Wat is de zinvolste innovatie?

0

“Jij doet toch innovatie hè?” vroeg mijn zoon Julian tijdens de vakantie. Ik antwoordde bevestigend. “Wat is dan de leukste  innovatie en wat is de stomste?”. Ik begon mijn zin met ‘De leukste innovatie is …’ en viel toen stil. Ik had niet direct een antwoord op deze vragen.

Stom of nutteloos?

In plaats van stomste innovatie is het beter om te praten over de meest nutteloze innovatie. En dat is nog niet eens zo makkelijk. Ik heb er lang over na zitten denken en eigenlijk kan ik niet zo veel nutteloze innovaties bedenken. Misschien komt het door het feit dat innoveren een proces van natuurlijke selectie is, waarin alleen de sterkste ideeën overleven. Bijna alle waanzinnige of nutteloze ideeën komen er niet doorheen. Tenminste, als het goed is en we ervan uitgaan dat tijd en geld een beperkende factor zijn bij innovatie.

hondenriemNutteloosheid is ook nog eens een keer erg subjectief. Het feit dat ik geen behoefte heb aan bijvoorbeeld een uitrolbare hondenriem maakt dit niet automatisch tot een nutteloze innovatie. Andere mensen, die wel een hond hebben hebben, gebruiken dit item wel. Het criterium voor een nutteloze innovatie is voor mij: het product of de dienst voegt geen enkele waarde toe voor een grote groep mensen.

Maar wat is dan zo’n nutteloze innovatie? Na lang nadenken kwam ik op de bedrukte toiletrol. Je kent ze wel, met van die leuke plaatjes van een hondje, veertje of in dit geval een bruidspaar. Wat mij betreft volledig zinloos, gezien het doel van de toiletrol (nog even afgezien van de symboliek in het geval van onderstaande rol).

toiletrol

Een nutteloze innovatie

Het feit dat er weinig nutteloze innovaties zijn wil natuurlijk ook niet zeggen dat ze allemaal succesvol zijn. Er zijn heel veel redenen waarom een innovatie geen groot succes is:

  • het product is te weinig onderscheidend ten opzichte van concurrerende producten;
  • het product spreekt potentiële gebruikers te weinig aan;
  • de doelgroep is te klein.

Niet alles dicht timmeren

Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat innovatie een zekere mate van experimenteren/ onderzoek inhoudt. Het volledig dichttimmeren van innovatie door  zwaar positieve business cases betekent de dood in de pot voor innovatie.

Ik heb als innovatiemanager altijd een potje achter de hand waarmee ik kan experimenteren. Dit soort korte projectjes behoeven geen business case, dus het geld kan worden gebruikt om een ideetje eens uit te werken. Een demo zegt tenslotte meer dan 1000 PowerPointslides.

Maar ik dwaal af, terug naar nutteloze en zinvolle innovaties. Laten we de focus dan ook eens verleggen naar hard- en software. Frankwatching gaat tenslotte niet over hondenriemen en toiletrollen.

Nutteloze en zinvolle innovaties

Ik heb ook mijn collega’s gevraagd wat zij de meest meest zinvolle innovatie  op IT -gebied vinden. Geen van hen had direct een antwoord klaar. Een van mijn collega’s vond de Poken redelijk nutteloos. Ten eerste werkt een visitekaartje prima, ten tweede moet diegene waarmee je pookt ook zo’n ding hebben en als laatste – je doet het maar een keer! Daarna heb je de gegevens van die persoon. De mobiele telefoon, en dan nog specifieker de iPhone, werd genoemd als meest zinvolle innovatie.

ZobniMaar dan wat ik er zelf van vind. Wat is voor mij nu de meest zinvolle innovatie? Er zijn diverse kandidaten. Ik ben erg blij met Xobni die mijn 9 Gigabyte aan Outlookmail beheert en onder andere per contactpersoon de mails en bestanden presenteert. Ook de VPN die me in staat stelt om vanuit huis te werken is een heel zinvolle innovatie.

Maar voor mij wint Audible heel duidelijk. En dan met name de mogelijkheid om op mijn mobiele telefoon de New York Times te beluisteren tijdens de rit van werk naar huis en terug. Audible (tegenwoordig onderdeel van Amazon) heeft meer dan 60.000 audioprogramma’s zoals audioboeken van o.a. Thomas Friedman, Stephen King en vele anderen.
Audible Blackberry

Maar wat vind jij?

Wat is voor jou de meest nutteloze innovatie en de meest zinvolle IT innovatie? Reacties graag in de comments!