How to

Meer besparen en verdienen met AdWords (2)

0

Effectief budgetten inzetten voor Google AdWords is voor veel bedrijven en organisaties nog niet zo eenvoudig.  In een eerder artikel gaf ik al verschillende tips om meer te kunnen besparen en verdienen met hetzelfde AdWords budget. In dit artikel een vervolg met 2 tips voor de functies regiotargetting en advertentieplanning in Google AdWords. Je kunt ze direct toepassen op je eigen AdWords campagnes!

Regiotargetting en advertentieplanning zijn twee handige functies in Google AdWords om je campagnes beter af te stemmen op een bepaald publiek. Helaas worden deze functies vaak ingezet op basis van een onderbuikgevoel. Veel redenaties die je hoort zijn:

  • Mijn doelgroepen kijken ’s avonds en in het weekend meer op het internet dan tijdens werktijden dus ga ik vooral dan mijn AdWords campagnes activeren.
  • Ik ben met mijn bedrijf gevestigd in een bepaalde regio dus ga ik AdWords campagnes vooral op mijn eigen regio richten.

De bovenstaande redenaties kunnen voor veel situaties natuurlijk waar zijn. Maar tegelijkertijd kun je er ook volledig de mist mee in gaan. Juist onder werktijd worden soms veel bestellingen geplaatst of aanvragen gedaan. En ook speelt afstand bij de afname van producten en diensten door het internet een steeds minder belangrijke rol. Maar hoe kom je er nu achter welke tijden, dagen en regio’s de meeste conversies opleveren? Google Analytics geeft antwoord op deze vragen en helpt budgetten voor Google AdWords effectiever in te zetten.

Dit artikel gaat ervan uit dat je AdWords campagnes een goede kwaliteitsscore hebben en dat je doelen hebt ingesteld in Google Analytics.

Advertentieplanning in AdWords en Analytics

In AdWords kun je niet alleen instellen op welke tijden van de dag je de AdWords advertenties wilt laten zien, maar ook of je meer wilt bieden op bepaalde tijden van de dag (een zogenaamd multiplierbod). Met een hoger CPC bod is de kans groter dat je een hogere positie krijgt en daardoor ook meer kans hebt op conversies (uiteraard zijn hier altijd wel een aantal uitzonderingen op). Je kunt Google Analytics gebruiken om te achterhalen op welke tijden van de dag je de meeste conversies realiseert. Ga als volgt te werk:

1. Klik in Google Analytics op het rapport van de website waarop je AdWords campagnes betrekking hebben

2. Ga naar Doelen > Totaal aantal conversies (zie afbeelding 1)

3. Selecteer in Google Analytics een flinke periode om betrouwbare gegevens te krijgen (bijvoorbeeld een half jaar, zie afbeelding 1)

totaal-aantal-conversies

Afbeelding 1: Klik op de afbeelding voor een vergroting

4. Selecteer in het uitklapmenu ‘doel selecteren’ één of alle doelen en klik rechtsboven bij ‘grafiek per’ op het icoontje met het klokje (zie afbeelding 2)

totaal-aantal-conversies-2

Afbeelding 2: Klik op de afbeelding voor een vergroting

Dit rapport geeft een goed beeld op welke tijden je de meeste conversies realiseert. Dit kun je gebruiken door in Google AdWords het bod automatisch te laten verhogen met behulp van de functie advertentieplanning. Ga hiervoor als volgt te werk:

1. Klik in je AdWords account in het linker menu op de campagne die je wilt bewerken

2. Klik nu in het rechter scherm op het tabblad ‘Instellingen’

3. Scroll nu helemaal naar beneden en klik bij ‘Advertentieplanning’ op ‘Bewerken’ (zie afbeelding 3)

AdWords_instellingen

Afbeelding 3: Klik op de afbeelding voor een vergroting

4. Je krijgt nu een nieuw scherm te zien. Klik bij ‘Modus:’ op ‘Aanpassing van het bod’. Hier kun je vervolgens het bod op verschillende tijden automatisch laten verhogen. In de onderstaande afbeelding worden de CPC biedingen op de tijden waarop de meest kans op conversies bestaat automatisch met 25% verhoogd. Als je de AdWords advertenties op de overige tijden ook gewoon wilt tonen moet je erop letten dat je al deze tijden op 100% zet (dit staat gelijk aan het normale bod dat je voor de advertentiegroep of het afzonderlijke zoekwoord hebt opgegeven).

Advertentieplanning

Afbeelding 4: Klik op de afbeelding voor een vergroting

Regiotargetting in AdWords en Analytics

Wat je in Analytics kunt doen voor advertentieplanning kun je ook toepassen voor regiotargetting: hogere biedingen voor  regio’s met de meeste kans op conversie.

1. Klik in Google Analytics op het rapport van de website waarop je AdWords campagnes betrekking hebben

2. Ga naar Bezoekers > Kaartoverlay en klik op Nederland. Selecteer een  periode (bijvoorbeeld een half jaar) en klik in het rechter scherm op de tab ‘Doelconversie’ (zie afbeelding 5).

kaartoverlay

Afbeelding 5: Klik op de afbeelding voor een vergroting

In de tabel onder de kaart kun je nu per regio zien wat de conversieratio’s zijn. Schrijf de regio’s op met de hoogste conversieratio’s. Deze gegevens kun je nu in AdWords gebruiken om campagnes nog effectiever te targetten.

1. Omdat je in dezelfde campagne in AdWords nog geen verschillende biedingen kunt uitbrengen voor verschillende regio’s is het handig de campagnes in tweeën te splitsen: één campagne voor de  regio’s met de hoogste conversieratio’s en één campagne voor de overige regio’s.

2. Om regio’s voor een campagne in te stellen klik je in het linker menu op een campagne. Ga nu in het rechter menu naar de tab ‘Instellingen’ en klik bij ‘Locaties’ op ‘Bewerken’ (zie afbeelding 6).

regiotargetting

Afbeelding 6: Klik op de afbeelding voor een vergroting.

3. Er verschijnt nu een nieuw scherm. Selecteer hier de regio’s waar je de campagne op wilt targetten. Gebruik de verschillende tabbladen en functies om je gebied goed af te bakenen (zie afbeelding 7).

regiotargetting2

Afbeelding 7. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Het idee is nu dat je voor de campagne die gericht is op regio’s met de hoogste conversieratio’s (bijvoorbeeld in het afgelopen half jaar) hogere CPC biedingen opgeeft. Hierdoor heb je in deze regio’s meer kans op een hogere positie en dus kans op meer conversies.

Hogere biedingen voor bepaalde tijden en regio’s kunnen leiden tot meer conversies. Uiteraard is het altijd de vraag of dit ook leidt tot een hogere ROI. Blijf dit daarom altijd in de gaten houden en bereken je ROI niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn (een aankoop via AdWords kan namelijk leiden tot meerdere herhalingsaankopen). Ook is het handig om bij je biedingen rekening te houden welke posities de meeste conversies opleveren. Het kan namelijk best zo zijn dat positie 3 meer conversies oplevert dan positie 2. Een hoger CPC bod leidt wel vaak, maar niet altijd tot meer conversies.

Lees ook deel 1 van deze serie: ‘Meer besparen en verdienen met AdWords’.