Inspiratie

NOS: 2009 is jaar van doorbraak mobiele video

0

Vroeger was het alleen het zenden en de inhoud, nu gaat het ook om het kanaal en het publiek. Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media bij de NOS, vertelde gisteren op iMMovators Cross Media Zomercafé over de strategie van de NOS. Een verhaal over het belang van distributie, de doorbraak van mobiele video en het geheim van de innovatiemotor.

De NOS is een echte pionier als het gaat om nieuwe concepten op het vlak van nieuws en sport. Roeland Stekelenburg vertelt wat er bij de NOS zoal speelt en geeft in zijn presentatie onder meer voorbeelden uit het afgelopen jaar en belicht de plannen voor het komende seizoen.

stekelenburg2

Roeland Stekelenburg

Stekelenburg vertelt dat sommigen ter discussie stellen dat de omroep zich ook met distributie bezig houdt. Dat is wat hem betreft een achterhaalde discussie. Vroeger was het alleen de inhoud en het zenden, nu gaat het ook om het kanaal en het publiek. Kortom we hebben het over een echt product. Zelfs de context is vandaag de dag belangrijk geworden omdat het product zo goed mogelijk afgestemd moet worden op het publiek.

Men krijgt bij de NOS veel reacties van het publiek op de manier waarop de distributie geregeld is. Dat gebeurt onder meer in de vorm van reacties op internet artikelen, reacties op Twitter tweets etc. “Interactiviteit is er en het zal nooit meer weg gaan, daar zullen we met zijn allen aan moeten wennen.”

Maar wat is dan de strategie, zo vraagt Stekelenburg zich hardop af. Hij beantwoord die vraag in eerste instantie met een filmpje en dat laat niks aan duidelijkheid te wensen over, het nieuwe motto is: ‘Altijd overal voor iedereen’. “De NOS wil daar zijn waar het publiek is, we volgen het publiek. Als het publiek nieuws op de iPhone wil, dan moet dat. En als ze Teletekst op het LCD-scherm van de magnetron willen, dan moet zelfs dat kunnen. Ook het altijd is belangrijk. Een zomerstop kennen we bij de NOS niet.”

Stekelenburg vervolgt zijn presentatie met een aantal cases die dit verhaal illustreren. Hij laat in de vorm van een screenshot van jaar geleden zien hoe de NOS de voetbalwedstrijden van het EK op internet bracht. Een tv-beeld verrijkt met onder meer statistieken en – naar wens – het geluid van de radioreportages.

ek-nos

Vorig jaar waren er ook voor het eerst livebeelden van de Tour de France via mobiel. Maar het was ook het jaar vn de 13 simultane livestreams van de Olympische Spelen die via mobiel beschikbaar waren.

streams-nosIn de figuur zie je het aantal kijkers op internet, in blauw de livestream van Nederland 1 en in rood de andere streams van de andere sporten. De conclusie is snel getrokken: de andere streams werden gezamenlijk meer bekeken dan de Nederland 1 stream. Het is sowieso mooi materiaal dat op deze manier beschikbaar komt. Je kunt bijvoorbeeld ook het aantal unieke bezoekers per sport achterhalen. Beachvolleybal doet het bijvoorbeeld erg goed. Dat dit alles beschikbaar is betekent dat er ook waardevolle marktinformatie voorhanden is, je kunt eruit afleiden waar  er kansen voor andere partijen liggen.

Een ander groot project vorig najaar waren de Amerikaanse verkiezingen. Ook hier konden mensen zelf de keuze maken wat ze wilden zien. De eigen stream, een aantal buitenlandse zenders en radiostreams. Maar ook een interactieve kaart waar real-time de uitslagen van de verschillende staten binnenkwamen. Dat is nog eens herhaald bij de Europese verkiezingen, dat bewees toen ook meteen haar waarde. Omdat de stemmen laat binnenkwamen konden mensen namelijk na het afsluiten van de tv-uitzending via internet toch alles blijven volgen.

landkaart

Dit alles heeft de NOS geen windeieren gelegd, de omroep werd tot Mediabedrijf van het jaar uitgeroepen (Trouw) door de vooruitstrevende manier waarop men videocontent beschikbaar stelt aan het publiek. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het bereik, en ook dat groeit fors zo blijkt uit onderstaande figuur. Er is goed te zien hoe evenementen tot pieken leiden, maar tegelijk ook hoe het bodemniveau steeds hoger wordt.

bereik-nos-domeinMobiel is in het afgelopen half jaar echt een substantiële factor geworden. m.nos.nl (tekstversie) was ooit de eerste stap. Vorig jaar werd de NOS mobiel applicatie gelanceerd waarin ook al de genoemde sportevents zaten.Vervolgens kwam m.nos.nl, daarna de Tour de France applicatie en Beijing. Een volgende stap was het NOS journaal op m.nos.nl, via symbian, iPhone etc. De iPhone is overigens sowieso een verhaal apart met 15 miljoen pageviews per maand. De meest recente ontwikkeling was afgelopen maand de livestream van de Tour de France op de iPhone, als eerste in Europa.

De Tour de France 2009 gaf meteen al mooie getallen: 58.000 opgestarte livestreams alleen al via de iPhone plus nog 30.000 andere livestreams via NOS Mobiel app. Ter vergelijking: de Olympische Spelen van 2008 genereerden 21.000 opgestarte streams en het laatste Journaal heeft er elke dag zo’n 13.000 tot 14.000 via mobiel. Dat aantal is al bijna net zo hoog als het aantal dat via Uitzendinggemist wordt opgevraagd. Ineens zie je nu ook in de lijst met meest bezochte sites de mobiele site op nummer 15 verschijnen, hoger dan bijvoorbeeld de portals van de omroepen. Dit terwijl een deel van het mobiele verkeer nog niet gemeten kan worden. “Kortom: mobiel is booming”, aldus Stekelenburg.

site-nos

Bijzonder is ook de wijze waarop de omroep samenwerkt met derden en de innovaties die dit oplevert. Hoe werkt dat nou, die innovatiemotor bij de NOS? Men werkt er veel met freelancers uit het circuit van de nieuwe media, onder meer Raimo van der Klein (de man achter het onlangs gelanceerde Layer). Het werk gebeurt in een klein groepje, een man of 5, een soort mix van invloeden van binnen en buiten. Het is voor de NOS belangrijk dat men met veel voeten in innovatieve clubjes staat. Men bouwt veel websites zelf omdat men ook zelf de kennisopbouw wil doen.

De eerste week van september 2009 lanceert de NOS een Teletekst applicatie voor de Android, uiteraard straks gratis te downloaden. De Jeugdjournaal applicatie voor de iPhone is ook klaar, maar Apple heeft nog steeds geen toestemming gegeven (dat gebeurt binnenkort vast wel). Verder zit er ook een NOS Journaal applicatie voor Android in de planning. Ook user generatied congtent van het publiek (MeOnTV en Mobypicture) zal geïntegreerd gaan worden.

Verder zal er een Voetbal LIVE pagina gelanceerd worden, met standen, tussenstanden etc. Bijzonder is ook 50 Jaar Studio Sport. Tot slot is er de Philips netTV. Philips reguleert de openingspagina maar Stekelenburg vindt het maar niks dat de kijker zelf niet kan bookmarken. Daarom biedt men een alternatief voor deze kijkers op https://tv.nos.nl. Ook andere tv-producenten en game consoles komen in aanmerking voor dit soort toepassingen.

stekelenburg-dusseldorp

Hij sluit af met de stelling dat men van multimediaal naar crossmediaal moet. De redactie zal nieuwe vormen moeten vinden om die journalistieke verhalen te vertellen. Dat betekent ook dat er een nieuwe site moet komen. Men wil tussen alle content in de database via metadata relaties kunnen leggen. In november is er een beta-versie beschikbaar van de nieuwe NOS-site (er worden nog beta-testers gezocht).


Presentatie Roeland Stekelenburg van de NOS

De kabelaars hebben problemen met het feit dat de publieke omroep steeds meer content via internet aanbiedt, zo stelt Peter Olsthoorn. Stekelenburg geeft als antwoord dat de NOS grote problemen heeft met de belemmeringen die de kabelaars opwerpen. Het beschikbaar komen van allerlei nieuwe uitingsvormen en apparaten geeft de NOS steeds meer mogelijkheden. “Zou de NOS zich niet bij productie moeten houden en de distributie aan anderen moeten overlaten?,” zo vraagt Olsthoorn zich af. “Dat is een model, maar het zou jammer zijn als het die kant opgaat. De mogelijkheid die je nu hebt om content af te leveren met een duidelijke afzender, dat heeft de voorkeur,” aldus Stekelenburg.

“Don’t tell us what you think, tell us what you know” zo luiden de afsluitende woorden. Je moet op zoek naar een plek waar mensen het leuk vinden om kennis te delen, dat vindt Stekelenburg belangrijk. De NOS zal verschillende fabrikanten ook altijd gelijkwaardig behandelen. “Doordat de NOS nu prime content via mobiel beschikbaar stelt, zet je nu ook echt wat in werking,” zo besluit hij.

Meer verslagen van het Cross Media Zomercafé 2009 verschijnen in de komende dagen op de iMMovator site. iMMovator is sinds kort ook op Twitter te vinden (https://twitter.com/immovator).