert de kledingstukken die bedrijven hen toesturen, daarin ligt ook hun businessmodel.

Zelf zie ik veel mogelijkheden om MimicMe op termijn in te zetten in sociale contexten. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde Hyves widget waar je de outfit die je ’s avonds aan wilt trekken vast kunt showen. Vrienden kunnen dan feedback geven op je keuze en een suggestie samenstellen op basis van je virtuele kledingkast.

Silentale

silenttale
Conversaties op het web zijn zwaar gefragmenteerd. Je chat met vrienden op MSN, krabbelt oude kennissen op Hyves, stuurt een email naar je collega’s en sms’t ondertussen met je vriend of vriendin. Silentale wil opnieuw orde scheppen door je gesprekken via verschillende media opnieuw te centraliseren. Je kunt van je contacten zien op welk moment en via welk medium je gecommuniceerd hebt. Silentale biedt een advertentievrije versie aan voor vier dollar per maand.

Quick TV

quicktv
Quick.tv is een platform voor interactieve webvideo. Deze startup richt zich met name op de business to business markt. Wat hun met name interessant maakt zijn de in-video interactiemogelijkheden. Naast de welbekende hotspots techniek kun je bijvoorbeeld een poll opnemen die aan het eind van de video getoond wordt. Ook kun je een RSS-feed opnemen in de video en hoofdstukken toevoegen. Waarom heeft YouTube dat eigenlijk eigenlijk nog niet?

Lijkt mij in ieder geval een interessante service die zij aanbieden, al zet ik mijn vraagtekens bij hun pay-by-usage strategie. Echt interessant zou het worden wanneer de interactie van de gebruiker ook invloed heeft op het narratief van de video of wanneer ze dezelfde mogelijkheden op livestreams kunnen aanbieden.

Yunoo

yunoo

Yunoo ontving de afgelopen tijd al de nodig aandacht, al zal niet iedereen de naamswijziging van Qash in Yunoo opgevallen zijn. Yunoo brengt de financiële situatie voor je in kaart en stelt je in staat om dit anoniem te vergelijken met medegebruikers van Yunoo. Zodoende heb je beter inzicht in waar je mogelijk kunt besparen. Zo rekent Yunoo bijvoorbeeld automatisch uit of je telefoonabonnement niet goedkoper kan door je belgedrag en kosten te vergelijken met andere aanbieders en rekeningen van medegebruikers.

Meerdere businessmodellen zijn mogelijk bij Yunoo waarbij affiliate marketing in mijn ogen de meest logische is. Binnenkort wordt het mogelijk om automatisch je bankgegevens te importeren in Yunoo. Ik ben erg nieuwsgierig hoe ze dat precies willen gaan doen. Het lijkt mij niet dat banken erg happig zijn op zulke functionaliteiten.

Slotwoord

Keynotes zijn meestal erg leerzaam, maar de toevoeging van de Rising Sun Startup pitches verhogen de kwaliteit van de conferentie aanzienlijk. De selectie van startups was uiteenlopend maar kwalitatief uitstekend. Innovatieve bedrijven met over het algemeen een duidelijk doel voor ogen.

Wel zou het goed zijn als er in de pitches direct op het businessmodel ingegaan wordt, zodat dit niet in de vragenronde pas aan bod komt. Een aantal van de presentatoren wisten of wilden ook jammer genoeg geen antwoord geven op vragen naar het kostenaspect. Dat terzijde, ik ben nu al erg benieuwd naar de startups van volgend jaar!

thenextweb09The Next Web Conference is een jaarlijkse conferentie over de toekomst van het internet. Internationale sprekers en gasten ontmoeten elkaar om de verschillende aspecten van de virtuele toekomst te bespreken. Tag: The Next Web.