Consument aan de bulkmail

0

De consument deelt zijn leven steeds meer met vrienden en vreemden. De een gebruikt Twitter om de wereld te informeren over zijn laatste maaltijd, de ander wil al z’n vrienden laten meegenieten en stuurt een grappig filmpje door. E-mail, instant messaging en andere vormen van elektronische communicatie zijn voor de gemiddelde internetter allang niet meer 1-op-1. Om zoveel mogelijk (on)bekenden op de hoogte te houden van de dagelijkse beslommeringen zijn consumenten in feite bulkmailers geworden. Mag dit wel? Is dit niet gewoon spam?

Definitie van spam

De website spamklacht.nl, de officiële website van de OPTA, definieert spam als: “Ongevraagde berichten die u via e-mail, via uw mobiele telefoon (sms of mms) of via een ander elektronisch kanaal ontvangt.” Hierbij wordt ook aangemerkt dat “het versturen van ongevraagde berichten naar gebruikers van een ‘social networking website’ (bijv. Hyves, Facebook en MySpace) ook valt onder de omschrijving van spam”. Je bent dus eigenlijk spammer als je ongevraagd een kettingbrief doorstuurt naar je hyvesvrienden.

spammerIs spammen ook verboden voor consumenten? De Telecomwet uit 2004 stelde het versturen van spam naar consumenten strafbaar, de nieuwe wet die 1 oktober ingaat, breidt dit verbod uit naar zakelijke ontvangers. Maar in geen van beide artikelen wordt de aard van de verzender duidelijk gespecificeerd. De OPTA heeft onlangs wel een dwangsom opgelegd aan een privépersoon wegens het versturen van spam, maar deze persoon handelde uit naam van een bedrijf.

Grijs gebied

Er lijkt hier dus een grijs gebied te ontstaan. Mag ik als privépersoon, handelend uit eigen naam, zomaar bulkmails versturen naar mijn vrienden? Het nieuwe wetsartikel biedt enige houvast. Een bericht is spam als het communicatie betreft “voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden”. Dus als ik het goed begrijp vallen mails met grappige filmpjes dus niet onder spam, je vrienden en familie mailen om geld te vragen voor een sponsorloop weer wel.

Maar wat nu als ik als consument een bulkmail verstuur aan 10 reisbureaus om een offerte aan te vragen voor mijn komende vakantie? Dit is een commerciële mailing, maar is dit dan ook spam? Of mag ik een e-mail met een offerteaanvraag alleen versturen aan reisbureaus waar ik eerder een reis heb geboekt, waar ik dus een klantrelatie mee heb?

stopbordDe Telecomwet is ingericht om consumenten, en binnenkort ook bedrijven, te beschermen tegen ongewenste mailings verstuurd door professionele organisaties, verenigingen, stichtingen etc. Maar consumenten lijken nog naar hartenlust grappige, zielige, en dus ook irritante berichten te mogen versturen. Voorlopig lijken we nog niet verlost van deze, vaak goedbedoelde, doorstuurmailtjes. Wie neemt de proef op de som? De volgende vage bekende die je een “ongevraagd commercieel, ideëel en/of charitatief bericht” stuurt, geef je gewoon als spammer aan bij de OPTA.