How to

Meer besparen en verdienen met AdWords

0

Steeds meer bedrijven en organisaties ontdekken dat je met een relatief kleine investering goede resultaten kunt behalen met Google AdWords. Tegelijkertijd neemt door de toename van partijen die Adwords inzetten ook de concurrentie toe. Daardoor kunnen de kosten per klik onder druk komen te staan en AdWords campagnes erg duur worden. Slim omgaan met je budget is dus van groot belang. In dit artikel een aantal tips hoe je meer kunt besparen en verdienen met Google AdWords. Je kunt er direct mee aan de slag!

Er zijn 2 manieren om slim om te gaan met je AdWords budget:

 1. Kwaliteitscore verbeteren waardoor je minder betaalt per klik voor dezelfde of een hogere positie.
 2. AdWords campagnes analyseren en optimaliseren voor conversie met behulp van Google Analytics

In dit artikel ga ik dieper in op de tweede manier om slim om te gaan met je AdWords budget. Het is erop gericht meer conversies te realiseren met hetzelfde of minder budget. Uiteraard kun je AdWords ook inzetten voor branding, maar dat laat ik voor nu even achterwege.

Voordat je begint…

Voordat je AdWords campagnes intensief wilt gaan meten en verbeteren is het belangrijk dat je de doelstellingen van je AdWords campagnes gaat bepalen. Moeten mensen een bepaalde pagina bezoeken? Wil ik leads of verkoop genereren? Of wil ik dat mensen gaan solliciteren of zich aanmelden voor een event? Het is belangrijk dat je dit meetbaar maakt in Google Analytics. Dit kun je realiseren door doelen en funnels in te stellen. Soms zul je hier reguliere expressies bij nodig hebben (bijvoorbeeld bij dynamische URLs of wanneer het nodig is verschillende doelen bij elkaar op te tellen).

[youtube width=”590″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=IibCs23EuiE

Doelen en funnels instellen in Google Analytics

Verder is het voor webshops interessant de e-commerce functionaliteit aan te zetten (je kunt dan ook direct zien hoeveel omzet AdWords campagnes opleveren).  Zorg er tot slot voor dat je het AdWords account koppelt aan je Google Analytics account.

[youtube width=”590″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=_lOlbtkTY2Y

E-commerce functionaliteit in Google Analytics

Zijn de bovenstaande zaken allemaal geregeld? Dan ben je klaar om met een aantal eenvoudige analyses je AdWords campagnes te optimaliseren voor conversie!

AdWords vergelijken met andere verkeersbronnen

Om het succes van je AdWords campagnes te meten kun je beginnen met een analyse op het hoogste niveau: hoe doen mijn AdWords campagnes (alles bij elkaar) het ten opzichte van andere verkeersbronnen (Google organic, externe websites, banners, etc.)? Met andere woorden: zijn mijn AdWords campagnes (Google/cpc) de moeite waard!

 1. Klik in je Google Analytics account op Verkeersbronnen > Alle Verkeersbronnen (afbeelding 1).
 2. Klik op tabblad ‘Doelconversie’ (afbeelding 1). Vergelijk de conversiepercentages van de verschillende verkeersbronnen.
 3. Kies voor ‘Vergelijken’ bij ‘Weergaves’ (rechts in het midden, zie afbeelding 2). Kies vervolgens in het uitklapmenu een conversie (één van de doelen die je in Google Analytics hebt ingesteld, zie afbeelding 2). Je ziet nu van alle verkeersbronnen de percentages in welke mate ze qua conversie beter of slechter scoren ten opzichte van het sitegemiddelde.

Verkeersbronnen

Afbeelding 1: Hoe presteren mijn AdWords campagnes (google / cpc) het t.o.v. andere verkeersbronnen?

Verkeersbronnen2

Afbeelding 2: Presteren mijn AdWords campagnes beter of slechter dan het sitegemiddelde?

Mogelijke conclusies die je uit een dergelijke analyse kunt trekken zijn:

 • Verkeer via AdWords campagnes leveren meer/minder conversies op dan het sitegemiddelde. Ik ga door met het inzetten van AdWords of stop ermee en ga investeren in verkeersbronnen die wel conversies opleveren.
 • Conversies via AdWords worden negatief/positief beïnvloed door enkele campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden. Nadere analyse is nodig om te onderzoeken welke campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden gestopt moeten worden of op welke campagnes meer ingezet kan worden.

AdWords campagnes optimaliseren op campagne, advertentiegroep en zoekwoordniveau

Uit de voorgaande analyse kan naar voren komen dat je AdWords campagnes het minder goed doen dan andere verkeersbronnen. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je moet stoppen met AdWords. Eén of meerdere campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden kunnen het gemiddelde dusdanig beïnvloeden dat je AdWords campagnes in het geheel het inderdaad slechter doen dan andere verkeersbronnen. Een analyse maken van wat in dit geval de ‘rotte appels’ zijn, biedt dan uitkomst.

 1. Klik in je Google Analytics account op Verkeersbronnen > AdWords > AdWords-campagnes
 2. Vergelijk hier  de conversiepercentages van je AdWords campagnes door op ‘Doelconversie’ te klikken. Kies bij ‘Weergaves’ voor ‘Vergelijken’. Kies in het uitklapmenu een conversie om te zien hoe je campagnes het procentueel beter/slechter doen ten opzichte van het sitegemiddelde (afbeelding 3).

Campagnes

Afbeelding 3: Vergelijk AdWords campagnes onderling

Uit de bovenstaande analyse zou je de volgende mogelijke conclusies kunnen trekken:

 • Stoppen/doorgaan met bepaalde AdWords campagnes omdat ze wel/niet voldoende conversies opleveren t.o.v. het sitegemiddelde.
 • Slechter presterende campagnes nader analyseren op advertentiegroepniveau en zoekwoordniveau. Om op advertentiegroepniveau te kunnen analyseren klik je in Google Analytics op een campagne. Nu krijg je direct alle advertentiegroepen te zien die onder de betreffende campagne vallen. Klik je vervolgens op een advertentiegroep dan krijg je alle zoekwoorden te zien die bij de betreffende advertentiegroep horen. Gebruik de instellingen zoals in afbeelding 3 te zien zijn (en kies een eigen gedefinieerde conversie in het uitklapmenu) en verwijder de slechtst presterende advertentiegroepen en/of zoekwoorden.

AdWords advertenties optimaliseren

Advertentieteksten kunnen soms behoorlijk verschillen in conversie. Het verwijderen van de slechtst presterende advertenties en inzetten op advertenties die wel conversies opleveren kunnen veel besparen op je AdWords budget en meer omzet opleveren.

 1. Klik op Verkeersbronnen > Advertentievarianten. Google Analytics geeft de titels en algemene statistieken van je AdWords advertenties weer (afbeelding 4).
 2. Klik op ‘Doelconversie’. Vergelijk de conversiepercentages van de advertentietitels.
 3. Kies bij ‘Weergave’ voor ‘Vergelijken’ en kies in het uitklapmenu een conversie (afbeelding 5)

Advertentievarianten

Afbeelding 4: Een overzicht van de algemene statistieken van de AdWords advertenties

Advertentieinhoud

Afbeelding 5: Kies een conversie om advertenties te vergelijken met het sitegemiddelde

Met behulp van de bovenstaande analyse kun je de AdWords advertenties verwijderen die weinig tot geen conversies opleveren of het in vergelijking met het sitegemiddelde slecht doen. Het leuke van de bovenstaande analyse is dat je ook 2 verschillende tekstadvertenties in dezelfde advertentiegroep kunt testen op conversie. Vergeet dan echter niet om in je AdWords account bij de instellingen aan te geven dat je advertenties gelijkmatig weergegeven moeten worden. Anders krijg je geen eerlijke vergelijking.

Meer besparen en verdienen met je AdWords campagnes kan al met een aantal eenvoudige analyses. Ze geven je snel inzicht en je kunt direct actie ondernemen. Belangrijk is wel dat je de cijfers van Google Analytics altijd binnen de juiste context beoordeelt. Dat kan per website erg verschillen en daarom is daar in dit artikel geen eenduidig antwoord op te geven. En uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om je AdWords campagnes te optimaliseren met Google Analytics. Maar met de bovenstaande tips kun je de eerste stappen ondernemen. Heel veel succes!

Lees ook deel 2 over meer besparen en verdienen met AdWords.