Social media marketing? Neem cadeautjes mee!

0

Social media zijn de online plaatsen waar mensen samenkomen. Vroeger (ruimte voor nostalgische vioolmuziek), in de ‘echte’ wereld, kwamen mensen ook samen. Op feestjes bijvoorbeeld. Daar zijn social media goed mee te vergelijken. Als jij naar een feestje gaat, kom je dan met lege handen binnengelopen? Als een brave gast kun je je dat niet veroorloven. Je wordt al snel als een freeloader gezien die alleen maar komt om het buffet en de ijskast leeg te snaaien. Zo werkt het ook bij social media.

Stel je voor: je komt op een feestje met lege handen binnenwandelen en direct bij het eerste groepje dat je ziet, steek je zonder aankondiging van wal met je eigen verhaal. De meeste types die dit doen, worden al snel genegeerd en vreemd (of met de nek) aangekeken door de anderen, die een feest als een sociaal (en dus interactief) samenkomen zullen zien. Hetzelfde geldt voor social media, waar het ook een sociaal samenkomen is. Hoe ga je dan het beste om met social media?

Geen vast geschenk

Niet elk sociale netwerk zal hetzelfde ‘geschenk’ waardevol vinden. Het is daarom van groot belang om goed te luisteren naar de community die je wilt targeten. Wat vinden de (meeste) leden van de community belangrijk? Waar hechten zij waarde aan? Elke community is weer anders en zal dus een andere benadering vereisen. Het geschenk dat bij de ene groep social networkers in de smaak valt, zal bij de andere groep direct richting prullenbak verwezen worden. Ook is er een groot verschil tussen welk geschenk online werkt en welk geschenk offline werkt.

Denk goed na over het concept waarmee je een community wilt benaderen. Past het bij je doelgroep? Hebben mensen wel de behoefte om benaderd te worden? Vaak zie je dat mensen sociale netwerken juist zien als een ideale non-commerciële hang-out waar ze even vrij zijn van spam en andere ongevraagde verkooppraatjes. Daar sta je dan met je nieuwe product…

Veel mensen willen graag (online) gehoord worden. Of het nu gaat om een beknopte, vaak minder dan 10 letters tellende mening geven over een filmpje op YouTube met een skater die zichzelf onherstelbaar verwondt na een val van een trapleuning  of om een uitgebreid verhaal vertellen op een forum voor huisvrouwen over luieruitslag en wat écht helpt, mensen laten graag hun stem horen. Enerzijds om eruit te springen, anderzijds om te helpen. In communities gelden beide redenen voor contact. Leden van een community hebben veelal een onderlinge band en helpen elkaar. Hoe kun jij helpen? Wat kun jij toevoegen?

Ideeën voor geschenken

Welk geschenk neem je mee naar je social media gathering? Een cadeau kan vele vormen aannemen en hoeft zeker niet per se een tastbaar iets te zijn.

Content

Een goed cadeau dat bij veel communities werkt, is content. Informatie waar de leden van de community wat aan hebben. De betrokkenheid van leden met jouw merk of product groeit hierdoor en mensen voelen zich sterker verbonden met jouw merk.

Denk aan de mogelijkheden die Apple biedt. De iPhone Apps komen uit alle hoeken aangewaaid. De populariteit van deze Apps versterkt de band met de iPhone en andersom. Als je bijdrage goed is, is de kans namelijk groot dat andere gebruikers ermee aan de haal gaan (zie voor voorbeelden van producten en informatie waar gebruikers mee aan de haal gingen ook het artikel “Social media draaien niet om jou” en onderstaande video, die niemand ontgaan is). Als jouw product of geschenk echt aanslaat, kun je met weinig inspanning oneindig veel mensen bereiken.

Je kunt ook met de aanwezige content van anderen iets doen. Bied bijvoorbeeld de mogelijkheid aan leden om hun verhaal voor een groter publiek te doen. Publiceer een (eventueel geredigeerd) artikel op een groter weblog of zelfs in een tijdschrift.

Coupons

Veel e-mails bevatten kortingscoupons of -codes die recht geven op een product voor misschien wel een heel schappelijk bedrag. In social media falen veel van dit soort acties jammerlijk doordat de coupon niet goed doordacht is. Maak daarom iets speciaals van je coupon. Ook hier is Apple een goed voorbeeld: in plaats van de computer of mp3-speler in een bruin kartonnen doosje mee te geven, wordt het verstrekt in een verpakking die bijna nog sexyer oogt dan het product zelf. Dan krijg je pas het gevoel dat je iets speciaals in handen hebt!

Maak coupons altijd specifiek voor de community, zodat ze makkelijker te tracken zijn en verstrek de coupon in beperkte mate. Zo blijft het een exclusief aanbod voor de ontvanger. Om meer resultaat uit een coupon te halen, is het goed om een tijdelijk aanbod te doen. Coupons met een ‘houdbaarheidsdatum’ vragen sneller om actie. Om de emotionele waarde van de coupon nog meer te verhogen, zorg je ervoor dat de coupon een aantrekkelijk uiterlijk heeft. Maak er iets spannends en unieks van, niet slechts een ander kleurtje en aangepast tekstje ten opzichte van de vorige coupon.

social_media_marketing_1

Met deze coupons kun je de leden van een community bedanken voor hun inzet in de community of in jouw project. Dit zal niet onbesproken voorbijgaan en draagt dus bij aan je (naams)bekendheid.

Zelf nog een idee?

Uiteraard zijn er vele mogelijkheden voor goede geschenken voor communities. Zorg wel dat het relevant is en iets toevoegt aan de community. Zelf een idee? Deel het met ons in de reacties!