Reportages

Wehkamp winnaar Usability Award 2009

0

Wehkamp is voor de derde keer winnaar van de Usability Award geworden. De vakjury waardeerde de duidelijke navigatie, de mogelijkheden om te filteren en sorteren, de tolerante zoekfunctie en de ingetogen vormgeving. Maar het was niet de vakjury die de uitslag uiteindelijk bepaalde. Het ging dit jaar om de mening van de ‘surfende Nederlander’. En Wehkamp wist overtuigend de meeste van de ruim 75.000 stemmen te veroveren.

De Usability Award werd in 2001 in het leven geroepen om in Nederland meer aandacht te vragen voor usability. Anno 2009 staat volgens juryvoorzitter Bastiaan Klooster van Metrixlab usability in Nederland volledig op de kaart: “Je kan je als bedrijf niet meer veroorloven tienduizenden euro’s te investeren in een website zonder deze te laten testen.”

Bol.com: aandacht voor usability levert keiharde cash op

Dat het niet alleen gaat om het ontwerpen van een perfect gebruiksvriendelijke website bleek uit de keynote van Alex Bloemendal van Bol.com. Want wat gebeurt er als de site perfect is, maar het pakketje niet aankomt? Of als de klant op de site leest dat het een goed artikel is, maar het in praktijk waardeloos vindt? Volgens hem moet je daarom streven naar operational excellence en service excellence: deze twee zaken zijn de motor van je website. Het belang van usability is voor hem helder: het levert keiharde cash op. Als voorbeeld haalt hij aan dat bij het callcenter het aantal orderstatus gerelateerde calls 10% is gedaald door de status- en orderinformatie op de website voor de klant beter te ontwerpen.


Presentatie Alex Bloemendal (Bol.com)

And the winner is…Wehkamp.nl

Dit jaar zijn 129 websites ingezonden voor de Usability Award. Deze sites zijn allemaal in het afgelopen jaar gelanceerd of grondig vernieuwd. Van deze inzendingen zijn er 20 voorgelegd aan de vakjury. Deze nomineerde de volgende vijf websites (in alfabetische volgorde):

Uiteindelijk bepaalde het publiek de uitslag: er werden ruim 75.000 stemmen uitgebracht. En het publiek koos voor Wehkamp.nl, dat de prijs al eerder won in 2003 en 2007. In onderstaande presentatie kan je nalezen wat de vakjury van de genomineerde websites vond.


Presentatie vakjury Usability Award

Alexander van Slooten, manager internet, over Wehkamp.nl

Frankwatching sprak direct na de prijsuitreiking met Alexander van Slooten, manager internet bij Wehkamp. Hoe krijgt Wehkamp het toch voor elkaar alweer deze prijs te winnen?
“Usability is een serieus aandachtspunt, het is in onze organisatie benoemd en geborgd in projecten. We besteden veel aandacht aan de navigatie, het zoeken en het kassaproces.”

En wat is de volgende stap, waarmee willen jullie volgend jaar winnen?
“Helaas mogen we ons als winnaar volgend jaar niet inschrijven. Een van onze belangrijkste aandachtspunten voor de komende periode is in ieder geval een mobiele website en dat is een spannend proces.”

Wie beschouwde je dit jaar van de genomineerden als belangrijkste concurrent?
“De Hema. Niet alleen omdat ze qua product het dichtste tegen ons aan zitten, maar ook omdat ik veel respect heb voor wat ze in korte tijd allemaal voor elkaar hebben gekregen.”

Alexander van Slooten (Wehkamp) en Bastiaan Klooster (juryvoorzitter)

Alexander van Slooten (Wehkamp) en Bastiaan Klooster (juryvoorzitter)

Nabeschouwing met juryvoorzitter Bastiaan Klooster
Wat viel de jury dit jaar vooral op?
“We hadden wel wat meer nieuwe spelers verwacht. We zagen nu vooral evolutie bij de bestaande spelers. En we zijn toch op zoek naar de pareltjes, de echte vernieuwingen.”

Een andere vraag is in hoeverre dit jaar gelet is op accessibility? Op NaarVoren verscheen een kritisch artikel waarin de vijf genomineerden werden getoetst op de eisen voor Drempelvrij en webrichtlijnen.
“Aandacht voor accessibility is heel erg belangrijk: organisaties zijn een dief van hun eigen portemonnee als ze hiermee geen rekening houden. We hebben het echter niet als harde toelatingsvoorwaarde opgenomen. Voor accessibility bestaat bijvoorbeeld de erkenning van het Waarmerk Drempelvrij. Wij concentreren ons voor deze prijs op usability. Het is belangrijk te beseffen dat als een site voldoet aan alle webstandaarden dat nog niet wil zeggen dat het proces logisch is voor de bezoeker. En dat laatste is het allerbelangrijkste als het gaat om usability.”

Voor de vollledigheid tot slot nog even de complete top drie van de Usability Award 2009:

  1. Wehkamp
  2. ING Bank
  3. SNS Bank

Meer achtergronden over de prijs zijn te vinden op de Usability Award site.