Inspiratie

A4U Expo Europe 2009 over conversieoptimalisatie

0

Gisterochtend is de A4U Expo Europe 2009 begonnen: twee dagen interessante presentaties over affiliate marketing, search en conversieoptimalisatie. In dit eerste artikel kijken we terug op de presentatie van Ton Wesseling van Orange Valley: tips voor een online conversiestrategie. Een bijdrage van Jaap Jacobs en Niels Buijs van Yonego.

Ton Wesseling gaf tijdens zijn verhaal maar liefst 50 tips en tricks weg die het conversiepercentage (percentage van bezoek naar sale en/of lead) positief zouden moeten beïnvloeden. In dit artikel hebben we hieruit een selectie gemaakt en de tips waar veel publishers en adverteerders nog niet eerder aan hebben gedacht op een rijtje gezet.

Kies om te beginnen een goede strategie. Kies de juiste doelgroep en bedenk goed wat je wilt bereiken. Wat heeft de bezoeker nodig? Het is bijzonder belangrijk dat het doel goed wordt gemeten, zodat je in het vervolg veranderingen op de pagina kunt aanbrengen die een positief effect hebben op het aantal sales. Analyseer je data en kijk welke wijzigingen je kunt doorvoeren om te verbeteren. Een veel gemaakte fout is dat iedereen kijkt naar de cijfers uit rapporten. Veel interessanter is om trends te herkennen en in te spelen op de wijzigingen die je aangebracht hebt op de website.

a4u-expo

Op conversieniveau zijn er eveneens een aantal eenvoudige slagen te maken, weer wat tips op op een rijtje. In de E-commerce wordt vaak de fout gemaakt om bezoekers te verplichten tot registratie. Maak dat proces juist zo makkelijk mogelijk! Vraag eerst een e-mailadres en pas daarna de informatie die je nodig hebt om diensten of producten definitief te leveren. Zo kun je iemand eventueel later nog mailen als hij of zij het bestelproces niet heeft afgerond.

Gebruik de basiselementen uit het design van bekende websites (Google, YouTube etc.). Herkenning doet veel bij bezoekers, ze weten hoe ze in dat geval moeten navigeren. Gebruik multivariate testing om de resultaten te meten. Zo ben je in staat om te controleren of wijzigingen een positief effect hebben.

Zorg ervoor dat acties ook echt acties zijn. 50% korting geven is leuk maar je wil dat bezoekers hier direct  gebruik van maken. Zorg daarom dat een actieperiode snel afloopt en bezoekers gedwongen worden hiervan gebruik te maken.

Test daarnaast met verschillende soorten buttons. Uit een case van bleek dat een groene button in het weekend beter converteerde dan een rode button. Volgens Ton Wesseling heeft dit te maken met het feit dat bezoekers in het weekend niet gedwongen willen worden om iets te bestellen. Uit eigen ervaring weten we dat dit zeker kan helpen maar dat het ook sterk afhankelijk is van welke producten je verkoopt. Dit is dus niet altijd het geval, maar zeker de moeite waard om eens te testen!

a4u-expo1
And last but not least: zorg ervoor dat alle bezoekers je website goed kunnen zien. Zorg ervoor dat de website beschikbaar is in alle browsers, maar denk ook aan bezoekers die eventueel kleurenblind zijn. Stem je design hier goed op af zodat je geen enkele sale of lead misloopt.


Presentatie Ton Wesseling (Orange Valley)

Al met al een erg interessante start van A4U Expo. Later hier nog meer artikelen over  de ontwikkelingen, tips en trucks in affiliate marketing.

Een reportage van Jaap Jacobs (internet marketeer) en Niels Buijs (account manager) van Yonego.